reklama
Oczyszczanie organizmu z toksyn

Oczyszczanie organizmu z toksyn

Złe samopoczucie, bezsenność, alergie, zaparcia czy zatrzymywanie wody – wachlarz dolegliwości, które utrudniają nam życie, jest naprawdę imponujący. Choć wiele mówi się o szkodliwym wpływie toksyn na nasze zdrowie, mało kto właśnie w nich upatruje przyczyny swej słabej formy. Wolimy zdać się na medyczne poszukiwania, by znaleźć realnego, „namacalnego” wroga i opatrzyć go nazwą konkretnej jednostki chorobowej lub wręcz przeciwnie – bagatelizujemy problem, zrzucając winę na tempo życia i stres.

Tymczasem nasze organizmy codziennie szturmowane są przez cichego wroga. To toksyny, które powoli – bowiem występują w małych dawkach o różnym stężeniu – odkładają się w organach, kumulują i wywołują coraz to większy dyskomfort.

Toksyny

to substancje trujące, znajdują się w powietrzu, glebie, wodzie i żywności, które wchłaniane są do organizmu przez skórę, płuca i układ pokarmowy. Są one także produkowane przez organizm w naturalnych procesach życiowych. Część z nich jest neutralizowana natychmiast, niestety zbyt duża ilość prowadzi do zaburzenia funkcji organizmu, który nie radzi już sobie z ich wydalaniem. Zaczyna się niewinnie i nawet trudno coś niepokojącego zauważyć – złe samopoczucie, problemy ze snem, koncentracją i emocjami często zrzucamy na karb słabszego dnia. Czasem pojawia się przemęczenie, obniżenie sprawności fizycznej i psychicznej, bóle głowy, choroby skóry, alergie. Skarżymy się na obniżoną odporność, zaparcia czy zatrzymanie wody w organizmie. Mało kto winowajcę widzi w toksynach.

Źródeł toksyn upatruje się w: zanieczyszczeniu środowiska, złym odżywianiu, dymie papierosowym, chemikaliach, nadużywaniu leków, używek i stresie.

Najczęściej spotykanymi toksynami są:

·    związki chemiczne (cyjanki, siarkowodór, czad), które niszczą układ oddychania komórkowego.

·    pestycydy, węglowodory lub dioksyny - powstają wskutek spalania śmieci lub zanieczyszczeń powodowanych odpadami przemysłowymi. Negatywnie wpływają na procesy regulacyjne organizmu i pracę: płuc, nerek, wątroby, rdzenia kręgowego i kory mózgowej.

·    substancje dodawane do żywności: barwniki syntetyczne, konserwanty, substancje zakwaszające, preparaty zagęszczające, preparaty zastępujące cukier. Ładny wygląd produktu, wyrazisty kolor, intensywny smak i zapach, przedłużony okres przydatności do spożycia – ceną za to mogą być nudności, bóle głowy czy alergie.

·    metale: glin (aluminium), ołów i kadm. Glin występuje w warzywach pochodzących z zakwaszonych gleb (które stanowią ponad połowę gleb w Polsce), kryje się też w puszkowanych napojach i żywności, potrawach pieczonych w folii aluminiowej, w proszkach do pieczenia. Nadmierna koncentracja glinu w tkance mózgowej człowieka prowadzi do zaburzeń pamięci, demencji, a nawet choroby Alzheimera. Kadm zawarty jest w spalinach i dymie z papierosów, prowadzi do zaburzenia czynności nerek, funkcji rozrodczych oraz zmian nowotworowych. Ołów, który do niedawna był składnikiem benzyny, czasem występuje w kosmetykach lub farbach do włosów. Jego podwyższona zawartość w organizmie może uszkodzić wątrobę, nerki, szpik kostny i mózg.

Samoobrona

Kaszel, pocenie się, kichanie - ludzki organizm, wyposażony w kompleksowy system obronny, w naturalny sposób dąży do pozbycia się szkodliwych substancji i zachowania równowagi. Usuwanie toksyn z organizmu odbywa się wieloma drogami, głównie przez układ pokarmowy, układ moczowy, skórę i płuca. Dzięki temu niewielka ilość szkodliwych substancji jest tolerowana przez nasze organizmy. Sytuacją alarmową staje się dopiero przekroczenie pewnego poziomu toksyn. Wówczas system obronny szwankuje, najzwyczajniej w świecie nie dając sobie rady z wydalaniem takich ilości "śmieci".

Profilaktyka

W ciągu roku ludzki organizm gromadzi nawet osiem kilogramów toksyn. Chociaż nie jesteśmy w stanie całkowicie uniknąć kontaktu z toksynami, możemy próbować go minimalizować:

·    wybierając żywność ze sprawdzonych źródeł, najlepiej upraw ekologicznych,

·    unikając żywności wysoko przetworzonej (także typu instant) oraz takiej, która zawiera duże ilości środków konserwujących i ulepszających. Szczególnie należy uważać na skróty E 210-213 oraz E 220-228,

·    kupując produkty o krótkim terminie przydatności do spożycia,

·    gotując w domu – unikając gotowych dań,

·    zastępując produkty puszkowane mrożonkami lub produktami suszonymi,

·    dokładnie myjąc i obierając warzywa i owoce,

·    unikając podgrzewania żywności w folii,

·    rezygnując z garnków i naczyń aluminiowych,

·    nie używając do smażenia ponownie tego samego oleju,

·    stosując filtry do wody,

·    wybierając ekologiczne kosmetyki i detergenty,

·    zwracając uwagę na farby i lakiery, które są używane podczas remontu. Kupując meble – zwłaszcza dla dzieci – wybieraj te, do produkcji których nie użyto toksycznych materiałów.

Oczyszczanie organizmu z toksyn

Niektóre szkodliwe cząsteczki chemiczne mogą zostać usunięte z organizmu dopiero wówczas, gdy zostaną połączone z innymi, przez co stają się rozpuszczalne w wodzie lub tłuszczach. Wtedy z powodzeniem może się nimi zająć układ moczowy i skóra (rozpuszczalne w wodzie) i przewód pokarmowy (rozpuszczalne w tłuszczach).

Sposoby oczyszczania organizmu:

·    picie zielonej herbaty, ekstrakt której jest źródłem polifenoli, które przyspieszają zamianę toksycznych substancji na formy rozpuszczalne w wodzie i tłuszczach, dzięki czemu mogą być szybciej wyeliminowane z organizmu,

·    picie dużych ilości wody mineralnej -  około 1,5 - 2 litrów dziennie,

·    stosowanie diety - oczyszczającej bądź głodówki leczniczej. Najczęściej zalecaną dietą oczyszczającą jest dieta owocowo-warzywna, która opiera się na surowych lub gotowanych warzywach oraz świeżych sokach. Powinna trwać 2-3 tygodnie. Lecznicze głodówki, podczas której pije się wyłącznie wodę, zioła i zielona herbatę,  mają tyle samo zwolenników, co przeciwników. Entuzjaści widzą w niej wyraźną poprawę samopoczucia, przeciwny zaś twierdzą, że nie jedzenie jest niebezpieczne i jedynie osłabia organizm.

·    chodzenie do sauny – taka gorąca wizyta rozszerza naczynia krwionośne skóry, powodując skuteczne usuwanie toksyny wraz z potem (nawet kilka litrów potu). Z sauny można korzystać 1-2 razy w tygodniu.

·    zioła – picie ziół saluretycznych, czyli powodujących usuwanie wody, takich jak: korzeń mniszka, ziele skrzypu i korzeń pokrzywy. Pomocne mogą być także cykoria, łopian, ziele koniczyny oraz kora brzozy

·    naprzemienne prysznice - codzienne prysznice z ciepłej i chłodnej wody na przemian. Zmiana temperatury pobudza krążenie krwi i limfy, dzięki czemu tkanki są lepiej zaopatrywane w tlen i składniki odżywcze.

·    aktywność fizyczna - podczas której skóra zaczyna wydzielać pot i tą drogą także następuje usunięcie toksyn. Co istotne, nie musi to być wyłącznie wyczerpujący aerobik, ale i szybki spacer czy … joga!

·    gotowe preparaty - np. w tabletkach (ziołowe bądź oparte na glonach), plastry detox bądź inne, specjalistyczne (często niestety drogie) kuracje oczyszczajże, takie jak choćby hydrokolonoterapia, polegająca na głębokim płukaniu jelita grubego. Cel – pozbycie się zalegających mas kałowych, szkodliwych bakterii i toksyn z jelita.

Warto wesprzeć organizm i od czasu do czasu, najlepiej cztery razy w roku (na przełomie pór roku), stosować kurację oczyszczającą, która wpłynie na poprawę zdrowia, kondycji i samopoczucia. Warto też wyrobić w sobie kilka nawyków, które wprowadzone w codzienne życie, staną się wymierną siłą w walce z toksynami.

mzb

reklama