reklama
Owocowo-warzywne... wybory

Owocowo-warzywne... wybory

Jest wiele powodów, dla których nasza dieta powinna składać się z owoców i warzyw. Są one praktycznie beztłuszczowe, mają niską zawartość soli i są wyśmienitym źródłem błonnika. Niektóre warzywa i owoce, jak np.marchewki i melony, dostarczają witaminy A, która jest ważna dla zdrowych oczu i systemu immunologicznego.

Inne owoce i warzywa, jak choćby banany i szpinak zawierają potas, który jest niezbędny dla odpowiedniego funkcjonowania układu nerwowego i mięśni. Warzywa zielone,jak brokuły i szparagi, dostarczają witaminy B, która jest niezbędna w procesie zamiany jedzenia na energię. Czy wiesz, że nie wszystkie owoce i warzywa spełniają te oczekiwania.

Aby dokonać prawidłowego wyboru, należy kierować się przy zakupach następującymi kryteriami:

Kiwi: Wybieraj dość jędrne owoce,o szorstkiej,włoskowatej skórce.Niedojrzałe owoce przechowuj w plastikowej torebce w lodówce do 6 tygodni.

Cytryny: Wybieraj cytryny o gładkiej,cienkiej i jędrnej skórce.W lodówce do 2 tygodni.

Mango: Wybieraj dość jędrne o słodkim aromacie,unikaj soku owocowego na skórce.W temperaturze pokojowej 1 do 2 dni.W lodówce przechowuj pokrojone mango bez skórki.

Nektarynki: Wybieraj gładkie i jędrne.Niedojrzałe przechowuj w papierowej torebce do czasu aż dojrzeją.Potem w temperaturze pokojowej do 2-3 dni.

Pomarańcze: Wybieraj gładkie i jędrne.Przechowuj w temperaturze pokojowej 1 do 2 dni.W lodówce 1 do 2 tygodni.

Brzoskwinie: Wybieraj brzoskwinie o włoskowatej skórce,która delikatnie się ugina pod naciskiem,gdy jest dojrzała.Unikaj plam.Niedojrzałe przechowuj w papierowej torebce do czasu aż dojrzeją,potem w temperaturze pokojowej 1 do 2 dni.

Gruszki: Wybieraj twarde,potem codziennie sprawdzaj dojrzałość.Są dojrzałe,gdy delikatnie poddają się naciskowi palca.Niedojrzałe przechowuj w papierowej torebce do czasu aż dojrzeją,potem w lodówce.

Melon miodowy: Wybieraj dobrze ukształtowane owoce,bliskie kształtu sferycznego.Powinny mieć woskowatą powierzchnię i być dość ciężkie.Powinny pachnieć.Przechowywanie w lodówce do 2 tygodni.Przed pokrojeniem umyj,aby uniknąć przeniesienia bakterii ze skórki do wnętrza owocu.Ananas:Wybieraj o ciemnozielonych liściach,ciężkie na swoją wielkość.Unikaj ciemnych plam i suchych liści.Zjedz najszybciej jak możliwe.W lodówce przechowuj pokrojonego przez 2 do 3 dni.Przed pokrojeniem umyj,aby uniknąć przeniesienia bakterii ze skórki do wnętrza owocu.

Śliwki: Wybieraj o gładkiej skórce. Unikaj plam. Niedojrzałe przechowuj w papierowej torebce do czasu aż dojrzeją,potem w lodówce.

Maliny: Wybieraj suche,okrągłe,jędrne.Unikaj mokrych,zgniecionych.Nie myj ich do czasu,aż chcesz je zjeść.Przechowuj w lodówce 1 do 2 dni.

Truskawki: Wybieraj błyszczące,jędrne owoce o jasnoczerwonym kolorze.Szypułki powinny być świeże,zielone i całe.Unikaj pomarszczeń i plam.Nie myj ich do czasu,aż chcesz je zjeść.Przechowuj w lodówce 1 do 3 dni.

Mandarynki: Wybieraj jędrne o głębokim pomarańczowym kolorze.Unikaj plam.W lodówce do 2 tygodni.

Arbuzy: Wybieraj symetryczne,z twardą skórką,ciężkie.Całe przechowuj w temperaturze pokojowej.W lodówce w szczelnym pojemniku,do 5 dni.Przed pokrojeniem umyj,aby uniknąć przeniesienia bakterii ze skórki do wnętrza owocu.

Sałata: Wybieraj o chrupiących liściach.Unikaj brązowych końców.Po zakupie dobrze opłucz,osusz papierowym ręcznikiem lub w sitku.Przechowuj w lodówce w plastikowej torebce do 1 tygodnia.Nie przechowuj razem z jabłkami,gruszkami czy bananami.

Pieczarki: Wybieraj ładnie ukształtowane,gładkie.Unikaj plam.Przechowuj w lodówce w oryginalnym pojemniku lub papierowej torebce do 1 tygodnia.

Cebula: Wybieraj jędrną i suchą,o gładkich i jasnych łuskach.Przechowuj całą w ciemnym i chłodnym,dobrze wentylowanym miejscu do 4 tygodni.Nadcięte przechowuj w lodówce,w dobrze zamkniętym pojemniku do 2-3 dni.

Ziemniaki: Wszystkie odmiany powinny być czyste,gładkie,suche i jednolitej wielkości.Przechowuj w ciemnym,chłodnym,dobrze wentylowanym miejscu  do 3-5 tygodni.

Rzodkiewki: Wybieraj gładkie,jasne w kolorze,średniej wielkości.Nać powinna być zielona i świeża.Przechowuj w plastikowej torebce w lodówce do 1 tygodnia.Przed włożeniem do lodówki usuń końcówki.

Szpinak: Wybieraj świeże,kruche ,zielone pęczki,bez widocznych śladów uszkodzeń po owadach.Luźno owiń w papierowy ręcznik.Przechowuj w luźnej plastikowej torebce w lodówce do 3-5 dni.

Kabaczek: Wybieraj błyszczące,małe do średniej wielkości.W lodówce,3-4 dni.

Pomidory: Wybieraj o jasnej,błyszczącej skórce i sprężyste.Przechowuj w temperaturze pokojowej,z dala od bezpośredniego nasłonecznienia,do 1 tygodnia.

Jabłka: Wybieraj jędrne,błyszczące o gładkiej skórce,powinny świeżo pachnieć.Przechowuj w plastikowej torebce w lodówce,z dala od produktów o silnym zapachu.Do 3 tygodni.

Awokado: Wybieraj o jędrnej skórce,bez miękkich plam,lecz nie twarde.Niedojrzałe przechowuj w temperaturze pokojowej w papierowej torebce,do torebki włóż jabłko lub banana,by przyspieszyć dojrzewanie.Dojrzałe,przechowuj w lodówce 2-3 dni.

Banany: Wybieraj o delikatnie zielonej końcówce,jędrne,bez plam.Niedojrzałe przechowuj w temperaturze pokojowej.Dojrzałe przechowuj w lodówce do 2 tygodni,skórka może sczernieć.Aby zamrozić,obierz banana,owiń w folię i zamróź.Smakuje jak lody.

Jagody: Wybieraj dojrzałe,okrągłe o przygaszonym niebieskim kolorze i jednolitej wielkości.W lodówce 10 do 14 dni.Możesz zamrozić całe jagody-umyj,osusz i zamroź w szczelnym pojemniku.

Melon: Wybieraj symetryczne,ciężkie,bez widocznych plam czy żółtego odcienia.Końcówka powinna  delikatnie ugiąć się pod naciskiem.Niepokrojonego można przechowywać w temperaturze pokojowej do tygodnia.Pokrojony-w lodówce,w szczelnym pojemniku,do 5 dni.Przed pokrojeniem umyj,aby uniknąć przeniesienia bakterii ze skórki do wnętrza owocu.

Wiśnie: Wybieraj gładkie,czerwone z trzonkami.Unikaj miękkich ,poplamionych.W lodówce do 10 dni.

Grejpfrut: Wybieraj owoce o cienkiej,gładkiej skórce,bez plam.W temperaturze pokojowej do 1 tygodnia lub w lodówce 2-3 tygodnie.

Winogrona: Wybieraj okrągłe,gładkie owoce,mocno osadzone na trzonku.Przechowuj w luźnej plastikowej torebce w lodówce do 1 tygodnia.

mgr Marta Dymek
Trener Wellness

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 5,00 z 5. Głosów: 1
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.
reklama