Surówka piękności

Surówka piękności

Przepis na tę surówkę znalazłam dawno temu na opakowaniu płatków owsianych. Ponieważ zaintrygowała mnie i nazwa, i skład, zaczęłam szukać informacji na jej temat. Okazało się, że "Surówka piękności", bo o niej mowa, została stworzona przez Helenę Rubinstein.

Ta Polka żydowskiego pochodzenia, urodzona w Krakowie, dzięki swojej determinacji i ciężkiej pracy, stała się ikoną mody i urody, a także jedną z najbogatszych kobiet świata. Znacie powiedzenie - nie ma brzydkich kobiet, są tylko leniwe? To już wiecie już, kto jest jego autorką.

Helena polecała dbanie o urodę, ale nie tylko z zewnątrz, ale i od środka. W jej salonach piękności, jako wstęp do do zabiegów kosmetycznych, podawano Owsianą surówkę piękności. Dlaczego? Sałatka ta zawiera komplet witamin, minerałów i błonnik. Poza tym świetnie zaspakaja głód, bo jest bardzo sycąca.

Surówka ta dostarcza organizmowi kompletu witamin z grupy B, minerałów i błonnika, które są zawarte w pestkach, nasionach i orzechach. Odpowiednią dawkę wapnia gwarantuje dodatek mleka, jogurtu bądź innego płynnego produktu mlecznego. Sok z cytryny oraz owoce pokrywają dzienną dawkę witaminy C oraz wzbogacają surówkę o walory smakowe. Miód korzystnie wpływa na układ krążenia. A płatki owsiane...

reklama

Płatki owsiane zapobiegają podwyższonemu poziomowi cholesterolu, obniżając ryzyko wystąpienia miażdżycy i nadciśnienia, opóźniają proces starzenia organizmu, ponieważ posiadają przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki (odpowiedzialne - w dużym stopniu - za starzenie się skóry), a dodatkowo, dzięki błonnikowi, sprzyjają odpowiedniej pracy jelit, oczyszczając je i regulując ich perystaltykę. Samo zdrowie!

Sam przepis jest bardzo prosty i nie wymaga dużych nakładów - ani czasowych, ani finansowych. Co istotne, można go modyfikować i dostosowywać do własnych preferencji smakowych. 

Składniki:

- 3 łyżki płatków owsianych zwykłych
- 1/4 szklanki mleka (jogurtu, kefiru lub maślanki)
- 1 łyżka miodu
- 1 jabłko (można też dodać inne dostępne owoce, ok. 150 g)
- sok z połowy cytryny
- 10 posiekanych orzechów laskowych

Płatki wsypać do miseczki i zalać 6 łyżkami zimnej przegotowanej wody. Przykryć i odstawić na noc. Rano do płatków dodać starte na dużych oczkach jabłko, miód, sok z cytryny, orzechy i zalać mlekiem. Wymieszać.

reklama

Porcja takiej surówki jedzona codziennie na śniadanie zapewni Wam zdrową cerę, włosy i paznokcie. Efekty te można zauważyć po miesiącu codziennego jej spożywania.

Źródła: wieczniemloda.com/,  http://pl.wikipedia.org/

Edyta Rosner
www.przystole.blox.pl

Ocena: z 5. Ocen:

Ten tekst nie ma jeszcze oceny. Dodaj swoją!

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: