reklama
Święta… dietetycznie

Święta… dietetycznie

Święta Bożego Narodzenia nadchodzą wielkimi krokami, a wraz z nimi rodzinne spotkania, prezenty, bogato zastawiony stół, mnóstwo smakołyków i… dodatkowe kilogramy. Czy można zatem przeżyć święta i pozostać w świetnej formie? Z naszymi radami na pewno!

Przed świętami

Przedświąteczny czas jest idealnym momentem na zadbanie o duszę i ciało. Po pierwsze - zadbaj o dietę. Pomyśl o swoich trzech głównych grzeszkach żywieniowych i ogranicz je lub wyeliminuj. Uwielbiasz makaron z sosem serowym i jesz go często? Pozwól sobie na niego raz na dwa tygodnie. Kochasz słodycze i codziennie je podjadasz? Zastąp słodkości łyżką bakalii lub owocem, a na małe co nieco pozwól sobie tylko w weekend. Postaw na warzywa, jogurty i kefiry. Nie tylko poprawią metabolizm, ale również wzmocnią Twoją odporność. Drobne zmiany pomogą ograniczyć kaloryczność codziennej diety oraz wzmocnią poczucie kontroli nad zjadanymi posiłkami.

Po drugie - wykorzystaj gorączkę przedświątecznych przygotowań. Zakupy i sprzątanie to Twoi sprzymierzeńcy, dzięki którym spalasz kalorie. Im częściej te czynności wykonujesz, tym lepiej! W wolnej chwili pozwól sobie na relaksującą kąpiel z masażem specjalną nakładką. Poprawi to jędrność skóry i Twoje samopoczucie, a w połączeniu z odpowiednią dietą pozwoli na zgubienie kilku kilogramów.

W trakcie świątecznych przygotowań

Świąteczne dania są pyszne, ale często bywają bardzo kaloryczne i ciężkostrawne. Przygotowując potrawy warto zastosować kilka kulinarnych trików, dzięki którym staną się lżejsze:

  • majonez dodawany do sałatek zamień na majonez light wymieszany z jogurtem naturalnym w proporcji 50/50 (zaoszczędzisz 100 kcal na 1 łyżce)
  • do ciast dodawaj o ¼ cukru mniej niż w przepisie (zaoszczędzisz 150 kcal dając ¾ szklanki zamiast 1),
  • zrezygnuj z lukru na makowcu - i tak jest dostatecznie słodki,
  • potrawy przygotowuj za pomocą pieczenia, duszenia i gotowania, aby uniknąć nadmiaru dodanych tłuszczów,
  • jeżeli chcesz smażyć zainwestuj w dobrą patelnie – dzięki niej 1 łyżeczka wystarczy, aby usmażyć mięso lub rybę,
  • zamień olej do podsmażania warzyw np. cebuli na wodę – osiągniesz podobny efekt zeszklenia (zaoszczędzisz co najmniej 140 kcal),
  • przygotowując ciasto do pierogów zamień 1/3 mąki na mąkę pełnoziarnistą,
  • sól zastąp ziołami np. majerankiem, tymiankiem, cząbrem, kolendrą, oregano, które nie tylko poprawią smakowitość potrawy, ale również ułatwią trawienie,
  • do dań kapustnych dodaj kminek, który zneutralizuje gazy wytwarzane w jelitach,
  • kompoty i desery dopraw przyprawami korzennymi tj. cynamon i kardamon, które przyspieszają metabolizm.

Przy świątecznym stole

Karp, barszczyk z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, kutia – jak tu nie spróbować tych wszystkich dań? Istnieje jedna skuteczna rada: spróbować, ale każdego po troszku. Nałóż na talerz po jednej sztuce lub łyżce potrawy i delektuj się jej smakiem! Nie zjadaj wszystkiego od razu. Pamiętaj, że regularne odstępy pomiędzy posiłkami to nie tylko kontrola apetytu, ale również ułatwienie trawienia. Potrawy serwowane na zimno są dostępne cały dzień, więc nie zjadaj kolejnej porcji kutii od razu po obiedzie. Pozwól, aby żołądek spokojnie uporał się z pierwszą porcją, a za godzinę pozwól sobie na następną. Oto, co jeszcze możesz zrobić, aby utrzymać piękną sylwetkę w święta:

  • nakładaj potrawy na mały talerz, a szybciej poczujesz sytość po mniejszej porcji
  • przed przystąpieniem do spożywania posiłku wypij szklankę gazowanej wody, która wypełni żołądek i ułatwi trawienie
  • biesiadowanie rozpoczynaj od sałatek i zimnych drobnych przekąsek – dzięki temu zjesz mniej dania głównego, które często bywa bardzo kaloryczne
  • jedz powoli i delektuj się każdym kęsem, ponieważ sygnał o sytości dochodzi do mózgu po 10 – 15 minutach
  • posiłki tłuste jadaj z produktami pełnoziarnistymi lub duża ilością warzyw tak, aby błonnik ograniczył wchłanianie tłuszczu
  • czujesz się ociężała? wypij zieloną herbatę z odrobiną cynamonu, która pobudzi metabolizm i przyspieszy trawienie
  • namów domowników na odejście od stołu! wystarczy jeden świąteczny spacer po obiedzie, aby zrobić odpowiednią przerwę pomiędzy daniem głównym i deserem oraz spalić nadmiar kalorii.

A po świętach…

Zainwestuj w ruch! Tylko duża aktywność pozwoli Ci na spalenie nadmiaru spożytych kalorii i powrót do pełni formy na… Sylwestra!

Dorota Jesiołowska, dietetyk, www.dietic.pl

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 4,55 z 5. Głosów: 11
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.
reklama