reklama
Mazurek z masa krówkową

Mazurek z masa krówkową

Mazurek z kajmakiem jest ciastem idealnym nie tylko na święta Wielkanocne. Teraz mogą się nim cieszyć także mali alergicy, nasz przepis bowiem pozbawiony jest jajek, nabiału i glutenu.

Składniki

  • mąka kukurydziana (można wymieszać z pszenną o ile dziecko nie ma alergii na gluten, albo dodać troszkę ziemniaczanej - lepiej skleja ciasto) - 1 szklanka
  • margaryna bezmleczna(dobrze się też sprawdza tłuszcz kokosowy) - 1/2 kostki
  • zimna woda - łyżeczka
  • cukier (xylitol) - 2 łyżki
  • dozwolone mleko (w niektórych sklepach dostaniesz też mleko bez laktozy)) - 2 szklanki
  • margaryna bezmleczna - łyżka
  • cukier puder - 2 szklanki

Przygotowanie

Sposób przygotowania ciasta: Połącz składniki i zagnieć ciasto, zwiń w kulę i włóż na godzinę do lodówki. Rozwałkuj, delikatnie przełóż do wysmarowanej blaszki (lub wyłożonej papierem do pieczenia) – pamiętaj, by zostawić (dolepić) małe ranty. Nakłuj widelcem, wstaw do nagrzanego piekarnika - 175 stopni. Piecz 20-25 minut.

Sposób przygotowania masy: Gotuj mleko, margarynę i cukier - często mieszając, na małym ogniu – aż zgęstnieje. Trwa to kilka godzin. Lekko przestygniętą masę wylej na mazurka, ozdób go np. bakaliami (możesz je wymieszać z masą przed wylaniem).

reklama