reklama
materiał partnera (*)

21-23 października 2016 r. w Centrum Targowo-Kongresowym PTAK WARSAW EXPO w Nadarzynie, już po raz trzeci, odbędzie się najważniejsze wydarzenie w Polsce poświęcone alergii, nietolerancji pokarmowej, a także zdrowemu i ekologicznemu stylowi życia.

Zapraszamy wszystkich, dla których ważne jest zdrowie i spełniony styl życia. Jest to bowiem kompleksowe wydarzenie skierowane nie tylko do alergików i branży, ale do tych, którzy pragną zapoznać się z nowościami na rynku, spotkać z ekspertami, lub czują potrzebę, by coś zmienić w sposobie odżywiania, myślenia, czy dbania o siebie.

Dni Alergii to trzy główne przenikające się i współgrające ze sobą sektory:

  • GLUTEN & FREE FROM: żywność i napoje bez glutenu, bez laktozy i innych alergenów
  • SKIN CARE: dermokosmetyki, kosmetyki pielęgnacyjne, odzież specjalistyczna
  • HOME, HEALTH CARE&MED: sprzęt AGD i medyczny, środki czystości, pościel, środki na roztocza, placówki medyczne, ośrodki wypoczynkowe
  • oraz projekt ECORGANICA, czyli targi zdrowych i ekologicznych produktów:  produkty naturalne, ekologiczne, organiczne oraz vege, strefa wykładów EKO-NATURA poświęcona spotkaniom z ekspertami żywienia, lekarzami, specjalistami z zakresu profilaktyki zdrowia i coachami.

W strefie warsztatowej zapraszamy do gotowania z Jankiem Paszkowskim, Jolą Słomą i Mirkiem Trymbulakiem z Atelier Smaku oraz  firmą Schär. Poza tym w piątek rozstrzygnięty zostanie konkurs Koła Naukowego Gastronomów i Hotelarzy SGGW.

Dwa pozostałe dni to także moc emocji i możliwość zdobycia cennych informacji i umiejętności.

WYKŁADY MED

Wykłady w strefie MED wygłoszą nasi znamienici eksperci:  Prof. Maciej Kaczmarski, Prof. Bolesław Samoliński, dr LIdia Ruszkowska, dr Anna Nowicka i dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska (UJ). Poruszymy temat  wstrząsu anafilaktycznego, obalimy mity związane z AZS, głęboko odetchniemy przy rozmowie o alergiach wziewnych i porozmawiamy o nietolerancji laktozy.  

DEBATY EKSPERCKIE

Na otwartej scenie pasjonujące debaty ze swoimi gośćmi przez dwa dni poprowadzi Żaneta Geltz z Magazynu Hipoalergiczni. Wśród nich m.in Prof. Krzysztof Buczyłko, dr Mirosław Mastej, dr Danuta Myłek, dr hab Grażyna Iwanowicz – Palus, pedagog Anna Osińska , położne Ewa Janiuk i Bożena Kulesza-Brończyk, położna praktykująca w Grenlandii Jolanta Peterse, Ewa Daniel i Lene Still z Allergy Certified, dietetycy - Dorota Łapa, Anna Krasucka i Piotr Tyszewski.

Będzie o czytaniu etykiet, nietolerancji histaminy, astmie i alergii na mleko. Urządzimy też bezpieczny pokój dla alergika, ułożymy menu dla ucznia i wybierzemy tłuszcze bezpieczne do smażenia. Zastanowimy się też jak i kiedy edukować przyszłych rodziców, by zapobiegać alergii u dzieci.

SZKOLENIA I WARSZTATY

Trzecia strefa to spotkania dotyczące m.in. choroby Hashimoto, suplementacji przy nietolerancjach i świadomych wyborów konsumenckich oraz warsztaty Fundacji Szczęśliwi bez Cukru i warsztaty przygotowywania eko środków czystości prowadzone przez Jolantę Wrześińską z portalu Ekorodzice.pl.

WARSZTATY KULINARNE

Poza tym czeka nas oczywiście wspólne gotowanie. W tym roku do garnka będziemy mieli okazję zajrzeć z Beatą Sadowską (dziennikarka i autorka książek m.in. "I jak tu nie jeść!", " I jak tu nie biegać!", Dariuszem Kuźniakiem (finalista TOP CHEF), Katarzyną Jankowską (Mama Alergika Gotuje),  Atelier Smaku i Erykiem Wałkowiczem (ErVEgan). Także firma Schär przygotowała dwa pokazy w sobotę i w niedzielę na smaczne przepisy bezglutenowe.

DLA DZIECI

W tym roku także dzieci będą mogły sprawdzić swoje kulinarne umiejętności podczas warsztatów dla najmłodszych przygotowanych przez Iwonę Karkusiewicz, Fundację Szczęśliwi bez Cukru i Studio Kulinarne Małe Przyjemności.

Jak co roku na zwiedzających będą czekały konsultacje psychologów, warsztaty dla rodziców dzieci z AZS, konsultacje psychologów i BEZPŁATNE TESTY.

Dołącz do wydarzenia na FB


 

 

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 0,00 z 5. Głosów: 0
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.
reklama