reklama

Kontrowersyjny gluten

Gluten - na myśl o jego wprowadzaniu do diety malucha niejednej mamie cierpnie skóra.

Wiele kontrowersji narosło w jego temacie - konsekwencje nie wprowadzania, tudzież wprowadzania glutenu w nieodpowiednim momencie, ryzyko alergii itp. Czy mamy słusznie obawiają  momentu, w którym dziecko powinno zacząć dostawać gluten? Kiedy właściwie ten moment powinien nastąpić? Oto kilka odpowiedzi na typowe pytania stawiane przez mamy.

Co to jest gluten?
Gluten jest białkiem pochodzenia roślinnego naturalnie występuje w zbożach takich tak pszenica, żyto, pszenżyto, jęczmień, orkisz oraz we wszystkich produktach z ich dodatkiem.

Kiedy powinno się zacząć podawać gluten?
Według nowego schematu żywienia niemowląt (2007 r.) niemowlę karmione piersią powinno zacząć dostawać gluten w 5 miesiącu życia a karmione mlekiem modyfikowanym nie wcześniej niż w 5 miesiącu, nie później jednak niż pod koniec 6 miesiąca.

W jakiej formie należy zacząć podawać gluten?
Gluten należy zacząć podawać stopniowo w formie kaszki manny. Dawka którą określono jako ekspozycyjna wynosi 2,5 g suchej kaszki manny podawanej do mleka, zupki lub deserku. Zalecenia nie określają jak długo powinna trwać ekspozycja oraz jak należy zwiększać dawkę glutenu.  Nie należy podawać jako pierwszy produkt zawierający gluten biszkoptów, czy chleba bo ilość glutenu w nich zawarta jest zbyt duża.

Jak wprowadzać gluten w pokarmie matki?
Można podawać mleko matki  z dodatkiem kaszki glutenowej zarówno z butelki, jak i łyżeczką. To w jaki sposób gluten jest podany ma znaczenie wyłącznie praktyczne i zależy od preferencji matki i dziecka.

Jakiej reakcji należy się spodziewać po podaniu glutenu?
W zasadzie żadnej, gluten podajemy po to aby przyzwyczaić organizm do tego białka i zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii. Choroba trzewna może się objawić w różnym etapie życia jednak musi upłynąć określony czas, w którym organizm zamanifestuje nietolerancję glutenu, nie nastąpi to więc w tydzień czy miesiąc po podaniu glutenu.

Czasami jednak dzieci są uczulone na gluten i wtedy w krótkim czasie po podaniu może się pojawić np. wysypka.
 
Czy podawanie glutenu zgodnie z nowymi zaleceniami jest ważne?

Tak, ponieważ istnieją dane sugerujące, że wprowadzanie glutenu w dużej ilości, w porównaniu z jego umiarkowaną lub małą ilością,  zwiększa ryzyko wystąpienia celiakii. Natomiast  podawanie glutenu w specyficznym czasie zwanym oknem ekspozycyjnym czyli między 4-6 miesiącem zwłaszcza jeśli mama karmi piersią, zdaniem naukowców może zmniejszać ryzyko wystąpienia celiakii a także cukrzycy typu 1 i rozwoju alergii na gluten.

Agnieszka Kozioł-Kozakowska
Specjalista ds. żywienia
Nutricenter

reklama