reklama

Pora na deserek

Szósty miesiąc życia to najlepszy czas, aby maluch poznał nowe smaki.

Stąd w diecie dziecka - oprócz warzyw, mięska i kaszek -  zaczynają pojawiać się również owoce.

Już pięciomiesięczny maluch (karmiony mlekiem modyfikowanym) może spróbować pysznego deserku, w tym wieku odpowiednim wyborem będzie słodkie starte jabłuszko lub sok jabłkowy, również z dodatkiem marchewki lub dyni. Na początku maluszek może niechętnie podchodzić do nowego dania, więc powinien dostać niewielką porcję, nie należy się zniechęcać jeśli nie spróbuje w ogóle, za to konsekwentnie codziennie próbować podać odrobinę. Kolejnymi owocami (6 miesiąc życia), które znajdą się w deserku dla maluszka będą: brzoskwinie, jagody, banany, gruszki, winogrona. Bardziej egzotyczne owoce jak ananas czy cytrusy zagoszczą w menu dopiero po 10 miesiącu życia.

Oprócz deserków owocowych, po skończeniu przez maluszka 6 miesiąca życia, można zacząć podawać specjalnie przygotowane dla dzieci jogurty owocowe. Są produkowane z mleka modyfikowanego wiec ich skład jest dostosowany do potrzeb dziecka, mają obniżoną zawartość białka aby niepotrzebnie nie obciążać nerek, często są wzbogacane w wapń, magnez oraz witaminy. Jogurty dla niemowląt są pasteryzowane więc nie trzeba ich przechowywać w lodówce. Jeśli dziecko nie jest uczulone na gluten, można na deser wybrać również mleczne deserki z dodatkiem zdrowych kaszek lub płatków owsianych. Kiedy dziecko ma 10 - 12 miesięcy możesz sama przygotować pyszne deserki łącząc starte, zmiksowane lub zgniecione widelcem owoce z naturalnym jogurtem, który dodatkowo będzie wzmacniał odporność malucha.

Kiedy dziecko ma już ząbki, na deser coraz częściej powinien dostawać naturalne owoce i warzywa. Mimo, że deserki w słoiczkach są wygodną i szybką formą posiłku, to jednak nie należy przedłużać momentu, w którym gotowe deserki ustąpią miejsca cząstkom jabłuszka, banana czy innych owoców. To ważne w procesie kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych. Im dłużej dziecko będzie dostawało produkty w formie papki tym trudniej będzie mu zaakceptować jego inne formy.

Jeśli na deser koniecznie chcesz podać dziecku słodycze, wybieraj te przeznaczone specjalnie dla dzieci. W ich składzie nie mogą znaleźć się sztuczne barwniki i konserwanty. Pamiętaj jednak, że w produktach tych nadal znajduje się dodany cukier oraz dużo tłuszczu. Dlatego w diecie dziecka ciasteczka, herbatniki czy paluszki powinny pojawiać się sporadycznie

Agnieszka Kozioł-KozakowskaCentrum Edukacji i Poradnictwa Żywieniowego Nutri Center

reklama