reklama

Witamina D - najnowsze zalecenia

Badania przeprowadzone przez Instytut Matki i Dziecka w 2011 roku wykazały, że dieta aż 80 proc. dzieci między 1. a 3. rokiem życia zawiera za mało witaminy D i wapnia.

W obliczu licznych badań wykazujących powszechny deficyt witaminy D i jej  korzystnym działaniu  na organizm człowieka, Zespól Ekspertów przygotował nowe wytyczne suplementacji witaminą D dla każdej grupy  wiekowej mieszkańców Europy Środkowej.

Blisko 90 proc. witaminy D w organizmie jest syntetyzowane w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego. Pozostała część dostarczana jest z pożywieniem, której niewielką część stanowią grzyby, a głównym źródłem są produkty zwierzęce bogate w tłuszcz i ryby morskie.

Zawartość witaminy D w 100 g wybranych produktów spożywczych:

śledź 19µg

łosoś 13µg

makrela wędzona 8,4µg

jaja kurze 1,70µg

dorsz 1µg

ser żółty 0,25

śmietana 18% 0,14µg

mleko 0,5% 0,0!!!

W Polsce w miesiącach od października do marca nie ma optymalnych warunków słonecznych do powstawania wystarczającej ilości witaminy D. W pozostałych miesiącach w celu zapewnienia odpowiedniej syntezy należy codziennie eksponować minimum 18% powierzchni ciała między godziną 10.00 a 15.00 bez używania filtrów ochronnych.

Powszechne stosowanie filtrów przeciwsłonecznych, spędzanie znacznej części dnia w  zamkniętych pomieszczeniach, unikanie bezpośredniej ekspozycji na słońce dzieci poniżej 6. miesiąca życia, nieodpowiednia dieta uboga w produkty bogate w witaminę D (produkty 0% tłuszczu, produkty Light), odpowiadają za znaczny niedobór witaminy D w grupie dzieci.

Witamina D  dzięki regulacji stężenia wapnia i fosforu w organizmie, wpływa na prawidłowy wzrost kości i zębów. Jej niedobór w diecie dzieci zwiększa ryzyko krzywicy, zaburzeń mineralizacji kości, zmniejszenia masy kostnej, próchnicy, cukrzycy typu I oraz obniżenia odporności.

Bez względu na sposób karmienia (karmienie piersią i/lub mleko modyfikowane) zalecana jest suplementacja witaminy D od pierwszych dni życia:

a) od urodzenia do 6. miesiąca życia:
– niemowlęta karmione piersią – dawką 400 IU/dobę (10,0 µg/dobę)
– niemowlęta karmione mlekiem modyfikowanym powinny otrzymać dawkę 400 IU/dobę (10,0 µg/dobę) łącznie z mlekiem i suplementem witaminy D.

b) między 6. a 12. miesiącem życia dawka 400–600 IU/dobę (10,0–15,0 µg/dobę) zależnie od podaży witaminy D w diecie.

c) noworodki urodzone przedwcześnie są szczególnie narażone na niedobór witaminy D powinny otrzymywać suplementację od pierwszych dni życia (kiedy tylko będzie możliwe żywienie dojelitowe) w dawce 400–800 IU/dobę (10–20 µg/dobę) do momentu osiągnięcia skorygowanego wieku 40. tygodnia ciąży, następnie suplementacja jak u niemowląt donoszonych.

Dla dzieci w wieku 1-3 lat zaleca się suplementację witaminy D:

a) dawka 600–1000 IU/dobę (15,0–25,0 µg/dobę) zależne od masy ciała w okresie od września do kwietnia lub przez cały rok, jeśli synteza skórna jest niewystarczająca

b) dzieci i nastolatki z otyłością (>90 centyla dla wieku i płci według lokalnych danych dla danego kraju) stanowią grupę ryzyka niedoboru witaminy D; zaleca się suplementację 1200–2000 IU/dobę (30–50 µg/dobę) zależnie od stopnia otyłości w okresie od września do kwietnia lub przez cały rok, jeśli synteza skórna jest niewystarczająca.

Anna Brończyk-Puzoń

Dietetyk kliniczny, doktorantka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach.

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 5,00 z 5. Głosów: 2
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.
reklama