reklama

Zdrowa zupa powraca do łask

Zupa powinna gościć w menu każdego małego szkraba.

Jej głównym składnikiem są warzywa, które dostarczają ważnych z punktu widzenia prawidłowego rozwoju dziecka witamin i składników mineralnych.

Roczniak może zjeść ok. 150-200 ml zupki - taka ilość jest wystarczająca. Starsze dziecko może zjeść większe ilości. Zupa powinna rozpoczynać dwudaniowy obiad. Jeśli jest sycąca, wówczas drugie danie może być lekkie np. bez mięsa. Jeśli zupa zawiera dodatek mięsa, ziemniaków czy makaronu może stanowić jednogarnkowe danie np. zupa gulaszowa, krupnik z cielęciną, kapuśniak z chudym mięsem.

Jak przyprawiać?

Ważne, aby zupy nie były przesalane, niemowlęta dostają zupki bez dodatku soli. Im dziecko jest starsze, tym jego nerki są sprawniejsze zatem, dla poprawy smaku można użyć niewielkiej ilości soli.

Pamiętaj jednak, że do słonego smaku bardzo łatwo się przyzwyczaić, a sól w nadmiarze grozi rozwojem nadciśnienia tętniczego. Nie należy używać kostek rosołowych - ilość soli/sodu jaką zawierają znacznie przekracza normy dla dzieci. Pamiętaj - gotując zupki dla dzieci nigdy nie kieruj się swoim odczuciem smaku, ponieważ twój zmysł smaku prawdopodobnie jest przyzwyczajony do większych ilości soli, a co za tym idzie próbując zupy dla dziecka będzie ci się wydawać że jest niesłona.

Najlepiej zupki doprawiać naturalnie - ziołami przyprawami: majerankiem, tymiankiem, bazylią, posiekaną natką pietruszki. Jeśli do gotowania zupy użyjesz warzyw o zdecydowanym smaku, wówczas mniej przypraw będziesz musiała użyć aby smak był zadowalający.

Staraj się nie doprawiać zup śmietaną 30%, dostarczysz w ten sposób dodatkowych kalorii, które mogą być przyczyną nadwagi.

Jakie zupy lubią dzieci?

Dzieci lubią zupy tzw. czyste: rosół, pomidorowa, barszcz. Mogą być podane z ryżem, makaronem czy grzankami, co zwiększa ich wartość odżywczą.  Często mniej akceptowane są zupy jarzynowe z dodatkiem wyraźnych kawałków warzyw. Jeśli dziecko znajduje się właśnie w okresie wybrzydzania ok. 2 roku życia, najlepiej zupkę zmiksować. Starsze dzieci też lubią zupy kremy. Staraj się nie gotować zup na kilka dni, wielokrotne odgrzewanie powoduje straty witamin.

Zimą można skorzystać z warzyw mrożonych daje to możliwość większej różnorodności diety.

Niestety dzieci nadal jedzą zbyt małe ilości warzy, zupa czasami jest jedynym ich źródłem dlatego w diecie dziecka nie powinno jej zabrakną, nawet jeśli rodzice już dawno z niej zrezygnowali. Pamiętajmy, że potrzeby żywieniowe dzieci różnią się potrzeb dorosłych.

dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska
Nutri Center

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 5,00 z 5. Głosów: 1
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.
reklama