reklama

Żywność dla niemowląt - kupić czy zrobić?

Kupować gotowe dania dla dzieci czy zrobić je samemu?

Dla niektórych rodziców odpowiedź jest prosta - zaopatrzyć się w gotowe słoiczki z puree z warzyw, owoców czy obiadki.

Inni wolą zrobić posiłki sami, przygotowanie posiłków w domu niewątpliwie pozwala zaoszczędzić trochę pieniędzy. Ma jednak również wady.

Trzeba zaznaczyć, że gotowe produkty dla dzieci często są wzbogacane w witaminy i lub składniki mineralne (Wit C, żelazo) co jest bardzo korzystne. Produkty, z których przygotowywane są posiłki, są badane pod kątem zanieczyszczeń. Bez względu, który sposób żywienia wybierzesz, musisz koniecznie zakupić dla dziecka kaszki zbożowe, które są wzbogacane w żelazo, to bardzo ważne zwłaszcza jeśli karmisz piersią (mleko modyfikowane jest wzbogacane w żelazo).

Jeśli chcesz przygotowywać posiłki sama zobacz jakie są najważniejsze zasady przygotowywania żywności w domu:
 

•    Dokładnie umyj owoce i warzywa, usuń skórki, rdzenie i nasiona.
•    Jeśli to możliwe wybieraj owoce i warzywa świeże, gotuj w małej ilości wody lub na parze.
•    Staraj się kupować warzywa i owoce ze sprawdzonego źródła, tak aby mieć pewność, że nie były nawożone lub nie rosły przy drodze.
•    Unikaj warzyw i owoców w puszkach z dużą zawartością soli lub cukru.
•    Mięso umyj, usuń wszystkie widoczne fragmenty tłuszczu oraz skórę. Wybieraj mięso królika, indyka, kurczaka, chudą wołowinę lub cielęcinę (wołowiny i cielęciny nie mogą jeść dzieci z alergią na białko mleka krowiego).
•    Mięso duś lub piecz a następnie zmiksuj w blenderze z niewielkim dodatkiem wody. Starszym dzieciom posiekaj mięso na malutkie kawałki.
•    Dla starszych dzieci, jeśli gotujesz jedzenie dla całej rodziny, odkładaj część  porcji, a resztą możesz posolić i popieprzyć.
•    Nigdy nie dodawaj dzieciom do posiłków miodu jest silnym alergenem.
•    Możesz przechowywać przygotowaną żywność w lodówce nie dłużej niż 48h.
•    Możesz zamrozić posiłki, w specjalnych pojemnikach, podpisując opakowania datą kiedy posiłki zostały przygotowane.
•    Pamiętaj odmrażaj porcję zawsze w lodówce a nie na blacie kuchennym.
•    Należy unikać dodawania do potraw surowych lub gotowanych jaj (od 12 m. ż. dzieci mogą jeść jajka) mogą wywołać reakcję alergiczną, surowe zawsze niosą za sobą ryzyko zakażenia bakteryjnego.

Jak długo możesz przechowywać przygotowane posiłki

otwarte lub świeże                w lodówce               w zamrażarce
posiłki z owoców lub warzyw    2-3 dni                     6-8 miesięcy
posiłki z mięsa i jaj                    1 dzień                     1-2 miesiące
posiłki mięso+warzywa             1-2 dni                     1-2 miesiące

Agnieszka Kozioł-Kozakowska
Centrum Edukacji i Poradnictwa Żywieniowego Nutri Center

reklama