reklama

Lśniąca kuchnia

Na co dzień, aby kuchnia wyglądała czysto i schludnie, wystarczy zlikwidować znajdujące się na kuchence ślady gotowania, zebrać okruchy z podłogi, przetrzeć stół i blaty.

Jeśli jednak chcesz, aby każdy zakamarek lśnił czystością - przed tobą wyzwanie nie lada, bowiem sprzątanie kuchni jest zajęciem dość czasochłonnym i wymagającym sporych nakładów pracy.

Zaraz po tym, jak uzbroisz się w akcesoria porządkowe, plan działania, wygodne dresy i pozytywne nastawianie (patrz część pierwsza)... Niech twoim pierwszym celem stanie się lodówka -

  • odłącz ją z sieci.
  • wyjmij wszystkie produkty, szuflady, półki – żywność owiń w dużą ilość gazet i wynieś w chłodne miejsce, aby jak najdłużej zachowały niską temperaturę
  •  pozostaw drzwiczki otwarte na całą szerokość, by lodówka się rozmrażała. Zabezpiecz podłogę i dno zamrażarki/lodówki szmatkami lub dużym ręcznikiem (będzie w niego wsiąkała woda - wyciśnij go, gdy będzie mokry); ewentualnie na jej dno postaw miskę – i sukcesywnie usuwaj odpadające kawałki szronu, wylewaj wodę.
  • Nie stosuj żadnych środków przyspieszających odpadanie szronu - nie podważaj go nożem, bo łatwo możesz uszkodzić delikatne ścianki, nie wstawiaj miski z wrzącą wodą - lodówka musi się odmrażać sama

Jeśli kuchenka (gazowa, elektryczna, elektryczno-gazowa) wymaga twej szczególnej uwagi to właśnie teraz „rozbierz” ją: zamknij dopływ gazu, zdejmij palniki i kratkę, na której stawiasz garnki; z piekarnika wyjmij ruszty i blaszki, a jej elementy zamocz w gorącej wodzie z detergentem i pozostaw na około 3 godziny.

Następnie zajmij się górnymi partiami kuchni: za pomocą miotełki odkurz lampy, sufit i ściany nad meblami. Omieć z kurzu okna, framugi, parapety i karnisz.

Zdejmij firanki i zasłonki. Jeśli zamoczysz firanki na noc w zimnej, bardzo słonej wodzie, a następnie wypierzesz je i wykrochmalisz - dłużej zachowują świeżość.

Wynieś do łazienki kwiaty – oberwij im suche liście, wstaw doniczki do wanny i zafunduj roślinom odświeżający prysznic. Pozostaw do wyschnięcia.

Umyj góry szafek i okap używając ciepłej wody z detergentem.

 Nadszedł czas na ściany - siedlisko lepkiego, tłustego kurzu:

  • Jeśli twoje ściany pomalowane są farbą emulsyjną bądź pokryte są glazurą, to utrzymanie ich w czystości nie jest skomplikowane. Umyj je ciepłą wodą z detergentem lub z dodatkiem sody oczyszczanej, rozpoczynając od dołu. Spłucz obficie ciepłą wodą, rozpoczynając od góry, po czym wytrzyj je do sucha miękką flanelką.
  • ściany pokryte farbą klejową wymagają więcej zabiegów - możesz obmyć szmatką wypłukaną w wodzie z dodatkiem gliceryny.
  • ściany malowane farbą olejną umyj gąbką zmoczoną w wodzie z dodatkiem detergentu. Myj je od dołu, natomiast płucz - od góry. Do wody dodaj trochę grubej soli kuchennej, a po spłukaniu i osuszeniu przetrzyj ściany gąbką zwilżoną rzadkim krochmalem, po czym pozostaw do wyschnięcia – następnym razem lepki kurz zbierzesz wraz z cienką warstwą krochmalu.
  • Pamiętaj, by przed zmywaniem ścian wyłączyć dopływ prądu – i włączyć go, gdy ściany będą suche.
  • Nie zapomnij o ściennych dekoracjach - obrazach, talerzach oraz kaloryferach. Te odkurz, umyj; czyszczenie żeberkowych kaloryferów ułatwisz sobie posługując się owiniętą wilgotną szmatką … szczotką do butelek.
  • Umyj drzwi.

Musisz uzbroić się w cierpliwość, przed tobą kolejne zadanie: meble -
Uważnie przyjrzyj się ich wnętrzu. Po kolei otwieraj szafki i szuflady – zacznij od wyższej kondygnacji. Opróżniaj je sukcesywnie, przemywaj ścianki, przy okazji przyjrzyj się ich zawartości: wyrzuć produkty po terminie ważności, nieużywane nakrętki, wyszczerbione słoiki czy stare, przypalone patelnie; szafki wytrzyj do sucha i powstawiaj doń to, co zostało po twej selekcji.

Umyj sztućce i nieużywaną zastawę; wlej do elektrycznego czajnika ocet bądź inny środek usuwający kamień; przemyj akcesoria wiszące na relingach, jak i te stojące na blatach. Umyj kuchenkę mikrofalową i pozostałe wymagające tego sprzęty.

W szafkach, gdzie trzymasz garnki, wyłóż półki specjalną folią lub ładną ceratą – dzięki temu dno nie będzie się brudziło i rysowało;

Fronty i boki mebli wykończonych laminatami przemyj szmatką nasączoną detergentem, specjalnym środkiem do czyszczenia lub wodą z płynem do mycia naczyń, a następnie spłucz czystą wodą. Powierzchnię mebli warto potraktować preparatem „przeciw kurzowi”, który tworzy warstwę ochronną. Meble lakierowane najszybciej odświeżysz płynem do mycia szyb.

Na koniec połóż na szafkach kuchennych stare gazety przycięte w taki sposób, by nie było ich widać z dołu. Raz na jakiś czas wystarczy je wymienić, wyrzucając „stare”, na których zebrał się tłusty osad.

Alternatywą dla szmatek nasączonych nieekologicznymi płynami są nowoczesne ściereczki z mikrofibry, których używa się bez detergentów: i tak jedną mokrą ściereczką można myć powierzchnie, zaś suchą - wycierać. Szmatki te może nie sprawdzą się w walce ze starym, kuchennym tłuszczem, niemniej mogą się okazać pomocne w porządkach na mniejszą skalę.

Czas na zlewozmywak – do jego otworu wsyp trochę wodorotlenku sodu ("kreta") i zalej sporą ilością wrzątku – w ten sposób usuniesz przykry zapach i oczyścisz rury z tłustych osadów. Otwórz okna i najlepiej wyjdź na chwilę z kuchni zamykając za sobą drzwi lub … w tym czasie

Umyj okna -

  • Przetrzyj na mokro ramy i futryny okienne, rolety, parapety i karnisze.
  • Jeśli szyby są bardzo zabrudzone, umyj je najpierw ciepłą wodą z detergentem. Jeśli nie – możesz od razu potraktować płynem do mycia szyb – wystarczy spryskać szybę i wytrzeć ją do sucha.
  • Okna zawsze myj od góry na dół, stronę zewnętrzną ruchami poziomymi, a wewnętrzną pionowymi – będziesz wiedziała, po której stronie są smugi
  • Gotowe preparaty możesz zastąpić gorącą wodą z octem w proporcji 2:1
  • Do wypolerowania szyb możesz użyć gazet, papierowych ręczników, miękkiej szmatki  lub … starych nylonowych rajstop.
  • Na koniec powieś przesuszone żaluzje oraz wyprane firany i zasłony

Powróć do zlewozmywaka -

  • Do czyszczenia nalotu i kamienia na zlewozmywaku granitowym (kamiennym, kompozytowym), możesz użyć rozcieńczonego wybielacza, wody z dużą ilością proszku do prania białych tkanin,  rozpuszczonej tabletki do zmywarki lub specjalistycznego mleczka. Zrezygnuj z ostrych szczotek na rzecz miękkich gąbek lub po prostu wypełnij zlew wodą z zawartością środku „żrącego” - wybielacza.
  • Zlewozmywak ze stali nierdzewnej umyj płynem uniwersalnym, nie używaj żadnych proszków do szorowania powierzchni. Tłuste plamy usuniesz szmatką zwilżoną denaturatem. Pamiętaj, by po każdym zmywaniu wycierać go do sucha, bowiem ślady wody mogą trwale je zmatowić. Powstały biały osad z twardej wody usuniesz mieszaniną: 2 łyżki stołowe wody z 1 łyżką stołowa octu; odczekaj 15 min., a następnie maczaj w niej szmatkę i zmywaj białe ślady, spłukując czystą wodą. Wiesz, że kilka kropli oliwki dla niemowląt nada połysk nie tylko zlewozmywakowi, ale i innym urządzeniom ze stali nierdzewnej?
  • Zlewozmywak emaliowany umyj płynem do mycia naczyń, delikatnym detergentem uniwersalnym (płyn, mleczko) lub mieszaniną octu i soli (2 łyżki stołowe soli na 1 szklankę octu).

Kolejny etap czyszczenia kuchenki – używając gąbki, ciepłej wody z detergentem lub delikatnego mleczka umyj płytę kuchenki oraz wnętrze piekarnika, spłucz czystą wodą i wytrzyj do sucha. W razie konieczności użyj silnego, specjalistycznego środka do mycia kuchenek, który rozpuści tłusty osad. Szczotką do szorowania butelek i cieniutkim drucikiem możesz przeczyścić otwory w palnikach. Potem odszoruj - ostrą szczotką – odmakające elementy kuchenki, wypłucz je kilkakrotnie w gorącej wodzie, wysusz i załóż na właściwe miejsca.

Serce kuchni: lodówka -

  • Półki i szuflady umyj ciepłą wodą z detergentem, spłucz i wytrzyj do sucha.
  • Kiedy lodówka się rozmrozi, umyj ją miękką szmatką zamoczoną w ciepłej wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej (1 łyżka sody na 1l wody). Spłucz czystą, ciepłą wodą i wytrzyj do sucha. Zrezygnuj z płynu do mycia naczyń, który może pozostawić po sobie zapach, a którym przesiąknie żywność.
  • Zwróć uwagę na uszczelki oraz zagłębienia, na których leżą półki.
  • Nie używaj proszków do szorowania ani ostrych zmywaków.
  • Odkurz tył lodówki, zwróć uwagę, by łagodnie potraktować agregat chłodniczy
  • Umyj lodówkę z zewnątrz, używając do tego uniwersalnego płynu do czyszczenia dużych powierzchni bądź wody z dowolnym detergentem.
  • Ślady pleśni na ściankach lodówki zmyj płynem do mycia naczyń lub wodą z octem (3 łyżeczki octu na 1l wody), spłucz i wytrzyj do sucha flanelką.
  • Przykry zapach można zneutralizować zawieszając wewnątrz lodówki specjalny odświeżacz. Mniej uporczywe zapachy usunie 5 dag świeżo uprażonej (na patelni) kawy ziarnistej, zamknięte na kilka godzin w opróżnionej z produktów lodówce.
  • Włącz zamrażarkę i pozwól jej się schładzać się przez godzinę, zanim z powrotem włożysz żywność - zapobiegnie to przywieraniu torebek z zamrożoną żywnością do ścianek albo szuflad zamrażalki. Nie uruchamiaj też niedosuszonej lodówki, ponieważ jej ścianki natychmiast się oszronią.

Finiszem porządków w kuchni jest wyczyszczenie podłogi

  • Usuń kurz i okruchy odkurzaczem bądź zmiotką.
  • Następnie ją umyj. Jeśli podłoga nie jest zbyt brudna, wystarczy umyć ją mopem bądź ścierką z uniwersalnym płynem do mycia dużych powierzchni (Ajax - terakota, lenteks) lub płynem do mycia podłóg (Pronto, Sidolux – panele, drewno).
  • Bardzo brudną podłogę terakotową można wyszorować gorącą wodą z dodatkiem detergentu i amoniaku (1 łyżka stołowa amoniaku na 1l wody), spłukać i wytrzeć do sucha.
  • Aby odświeżyć kolor płytek można po umyciu i wysuszeniu wetrzeć w nie, grubym pędzlem, ciepły olej lniany. Czynność powtarza się 3 razy w odstępstwie 24 godzin, po czym poleruje się podłogę do połysku wełnianą szmatką.
  • Czy wiesz, że ślady po butach na podłogach winylowych usunie szmatka nasączona czystym alkoholem?

Na kuchennym stole połóż serwetę lub obrus, przynieś z łazienki odświeżone kwiaty, ustaw wyschnięte kuchenne bibeloty i usiądź. Pijąc aromatyczną herbatę delektuj się pachnącym czystością wnętrzem, a przy okazji pomyśl o tym, by zakupić doniczki ze świeżą bazylią, miętą lub lawendą – nie dość, że postawione na parapecie, dodadzą uroku twej kuchni, świetnie sprawdzą się przy pichceniu potraw (tak, tak – kwiat lawendy też), to również … odstraszą muchy i inne owady.

mzb

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 4,62 z 5. Głosów: 13
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.
reklama