Świeżość i smak na dłużej

Materiał sponsorowany 
Świeżość i smak na dłużej

Nadchodząca jesień to czas, kiedy nasz organizm potrzebuje dostarczenia odpowiedniej ilości witamin. Właśnie teraz mamy w zasięgu ręki dostępne z ogródka bądź straganu świeże owoce i warzywa takie, jak: jabłka, gruszki, śliwki, kalarepę, buraki czy cukinię.

Warto, zatem zadbać, aby żywość trafiająca na stół była świeża, smaczna oraz wartościowa. W osiągnięciu tego celu pomóc nam mają nowoczesne technologie stosowane w urządzeniach chłodzących.

Na co komu witaminy?

Warzywa i owoce są wartościowe dla każdego człowieka a tym bardziej dla dzieci, ponieważ mają bardzo niską wartość kaloryczną oraz małą zawartość tłuszczu. Tak naprawdę bez warzyw i owoców zdrowa kuchnia nie istnieje. Organizm dziecka w okresie intensywnego rozwoju bardzo potrzebuje dostarczenia odpowiednich witamin, w odpowiedniej ilości.

W jadłospisie naszych pociech nie może zabraknąć witaminy A, którą znajdziemy w marchewce, dyni, pietruszce, a także śliwkach. Zwłaszcza, kiedy dzieci wyruszają na jesienne spacery po kasztany i inne cuda natury powinniśmy zadbać o obecność witamin w ich diecie i jak najwięcej wartościowych składników przemycać w posiłkach. 

Co powiecie na witaminę C? Jest bardzo pożądana w okresie jesienno-zimowym z uwagi na działanie antywirusowe oraz właściwości wzmacniające odporność. Znajdziemy ją nie tylko w popularnej, ale niechętnie spożywanej przez dzieci, cytrynie.

Czarna porzeczka, jabłka i żurawina, z których możemy wykonać galaretki lub przekąski na drugie śniadanie zawierają jej wystarczająco dużo. Papryka, pomidory, a nawet ziemniaki również obfitują w witaminę C. Zadbajmy o to, żeby w okresie wzmożonych zachorowań dostarczyć naszym pociechom i nam samym, wartościowych potraw bogatych w witaminy.

Dłuższa świeżość produktów w chłodziarce

Dzięki innowacyjnym technologiom utrzymanie wyjątkowej świeżości na dłużej jest prostsze. Owoce i warzywa, mięso i ryby, a także nabiał zachowują świeżość i smak oraz bezcenne witaminy znacznie dłużej niż w tradycyjnych chłodziarkach. Dodatkowo nie marnujemy żywności, a także mamy gwarancję, że przechowywane produkty zachowają aromat i smak przez długi czas.

Chłodziarko-zamrażarki Liebherr z linii Comfort, zarówno model CNef 3515, jak i model do zabudowy ICUNS 3314 zostały wyposażone w  szuflady na owoce i warzywa oraz półki dla przechowywania różnego rodzaju artykułów spożywczych.

Na górnych półkach zaleca się przechowywanie produktów, które dobrze się czują w wyższej temperaturze, takie jak mleko, jogurty, czy powidła.

Na półkach środkowych powinniśmy umieszczać te,z krótszym terminem trwałości. W tym miejscu najlepiej się czują wszelkiego rodzaju sery, pokrojona wędlina lub garnek z domową zupą.

Natomiast w dolnych szufladach, gdzie temperatura jest zbliżona do 8 st. C, ale jest większa wilgotność, panują idealne warunki dla owoców i warzyw. Boczne przedziały są zarezerwowane dla jaj, olejów roślinnych oraz słoików z przetworami. Niezależnie od tego gdzie ułożymy produkty pamiętajmy, aby przestrzegać terminów ważności podanych na opakowaniu.

Chłodziarko-zamrażarka Liebherr CNef 3515 Comfort z technologią DuoCooling to doskonałe rozwiązanie zarówno gdy chcemy skorzystać z chłodziarki jak i zamrażarki. Dzięki tej technologii urządzenie posiada dwa niezależnie obiegi chłodnicze, a my mamy możliwość odrębnej regulacji temperatury komory chłodziarki oraz zamrażarki.  Pomiędzy obiema komorami nie dochodzi do wymiany powietrza, co zapobiega przenoszeniu zapachów i wysychaniu produktów. Dzięki temu rozwiązaniu w chłodziarce rozkład temperatury jest różny w zależności od tego, w jakim miejscu znajduje się przedział lub półka, dedykowany dla rodzaju przechowywanych artykułów.

Dłuższa świeżość produktów w zamrażarce

Nie powinniśmy obawiać się zamrażania warzyw i owoców, a także innego rodzaju żywności. Proces zamrażania nie zmienia ich smaku, ani wyglądu, a co ważniejsze nie pozbawia cennych substancji odżywczych. Dzięki posiadaniu zapasów mrożonek w każdej chwili możemy po nie sięgnąć, aby przygotować dla naszych pociech, szybki i wartościowy posiłek.

Część dolną obu wspomnianych modeli urządzeń stanowią 3 szuflady zamrażarki, w których możemy zamknąć skarby jesieni na dłużej lub przechować inne produkty w ramach tworzenia zapasów żywności na dłuższy okres czasu. Szczególnie ważna w zamrażarce technologia NoFrost eliminuje tworzenie się zbędnego lodu i sprawia, że produkty nie są oszronione. Dzięki temu rozwiązaniu nie ma potrzeby przeprowadzania uciążliwego rozmrażania, a zaoszczędzony w ten sposób czas można poświecić na kreatywną zabawę z dzieckiem.

W modelu Liebherr ICUNS 3314 Comfort komorę zamrażarki wyposażono dodatkowo w niezwykle przydatną funkcję szybkiego zamrażania SuperFrost. Z jej pomocą zamrozisz np. groch, fasolę, kalafior, rybę, czyli cały zbiór witamin z grupy B. Bardzo szybki proces zamrożenia gwarantuje, że gdy zajdzie potrzeba rozmrożenia produktów nie stracą one swoich właściwości. Podczas uruchamiania tej funkcji temperatura obniża się do -32 °C, wytwarzając zimne powietrze, wymagane do zachowania witamin w zamrażanej żywności.

Funkcja SuperFrost po całkowitym zamrożeniu produktów, przełącza się z powrotem do normalnego trybu pracy, tym samym wspomagając jednocześnie oszczędzanie energii elektrycznej. Oba modele chłodziarko-zamrażarek są dedykowane dla rodzin poszukujących wysokiej  jakości i optymalnych rozwiązań. Wysoka klasa energetyczna A++ zastosowana w obydwu modelach to ważna cecha dla osób dbających o zrównoważony budżet domowy, jak również potwierdzenie, że marka Liebherr dba o środowisko naturalne.

Krzysztof Wasilewski, ekspert marki Liebherr


Ocena: z 5. Ocen:

Ten tekst nie ma jeszcze oceny. Dodaj swoją!

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: