Jak zachować się na rozmowie kwalifikacyjnej przeprowadzanej w restauracji?
Technika przeprowadzania rozmów kwalifikacyjnych w restauracji jest bardzo stara i znana. Podobno stosował ją nawet Henry Ford. Chodzi w niej głównie o sprawdzenie, jak pobyt w sytuacji stresowej, jaką niewątpliwie jest rozmowa, wpływa na zachowanie kandydata w obiektywnie neutralnej sytuacji.
Jeśli zaproszona jesteś na rozmowę o pracę do restauracji, przede wszystkim warto pamiętać, że głównym celem tego spotkania jest rozmowa, a nie zaspokojenie głodu, i na tym powinnaś się skupić. Wybór, co zamówisz należy do Ciebie i nie ma to większego znaczenia pod warunkiem, że nie jest to alkohol.
Dokonując swojego wyboru kieruj się dwoma zasadami – szybkością przygotowania dania i jego ceną.
reklama
Zasada nr 1 – wybieraj potrawy, których przygotowanie nie zajmie więcej czasu niż Twoja rozmowa.
Zasada nr 2 – zamów to, za co zamówiłabyś pokrywając sama swój rachunek. Trzymanie się tych dwóch prostych reguł nada Twoim wyborom dobry kierunek.
Kiedy już otrzymasz swoje danie spróbuj go, zanim poprosisz o sól, pieprz czy inne przyprawy. Zrób to bez nadmiernego afiszowania się. Uchroni Cię do przed zyskaniem opinii osoby pochopnej i działającego pod wpływem impulsu.
Kwestia, kto płaci za spotkanie, jest dyskusyjna. Pomimo tego, że zostałaś zaproszona na to spotkanie, wyjdź z propozycją pokrycia swojego rachunku. Zwykle nie będzie ona przyjęta (jeśli starasz się o pracę w dobrej firmieJ ). Zdecydowanie jednak nie warto licytować się zbyt długo, kto płaci, gdy rekrutujący jednoznacznie określił, że bierze koszty na siebie. Wystarczy taki gest przyjąć, podziękować i na tym poprzestać.
Życząc samych udanych rozmów,
Angelika Śniegocka
www.RozmowaRekrutacyjna.pl