reklama
Domowe sposoby na grypę i przeziębienie

Domowe sposoby na grypę i przeziębienie

Kiedy dopada nas przeziębienie i grypa, warto wspomagać się domowymi sposobami leczenia.

Oto kilka sprawdzonych przepisów:

Herbatka z kwiatu lipy

2 łyżeczki suszonych kwiatów lipy zalać wrzątkiem, parzyć pod przykryciem przez około 10 minut, przecedzić. Podawać dzieciom kilka razy dziennie gorący lub przy wysokiej gorączce letni napój. Można dodać do niej miód, sok z cytryny, sok malinowy. Lipa ma działanie napotne, wzmacnia odporność i łagodzi kaszel.

Herbatka z kwiatu lipy II

Do szklanki włożyć łyżkę miodu i gotować 10 minut. Dosypać łyżkę kwiatów lipy. Przykryć i odstawić na 10 minut. Przecedzić. Podawać 3 razy dziennie po łyżeczce.

Syrop z cebuli

2 duże cebule obrać, pokroić w plasterki, warstwami układać w słoiku przesypując cukrem (lub miodem), można też dodać kilka posiekanych ząbków czosnku. Po kilku godzinach syrop można zlać. Podawać kilka razy dziennie łyżkę. Syrop można przechowywać w lodówce 1-2 dni.

Uodparniająca lemoniada

Do słoika włożyć 8 ząbków czosnku, 2 łyżki miodu, pokrojoną (wcześniej umytą i sparzoną wrzątkiem) połówkę cytryny, wcisnąć sok z drugiej połówki i wlać szklankę przegotowanej zimnej wody. Słoik zakręcić, zamieszać i włożyć na dobę do lodówki. Po przecedzeniu pić 1-2 łyżeczki na noc. Kurację powtarzać co kilka tygodni.

Ziołowa herbata na kaszel

Wziąć po jednej części kwiatów lipy, kwiatów czarnego bzu, babki lancetowatej i szałwii. Dwie łyżeczki mieszanki zalać szklanką wrzątku, parzyć pod przykryciem przez około 10 minut, przecedzić. Osłodzić miodem. Pić 3-4 razy dziennie po 1 filiżance (młodszym dzieciom podawać 3-4 razy dziennie po 1-2 łyżki).

Napar z tymianku

2 łyżeczki tymianku zalać wrzątkiem, parzyć pod przykryciem przez około 10 minut, przecedzić. Osłodzić miodem, dodanie cynamonu poprawia smak. Pić 3-4 razy dziennie. Ułatwia odkrztuszanie.

Nalewka bursztynowa

Pył lub drobne, nieoszlifowane bursztyny zalać spirytusem i odczekać kilka dni. Nacierać nią stopy chorego malucha - rozgrzewa.

Mleko z miodem i czosnkiem

Do gorącego mleka dodać łyżkę masła i miodu. Zamieszać i wrzucić rozgnieciony ząbek czosnku. Przecedzić przez sitko i wypić gorący napój. Łagodzi ból gardła.

Syrop z czerwonego buraka

Dużego buraka ćwikłowego obrać, pokroić w drobną kostkę i zasypać 4 łyżkami cukru. Odstawić na 1 dzień. Pić 2 razy dziennie 1 łyżeczkę.

Inhalacja z rumianku

2 torebki rumianku zaparzyć w 1 litrze wody. Inhalację robić około 10 minut (dzieci 5 minut - wcześniej nieco napar przestudzić). W identyczny sposób można przygotować inhalację z szałwi.

Wzmacniający aloes

Liść aloesu umyć i obrać ze skórki (nie powinno się tego robić metalowym nożem), wymieszać z miodem w stosunku 1:1. Przechowywać w lodówce, podawać 2-3 razy dziennie po łyżeczce przez 3 tygodnie. Po tygodniu przerwy kurację powtórzyć.

Opracowała Joanna Górnisiewicz

Konsultacja: Lekarz Rodzinny Kamil Umiński. Dziękujemy!

Uwagi doktora Umińskiego:
Uważam, że miód działa dość drażniąco na błonę śluzową gardła. Zawsze podkreślam - ZAKAZ stosowania kwasu acetylosalicylowego (Aspirin, Polopirin, Cholinex itp) w chorobach gorączkowych u dzieci < 12-14 roku zycia !


Uwaga: wszelkie leki naturalne (zioła, miód, cebule) należy stosować w granicach rozsądku, uwzględniając wiek dziecka, alergie czy inne przeciwwskazania i zalecenia lekarza.

reklama