reklama

Jak odżywiać się jesienią i zimą, by zachować zdrowie i urodę?

Okres jesienno-zimowy sprzyja słabemu samopoczuciu, spadkiem odporności i braku witalności. Dni stają się krótsze, jest coraz chłodniej i znacznie łatwiej jest o grypę czy przeziębienie. Nasz układ odpornościowy jest wystawiony na próbę. To czy organizm zdoła się obronić przed atakiem bakterii zależy tylko od Ciebie i Twojej diety!

To, co jemy wpływa na nasza kondycje fizyczna i na nasze zdrowie. Niezaprzeczalna jest też zależność miedzy tym, co jemy, a naszym wyglądem. Nie chodzi tu tylko o idealną sylwetkę, ale także o zdrowe lśniące włosy, świeżą cerę i mocne paznokcie. Z tego względu została niegdyś opracowana dieta- łatwostrawna ale kompletna, dostarczająca organizmowi wszystkich niezbędnych składników. Dzięki niej można długo cieszyć się urodą, dobrą formą i dobrym samopoczuciem. A także, co najważniejsze, zdrowiem.

Z badań wynika, że różnorodnie skomponowana dieta, bogata w warzywa i owoce, zapobiega wielu chorobom, a zwłaszcza schorzeniu układu krążenia; otyłości oraz cukrzycy. W okresie jesienno-zimowym powinniśmy zadbać o układ odpornościowy. Sprawnie działający chroni organizm przed rozwijaniem się wszelkiego rodzaju zarazków.

W dobrze zestawionej diecie nie powinno zabraknąć białka, witamin i składników mineralnych (cynk, żelazo, magnez, selen)i błonnik. Białko znajdziemy w mięsie drobiowym, rybach, serach, jajach. Witaminy i składniki mineralne znajdziemy w warzywach i owocach, ale często rezygnujemy z nich po zakończeniu sezonu letniego, wtedy gdy najbardziej potrzebuje ich nasz organizm. To błąd żywieniowy jaki popełnia większość z nas.

Witamina C (zwiększa odporność), znajdziemy ją w owocach( nie tylko sezonowych takich jak truskawki czy wiśnie i czereśnie), ale w cytrusach, które są dostępne w sklepach przez okrągły rok. W tę witaminę są bogate warzywa: papryka, szpinak, pomidory, brokuły, kalafior. Witamina C łagodzi przebieg infekcji, ułatwia gojenie się ran, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych.

Zwiększa też przyswajanie żelaza. Pierwiastka odpowiedzialnego za procesy krwiotwórcze, które odżywiają organizm. Przy niedoborach, komórki organizmu są nie dotlenione i przez to odczuwamy zmęczenie, senność. Głównym źródłem żelaza w diecie powinny być produkty pochodzenia zwierzęcego: mięso ( zwłaszcza czerwone), podroby, żółtko jaj, ale również produkty pochodzenia roślinnego: szpinak, brokuły, papryka, burak ćwikłowy.

Jeśli organizm jest już osłabiony wówczas wzrasta zapotrzebowanie na cynk. Jego niedobory powodują uczucie zmęczenia, braku apetytu i często apatię. Pierwiastek ten ma znaczący wpływ na stan naszej skory, włosów i paznokci. Cynk znajdziemy w chudym mięsie, owocach morza, rybach, rybach, w nasionach roślin strączkowych, pestkach dyni i słonecznika.

Układ odpornościowy wspomagają tez przeciwutleniacze-walczą z wolnymi rodnikami, które gromadzą w organizmie toksyny. Najważniejszym przeciwutleniaczem jest Beta-karoten, witamina E, Selen oraz witamina C. Beta- karoten przekształcony jest w naszym organizmie w Witaminę A, która usuwa wolne rodniki, ale też korzystnie wpływa na stan skory i poprawia wzrok.

Duże znaczenie w diecie ma także magnez, który działa łagodząc stres, uspakaja i daje uczucie relaksu. Korzystnie wpływa na naszą koncentrację. Występuje w orzechach, migdałach, wyrobach czekoladowych. Jedząc produkty bogate w magnez łatwiej pokonamy zmęczenie i oznaki depresji jesienno-zimowej.

W okresie jesiennym nadal trwa sezon na wiele świeżych warzyw i owoców. Spożywać je można w postaci surówek, sałatek lub przetworów. Do dyspozycji mamy także mrożonki i warzywa kiszone (ogórki, kapusta).

Aby zachować zdrowie i urodę przez cały rok powinniśmy codziennie jeść porcje świeżych warzyw i owoców niezależnie od pory roku. Warzywa dodawać do każdego posiłku, najlepiej 0,5 kg dziennie. Ta ilość zaspokoi zapotrzebowanie organizmu na większość składników mineralnych i witamin.

Codzienna porcja witamin w postaci owoców i warzyw, produktów bogatych w białko, pomogą ci utrzymać idealną sylwetkę i dobrą formę przez cały rok. Warzywa są niskokaloryczne, wcale nie zawierają tłuszczu a w znacznej części zawierają wodę. Są też znacznym źródłem błonnika pokarmowego. Odgrywa on istotną rola w procesie trawiennym, pozwala utrzymać szczupła sylwetkę.

Przygotowując posiłki dla siebie i swojej rodziny zwracaj uwagę na to, jaka jest ich wartość dla zdrowia i urody. Odkryjesz prawdziwe źródło witalności.

Opracowała – dietetyk Renata Halicka

reklama