reklama

Świąteczne wypieki

Boże Narodzenie to magia chwil, które spędzamy w rodzinnym gronie przy pięknie nakrytych, suto zastawionych stołach.

Królują na nich wyborne zupy, wykwintne mięsa i figlarne sałatki. Ale święta to również luźne spotkania towarzyskie przy aromatycznej kawie, dającej wytchnienie herbacie czy dobrym winie, dlatego w domu nie może zabraknąć czegoś słodkiego i wyjątkowego.

Pamiętasz jeszcze uwodzicielskie smaki dzieciństwa - ciężkie makowce, intrygujące pierniki czy pulchne serniki? Może w tym roku i ty spróbujesz wskrzesić cukiernicze wspomnienia o bogatych keksach, zmysłowych tortach i oszałamiających czekoladowych doznaniach tak, by twoi goście, nie mogąc wyjść z zachwytu, zdołali tylko westchnąć: Oj tak, warto było czekać na te chwile cały rok!



Makowiec

Składniki:

ciasto: 1 kg mąki, 35 dag cukru, 8 żółtek, 10 dag drożdży, 0,5 litra ciepłego mleka, 1 margaryna, sok z 1 cytryny, szczypta soli 
masa: 0,5 kg maku, 25 dag cukru, 4 łyżki miodu, 10 dag masła, cukier waniliowy, 10 dag rodzynek, 10 dag orzechów włoskich, 4 białka



Co dalej?
Zrób rozczyn z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki, odrobiny ciepłego mleka i szczypty soli - dobrze wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Utrzyj żółtka z pozostałym cukrem, dodaj do nich rosnący rozczyn, resztę mleka i mąki - i wyrabiaj ciasto. Pod koniec dodaj sok z cytryny i roztopioną margarynę -  wyrabiaj dotąd, aż ciasto będzie samo odchodzić od ręki. Odstaw do wyrośnięcia.



Mak ugotuj, odcedź i zmiel. Gotuj na małym ogniu, a kiedy będzie ciepły - dodaj cukier, miód, roztopiony tłuszcz i bakalie. Gotuj mieszając do chwili, aż tłuszcz się roztopi. Odstaw do wystygnięcia, a potem dodaj białka. 

Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części, każdy kawałek rozwałkuj na szerokość blaszki.

Na 3/4 powierzchni powstałego prostokąta rozsmaruj białko i ułóż niezbyt grubą warstwę masy makowej. Ciasto zawijaj w rulon, zakończ zwijanie na kawałku ciasta bez maku. Zawiń je w papier do pieczenia i połóż na blaszce. Blaszki postaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piecz w 200 stopniach około 1 godziny.

Piernik

Składniki: 40 dag mąki, 12 dag margaryny, 25 dag cukru, 2 jaja, 4 łyżki powideł śliwkowych, 3 łyżeczki kakao, 1 opakowanie przyprawy do piernika, 1 szklanka mleka, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, tłuszcz i bułka tarta do formy

Co dalej?
Margarynę roztop, schłodź. Do miksera wrzuć jaja i cukier, miksuj do uzyskania puszystej konsystencji. Do masy dodaj szklankę mleka, kakao, mąkę z sodą, przyprawę do piernika. Wszystko wymieszaj, dołóż powidła śliwkowe. Wlej margarynę, wymieszaj, Wlej masę do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy, piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚C przez około godzinę. Udekoruj chłodne ciasto polewą czekoladową lub cukrem pudrem.

Babka świąteczna z kisielem

Składniki: 5 jajek, 2,5 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru, ¾ szklanki oleju, 1 szklanka wody, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, kisiel (najlepiej wiśniowy)

Co dalej?
Jajka ubij z cukrem, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, olej, wodę i wymieszaj mikserem. Ciasto podziel na dwie części, do jednej dodaj kisiel – wymieszaj, do drugiej 3 łyżki mąki – wymieszaj. Do długiej formy wlej najpierw jedną część ciasta, na nie – ciasto z kisielem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Po ostygnięciu posyp cukrem pudrem.

Sernik


Składniki:
ciasto: 0,5 kg maki, kostka margaryny, 3/4 szklanki cukru, 2 jajka
masa: 1 kg twarogu, 1 litr mleka, 2 budynie waniliowe, 4 jajka, 1 1/2 szklanki cukru, bakalie



Co dalej?
Z przesianej mąki, cukru, margaryny i jajek zagnieć ciasto. Włóż je, zawinięte w woreczek foliowy, na godzinę do lodówki. Ser przepuść 2 razy przez maszynkę, bardzo dokładnie wymieszaj go z mlekiem, budyniami i żółtkami. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z resztą. Dodaj bakalie. Ciasto rozłóż na prostokątnej blaszce i wylej na nie dość płynną masę serową. Całość piecz 1 – 1,5 godziny w 180°C.

Tort czekoladowy

Składniki:
Ciasto: 200 g mąki pszennej, 200 g cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, olejek waniliowy, 150 ml kwaśnej śmietany, 175 g masła, 1/3 szklanki kakao - 40g, 2 jajka 
Krem: 175g czekolady, 75g masła, 1 łyżka miodu, olejek waniliowy, 125 ml kwaśnej śmietany, 300g cukru pudru



Co dalej?
Składniki na ciasto wymieszaj w robocie kuchennym, gotowe ciasto podziel na dwie tortownice (średnica ok. 20cm) i piecz  w temp. 180 C przez ok. 30 minut lub upiecz w jednej – ciasto przekroisz na pół.
 

Czekoladę i masło rozpuść na ogniu, przestudź, dodaj miód, olejek waniliowy, śmietanę i przesiany cukier puder. Wyłóż krem na ostudzone ciasto, posmaruj też jego boki. Udekoruj według uznania (wiórkami czekoladowymi lub gotowymi kwiatkami, serduszkami, gwiazdkami itp.).
 
Keks z bakaliami


Składniki: 5 jajek, 2 szklanki mąki, 1 kostka masła, 1 szklanka cukru, 1 torebka cukru waniliowego, 30 dag bakalii, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, kilka kropli olejku rumowego, sól, cukier puder do posypania


Co dalej?
Bakalie pokrój. Miękkie masło przełóż do miseczki, dodaj szczyptę soli, wsyp cukier oraz cukier waniliowy. Ucieraj mikserem kilka minut, potem wbijaj po jednym jajku, dodaj olejek rumowy. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia – dodaj wraz z bakaliami do masy. Włóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około godziny w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem.



Snikers


Składniki:
Ciasto: 3 szklanki mąki, 15 dag margaryny, 2 jaja, pół szklanki cukru, 2 łyżeczki sody, 2 łyżki miodu
masa: o,5 litra śmietany 30%, 250 ml 36%, 3 łyżeczki żelatyny, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczka cukru



Co dalej?
Zagnieć ciasto, podziel je na 2 części i piecz je kwadrans. 

Ubij śmietanę, żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody wlej do ubitej śmietany, przełóż nią placki. 

Wierzch ciasta polej najprostszą polewą: mlekiem skondensowanym słodzonym (gotowanym w puszce co najmniej 1,5 godziny) lub masa krówkową (rozpuść masło, dodaj 30 dag krówek – gotuj na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy) i posyp orzechami.
 
Powrót do dzieciństwa – blok czekoladowy

Składniki: 500 dag mleka w proszku, 1 margaryna, pół szklanki wody, 6 łyżek kakao, 2 szklanki cukru, herbatniki

Co dalej?
Wymieszaj razem mleko w proszku, kakao i herbatniki. W garnku zagotuj cukier, wodę i margarynę, po wrzeniu wymieszaj z mlekiem, kakao i herbatnikami. Wlej do tortownicy lub keksówki, po ostygnięciu wstawić do lodówki.

mzb

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 4,20 z 5. Głosów: 5
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.
reklama