reklama

Łososiowe kotleciki świąteczne

Łosoś to ryba idealna na święta. Tym razem polecamy ją w wersji, która szczególnie spodoba się dzieciom – łosoś w rybnym kotleciku.

Ta propozycja świetnie się sprawdza w roli bezmięsnego dania obiadowego, w towarzystwie pieczonych ziemniaków i warzyw – zarówno surowych, jak i gotowanych na parze.

Składniki:

ok. pół kg świeżego łososia
mała cebula
jajko
koperek (świeży lub suszony)
łyżeczka bułki tartej bądź mąki ziemniaczanej
sól
pieprz
ząbek czosnku
oliwa, olej bądź inny tłuszcz do smażenia

Opcjonalnie: łyżka startego parmezanu, łyżka musztardy (jeśli Twoje dziecko lubi wyrazisty smak).

Sposób przyrządzenia: Filet umyj, oczyść, zdejmij skórę. Pokrój w drobną kostkę. Dodaj: pokrojoną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, sól, pieprz i koperek (ser, musztardę).

Formuj kotleciki, kładź na dobrze rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Smaż po 2 - 2,5 minuty z każdej strony, na złoty kolor.

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 0,00 z 5. Głosów: 0
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.
reklama