reklama

Bożonarodzeniowe słodkości

Czy święta Bożego Narodzenia mogą się obyć bez ciasteczek? Oczywiście, że nie! Są one tak samo ważne jak keks czy piernik. I tak pięknie pachną...

To, co łączy poniższe wypieki to ich maślany smak i świąteczne dodatki. Jest zatem kandyzowana skórka z pomarańczy, żurawina, orzechy włoskie, migdały... Kruche ciasteczka, obok pierniczków, to obowiązkowy punkt świątecznego programu.
 
Kruche ciasteczka czekoladowo-pomarańczowe



150 g masła

100 g cukru

szczypta sol
i
2 żółtka
otarta skórka z 1 pomarańczy

50 g gorzkiej czekolady

25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

250 g mąki


polewa czekoladowa lub lukier do dekoracji



Masło utrzeć w misie, dodać cukier, sól i żółtka, i ucierać do białości. Następnie dodać otartą skórkę, drobno posiekaną czekoladę i kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz mąkę  i wszystko dokładnie wymieszać. Z ciasta uformować kulkę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 10 minut (lub dłużej).
 Piekarnik nagrzać do 180°.


Ciasto rozwałkować na grubość ok. 7 mm (na lekko posypanym mąką blacie) i wycinać nasze ulubione kształty foremkami. Ułożyć ciasteczka na blasze wyłożonej papierem i piec je ok. 11 minut. Wystudzić na kratce.
Gdy ciasteczka są już całkiem zimne, możemy je dodatkowo udekorować.
 
Źródło przepisu
 
Ciasteczka Cranberry Noel

Składniki na ok. 60 sztuk

Szklanka ma 250 ml



225 g masła miękkiego
½  szkl. cukru

2 łyżki mleka

1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego

½  łyżeczki soli
2i ½  szkl. mąki pszennej

¾  szkl. suszonej żurawiny

½  szkl. grubo posiekanych pecanów (albo włoskich)

ok. 100 g wiórków kokosowych



Masło zmiksować z cukrem, dodać mleko, wanilię, sól i stopniowo wsypywać makę, 
dobrze zmiksować. Dodać żurawinę i orzechy, zmiksować krótko. 
Z ciasta uformować dwa wałki ok. 30 cm długości. Posmarować każdy wałek wodą i 
obtoczyć w wiórkach kokosowych. Ciasto położyć na kawałku folii spożywczej i szczelnie 
je owinąć. Chłodzić w lodówce minimum 2 godziny, można też zostawić ciasto do 
następnego dnia.


Piekarnik nagrzać do 200 stopni, blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Ostrym ząbkowanym nożem kroić plasterki ciasta o grubości ok. 4–5 mm, kłaść na papierze 
do pieczenia i piec ok. 12 minut lub aż brzegi zaczną się rumienić.
 
Źródło przepisu
 
Greckie ciasteczka migdałowe z kardamonem lub anyżem 

300g mąki (2 czubate szkl.)
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
225 g masła w temperaturze pokojowej
100 g cukru pudru (ok. 2/3 szkl.)
1 żółtko jaja
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można pominąć)
½ szkl. migdałów  pokrojonych (niezbyt drobno)
100 g kandyzowanej skórki z pmarańczy
ok. ¾ łyżeczki mielonego kardamonu (w oryginale ziarenka anyżu)
 
dodatkowo: 1 szkl. Cukru pudru do obtaczania ciasteczek
 
Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól i kardamon (lub anyż). W drugiej misie ubić mikserem masło, aż będzie białe  i puszyste. Ucierając dodawać kolejno: 100g cukru pudru, żółtko, ekstrakt z wanilii, oraz mąkę. Na koniec dołożyć migdały i skórkę pomarańczy. Ciasto będzie bardzo miękkie i lepiące.
 
Rozłożyć na blacie pergamin (można też  folię spożywczą). Ciasto podzielić na 2 części. Po kolei wykładać po jednej porcji ciasta  na pergamin i uformować na nim wałek o grubości ok 3cm. Spłaszczyć go lekko dłonią. Każdy wałek zawinąć w folię i chłodzić w lodówce min. 1 godz.
 
Rozgrzać piekarnik do temp. 180st.C. Na dużej blasze rozłożyć papier do pieczenia. Przy użyciu ostrego noża pociąć schłodzone wałeczki ciasta na kawałki ok. 2-3 cm. Ułożyć je na blasze, zachowując ok. 2 cm odstępy. Piec do lekkiego zezłocenia ciasteczek (ok. 12 min.). Studzić ciasteczka na kratce.
 
Do miseczki lub głębokiego talerza nasypać ok. 1 szkl. Cukru pudru. Wkładać partiami ostudzone ciasteczka i delikatnie turlać, aż z wszystkich stron oblepi je cukier.Przechowywać ciasteczka w puszce, poprzekładane między warstwami papierem.
 
Źródło przepisu: inspirowane przepisem z magazynu „Martha Stewart holiday sweets”

Wesołych Świąt życzy

Małgosia Dz. - blog

reklama