reklama

Świąteczne hity kulinarne - przepisy blogerek

Boże Narodzenie to czas niezwykły i wyjątkowy – towarzyszy mu niepowtarzalna, przesiąknięta magią aura, niesamowita oprawa i dostojny nastrój.

To urokliwa choinka, wspólnie wyśpiewywane kolędy i wyszukane prezenty. To także spotkanie z bliskim przy świątecznym stole, który na tę okoliczność uwodzi i feerią barw, i wachlarzem mniej lub bardziej tradycyjnych, za to, bez dwóch zdań, niebiańskich potraw.

Każdy dom to inne święta, tradycja, wspomnienia i zwyczaje. Każdy to oryginalne, świąteczne menu, zawierające nasze ulubione, ukochane potrawy, które często jemy tylko raz do roku, zimową porą, podczas Bożego Narodzenia właśnie. Jakie świąteczne kulinarne znakomitości, blogowe mistrzynie kuchni uznały za prawdziwe hity? Zobaczcie:

Ania z www.bajkorada.blogspot.com poleca pstrąga w migdałach.

Na naszym stole nigdy nie ma dwunastu potraw, bo zwyczajnie uważamy to za przesadę:) Za to na pewno nie zabraknie na nim pstrąga w migdałach. To moja ulubiona - obok czerwonego barszczu z uszkami oraz sałatki śledziowej – potrawa świąteczna. Z pewnością zaś wykwintną kolację wigilijną zwieńczymy niejednym pysznym ciastem”.
 

Składniki (na 4 osoby):

 - 4 średnie pstrągi
 - sok wyciśnięty z jednej cytryny
 - 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
 - 100 g białego ryżu (ugotowanego z dodatkiem soli)
 - garść suszonych śliwek
 - garść migdałów (całych)
 - małe opakowanie płatków migdałowych
 - przyprawy: zioła prowansalskie, suszona mięta, sól, pieprz biały
 - 50 g masła
 - wykałaczki
 
Pstrągi (wypatroszone) umyć i posolić. Przygotować marynatę z soku z cytryny, wina oraz pieprzu białego i ziół prowansalskich (pstrąg ma delikatne mięso, które łatwo przejmuje aromat marynaty). Ryby ułożyć w naczyniu i polać marynatą. Odstawić w chłodne miejsce na minimum godzinę.

Migdały (całe) sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, a następnie posiekać (na niezbyt małe kawałki). Suszone śliwki pokroić w paseczki i wymieszać z ryżem, posiekanymi migdałami oraz łyżeczką suszonej mięty.

Pstrągi wyjąć z marynaty, ułożyć na desce i wypełniać farszem, a następnie spinać brzegi wykałaczkami. Na wierzchu każdej ryby położyć plasterki masła. Ryby ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Piec w temp. 200 stopni około 30 minut.

Płatki migdałowe uprażyć na patelni uważając żeby sie za bardzo nie przypiekły (zbyt ciemne stają się gorzkie). Upieczone pstrągi posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.
 
Edyta z www.przystole.blox.pl poleca wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami.

Lubię gotować, eksperymentować i poznawać nowe kombinacje smaków, rzadko gotuję coś dwa razy. Są w naszym domu jednak i takie potrawy, które  uznajemy za wielkie, bo sprawdzone i smakowite, hity. Jednym z nich są wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami. One obowiązkowo muszą pojawić się na wigilijnym stole”.

Farsz (można przygotować dzień wcześniej):
- 1 kg pieczarek
- ½ kg kiszonej kapusty
- 1 średnia cebula
- sól, pieprz do smaku
- oliwa do smażenia

Kiszoną kapustę włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować min. 1 godzinę, aż zmięknie. Odcedzić, a gdy przestygnie porządnie odcisnąć wodę. Drobno posiekać.
Cebulę i pieczarki obrać, i osobno dość drobno posiekać.

Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę (ilość tyle, by pokryła całe dno patelni). Zeszklić cebulę, a następnie włożyć pieczarki. Posolić. Dusić, mieszając, aż pieczarki zmiękną, a cały sok, które puszczą – wyparuje. Dorzucić posiekaną kapustę. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą, smażyć razem kilka minut. Zdjąć z ognia i ostudzić.

Ciasto:
- 500 g mąki
- 1,5 łyżeczki drożdży instant
- 2 łyżeczki cukru
- 1-2 łyżeczki soli
- ok. ½ łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatołowej

- ¾ szklanka mleka (ok. 190 ml)
- 250 g masła
- 2 nieduże jaja

- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
- mak, sezam lub czarnuszka

Do garnuszka wlać mleko i włożyć masło. Podgrzewać na małym ogniu, aż masło się całkowicie rozpuści. Zdjąć z ognia i przestudzić. Gdy mleko będzie już letnie – wbić dwa jajka – rozkłócić.

Mąkę wymieszać z drożdżami instant, cukrem, solą i utarta gałką. Wlać połowę mleczno – maślano – jajecznego płynu. Wyrabiać ciasto, dolewając powoli po trochę płynu. W zależności od tego jak mąka chłonie płyn – może okazać się konieczne zużycie płynu w całości lub tylko w części. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, pozwalające na wałkowanie.

Przykryć ciasto czystą ściereczką i odstawić do rośnięcia na ok. 1 godzinę (powinno podwoić swoją objętość).

Gdy ciasto wyrośnie, odkrawać po sporym kawałku – rozwałkowywać ciasto na grubość ok. 3 mm w prostokąt (ok. 30x 15cm). Wzdłuż dłuższego boku rozkładać część farszu. Zwijać po krótszym boku, zaczynając od strony z farszem – ku stronie samego ciasta. Powstały nadziany rulon – kroić ostrożnie ostrym nożem na kawałki ok. 5 cm długości. Paszteciki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Czynność powtarzać, aż do wyczerpania całego ciasta.

Pozostawić na blasze do ponownego wyrośnięcia (ok. 30 min.). Przed wstawieniem do pieca smarować delikatnie kwaśną śmietaną, posypać makiem, sezamem lub czarnuszką.

Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180st. C. aż ciasto się zezłoci. Studzić na kratce.

Ola z www.2smaki.pl poleca pomarańczowo-korzenny schab ze śliwką

Moja ulubioną potrawą świąteczną jest pomarańczowo-korzenny schab ze śliwką. To danie, w którym mieszają się różne aromaty: soczysta pomarańcza, cynamon, gałka muszkatołowa. Zapewniam, że z taką pieczenią każdy obiad będzie się prezentował odświętnie”.

Składniki
·    około 1 kg schabu bez kości
·    10 dkg śliwek kalifornijskich
·    2 łyżki oliwy
·    Pomarańcza

Marynata:
·    8-10 migdałów
·    mała szczypta cynamonu
·    mała szczypta gałki muszkatołowej
·    łyżka miodu
·    łyżka sosu sojowego
·    ząbek czosnku

Schab umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Wbij długi wąski nóż w środek jednego końca schabu i zrób otwór na wylot, aż do drugiego końca. W powstały tunel włóż śliwki.

Marynata. Migdały włóż do szklanki, zalej wrzątkiem i poczekaj 10 minut. Obierz migdały i zmiel lub zmiksuj w malakserze. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pozostałe składniki marynaty i dokładnie wymieszaj.

Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadź oliwę. Wlej marynatę i obtocz w niej mięso. Obłóż mięso cienko pokrojonymi plastrami pomarańczy i zwiąż, aby plastry ładnie przylegały do schabu. Przykryj folią aluminiową i włóż na minimum 2 godziny, a najlepiej do następnego dnia, do lodówki. Piecz 50-60 minut w 200°C.

Na ostatnie 15 minut pieczenia zdejmij przykrycie z naczynia. Wyjmij mięso z piekarnika i pozostaw przykryte przez 15 minut, żeby odpoczęło i wchłonęło soki z pieczenia.

*****************
Wesołych świąt i smacznego!
mzb

reklama