reklama

Ale jaja, czyli wielkanocne jajka na kilka sposobów

Nikt nie wyobraża sobie świąt wielkanocnych bez jajek.

W Wielką Sobotę gotujemy je tuzinami – by potem je malować, nieść ze święconką, chować w ogrodzie ku uciesze dzieci (wiadomo, wygrywa te, kto znajdzie największą ilość jaj w najkrótszym czasie) czy organizować wyścigi jajek (które pierwsze pokona równię pochyłą, naprędce skonstruowaną z kanapowej poduchy). Wielkanoc to po prostu jajeczne święta.

Wielkanocne jajka

Jaja to jednak przede wszystkim wielkanocne śniadanie (w wielu domach zgromadzona przy stole rodzina dzieli się nim, przekazując sobie świąteczne życzenia), to jego kwintesencja. Możemy je jeść zwyczajnie, z kleksem z majonezu, z sosem tatarskim czy ćwikłą. Możemy też poczuć wiosnę, puścić wodze fantazji i zaskoczyć wszystkich różnorodnością jajecznych wariacji: jajami w różnych kolorach, smakach i kombinacjach. Co powiesz na jajka z szynką, z rzodkiewką, pieczarkami czy łososiem? Na jajka-wiosenne łódki, jajka zapiekane, podsmażone czy zanurzone w galarecie? Pyyyycha!

Aby wyczarować niezwykłe świąteczne śniadanie wystarczą ugotowane na twardo jajka, dobre chęci oraz kilka niewyszukanych składników. No i kropka nad „i” - dekoracja -  kiedy bowiem najbardziej skromne jajko położysz na liściu sałaty, muśniesz je kapką majonezu, posypiesz zieleniną lub posiekaną rzodkiewką – to ono, niczym za dotknięciem czarodziejskiej wróżki, zamieni się ciekawe, smakowite danie. Nie tylko dla oka.

Jajka z szynką

8 jajek, 20 dag szynki, 4 łyżki parmezanu, kilka łyżek śmietany, majonez, zielona sałata, sól, pieprz (proponuję również zieloną czubrycę)

Ugotuj jaja na twardo – obierz je, przekrój na połówki. Wyjmij żółtka, wymieszaj je z drobno posiekaną szynką i  serem; dodaj śmietanę, przypraw i wymieszaj. Białka wypełnij farszem, a wierzch posmaruj majonezem. Koniecznie ułóż na liściach sałaty.

Jajka z tuńczykiem

8 jajek, puszka tuńczyka, trochę masła, natka, majonez, pieprz, sól

Ugotowane na twardo jaja podziel na połowy. Wyjmij żółtka i utrzyj je z niewielką ilością masła. Do masy dodaj rozdrobnionego tuńczyka wymieszanego z poszatkowaną natką pietruszki. Dopraw i wypełnij masą połówki jaj. Wierzch udekoruj majonezem.

Jajka z rzodkiewkami

8 jajek, kilka rzodkiewek, 2 cebulki ze szczypiorkiem, dowolne kiełki, 3 łyżki naturalnego jogurtu, sól, pieprz

Obrane, ugotowane na twardo jajka obierz i przekrój na pół. Wyjmij żółtka, utrzyj je z jogurtem, wymieszaj z posiekaną cebulą i rzodkiewkami. Przypraw, wypełnij białka farszem, posmaruj majonezem, dopraw solą i pieprzem. Napełnij białka jajek, a wierzch posyp kiełkami.

Jajka z łososiem

8 jajek, cebula, 100 g wędzonego łososia, koper, sól, pieprz

Jaja ugotuj, obierz i pokrój na połówki. Wyjmij żółtka, wymieszaj z drobno posiekanym łososiem, cebulą i koprem. Nałóż farsz do białek. Udekoruj gałązkami kopru lub pietruszki.

Jajka wiosenne

8 jajek, pół ogórka kiszonego, kilka rzodkiewek, rzeżucha/kiełki,  natka pietruszki, sól, pieprz, majonez

Ugotuj jaja na twardo – obierz je, przekrój na połówki. Wyjmij żółtka, wymieszaj je z drobno posiekanym szczypiorkiem, rzeżuchą/kiełkami, ogórkiem i rzodkiewką. Wszystko wymieszaj, dołóż majonez. Przypraw, wypełnij białka masą. Połóż na półmisku wyścielonym sałatą.

Jajka ze szczypiorkiem

8 jajek, 3 łyżki masła, szczypiorek, łagodna papryka, sól, pieprz, majonez

Jaja ugotuj, obierz i pokrój na połówki. Wyjmij żółtka, wymieszaj je z posiekanym szczypiorkiem i papryką; dodaj masło, przypraw i wypełnij nią białka. Podawaj z kroplą majonezu, na listkach sałaty z przybraniem z rzodkiewek.

Jajka na ostro

8 jajek, cebula, kilka korniszonów, grzybki marynowane, szczypior, oliwki, majonez, 1 ząbek czosnku, sól i pieprz
 
Ugotowane na twardo jaja podziel na połowy. Wyjmij żółtka i utrzyj je z drobno posiekaną cebulą, czosnkiem, ogórkami, grzybkami, szczypiorem i oliwkami; dodaj majonez i przyprawy. Pamiętaj o kleksie z majonezu!

Jajka z pieczarkami

8 jajek, kilkanaście pieczarek, cebula, natka pietruszki, majonez, łyżka oleju, sól, pieprz

Pieczarki i cebulę obierz, posiekaj i usmażyć. Ostudź. Obierz jajka, przekrój je na pół, wyjmij żółtka, zmiksuj je z pieczarkami i cebulą. Dodaj majonez i natkę, wymieszaj. Przypraw i wypełnij białka farszem.

Jajka zapiekane z rybą

4 jajka na twardo, 20 dag filetów z dorsza, 2/3 szklanki śmietany 18%, 1/3 szklanki bulionu, 10 dag startego żółtego sera, natka pietruszki, sok z cytryny, masło, sól, pieprz

Filety z dorsza skrop cytryną i gotuj w bulionie przez kwadrans. Wyjmij je, bulion gotuj dalej, aż zostanie go niewiele, około 40 ml. Jaja przekrój na połówki i wyjmij żółtka. Filety posiekaj, utrzyj na masę z żółtkami, solą pieprzem i sokiem z cytryny - masę nałóż do białek. Bulion wymieszaj ze śmietaną. Żaroodporny półmisek wysmaruj masłem, wlej sos i ułóż na nim jajka. Posyp żółtym serem i zapiekaj przez kwadrans. Serwuj na ciepło.

Jajka w galarecie

3 jajka, 5 dag wędzonej szynki, czerwona papryka,  zielona pietruszka, szczypiorek, 1 litr bulionu drobiowego (z kostki), 100 g białego wina wytrawnego, cytryna, 3 łyżki żelatyny, sól, pieprz

Jaja ugotuj na twardo. Żelatynę rozpuść w mał ej ilości zimnej, przegotowanej wody. Bulion zagotowuj z winem, przypraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem, rozprowadź w nim żelatynę. Ostudź. Dodaj posiekaną natkę i szczypiorek. W salaterce ułóż pokrojoną w kostkę szynkę, paprykę oraz połówki ugotowanych na twardo jajek. Całość zalej tężejącą galaretą, ostudź.

Jajka greckie

8 jajek, 2 filety śledziowe, kilka oliwek faszerowanych, 1 żółtko, 2 ząbki czosnku, pieprz, bułka tarta, olej do smażenia

Jajka ugotuj na twardo, nie obierając ich, a przekrój je na pół (ostrym nożem); wyjmij białka i żółtka, posiekaj z filetami i oliwkami, dodaj żółtko, czosnek i pieprz. Napełnij masą skorupki, posyp tartą bułką i … smaż na rozgrzanym ogniu.

Smacznego!

mzb

Przeczytaj więcej na temat Wielkanocy

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 5,00 z 5. Głosów: 1
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.
reklama