reklama

Lekkie propozycje na świąteczny stół

Do Wielkanocy zostało już niewiele czasu. Może więc pomyślę o świątecznym menu?

Zaczynam tradycyjnie: żur, pieczona biała kiełbasa, szynka, jajka w majonezie - kilka rodzajów, sałatka jarzynowa, potem desery…

W tym momencie chwytam się za głowę, a raczej za biodra, na których wyraźnie widać skutki zimowego braku ruchu i nadmiaru słodyczy Nie, nie, nie – na stole musi się znaleźć też coś dla mnie. Coś, co zjem bez wyrzutów sumienia. Najprościej będzie wyrzucić ciężką jarzynową sałatkę z majonezem i zastąpić ją czymś lekkim. Zresztą wcale nie trzeba z niej zupełnie rezygnować.

Jeśli do stołu ma zasiąść dużo osób, to na pewno znajdą się tam i takie, które mogą zjeść wołu z kopytami i nie przybierają od tego ani grama. Albo takie, które się liczeniem kalorii nie przejmują. Ważne by istniała alternatywa dla tych, którzy nie chcą przytyć, albo po prostu lubią lekkie i smaczne jedzenie. Wszak nie każdy posiłek musi się kończyć uczuciem ociężałości i bólem żołądka.

Większość składników na sałatki można przygotować sobie nieco wcześniej (na pewno oprócz awokado, bo ściemnieje), ważne tylko by pamiętać, że polewamy je dressingiem tuż przed podaniem na stół. Jeśli składniki trzymacie w lodówce, to dobrze jest je wyjąć przynajmniej na pół godziny przed podaniem na stół – trochę ogrzane będą lepiej smakowały.

Na początek sałatka z cykorii, szynki i pomarańczy. Żywe kolory będą się pięknie prezentowały na półmisku i sałatka z pewnością skusi niejednego. Może więc warto od razu podwoić ilość składników?

Sałatka  z cykorii, pomarańczy i oliwek

Składniki:
2 cykorie

1 pomarańcza
5-10 dag szynki w plastrach

2 garści czarnych oliwek

1 garść orzechów włoskich



sos:
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz



Składniki sosu dokładnie mieszam. 

Cykorię obieram z zewnętrznych liści, wycinam głąb i twarde końcówki liści, myję i kroję liście w paski.


Szynkę również tnę w paseczki, pomarańczę obieram i kroję lub rwę na kawałeczki (pozbywam się też albedo czyli białej wewnętrznej warstwy skórki).
Składniki sałatki, oprócz orzechów mieszam w misce. Orzechy prażę przez kilka minut na suchej patelni. Polewam sosem i po wierzchu posypuję orzechami.

Druga sałatka pochodzi z książki Nigelli Lawson „Nigella ekspresowo” i nazwa się „sałatka Szefa”. Jak nazwa wskazuje jest to sałatka dla wszystkich, bo przecież każdy jest szefem swojej kuchni.

Poniższy zestaw nie jest już wcale taki niskokaloryczny (chociaż i tak stanowi niezłą przeciwwagę dla na przykład białej kiełbasy). Ser żółty, szynka i awokado są sycące, a kukurydza bardzo słodka. Na szczęście dzieła dopełnia chrupka sałatka i lekki dressing.

Sałatka Szefa

Składniki:



  • główka sałaty lodowej
  • 
15 dkg szynki pokrojonej w kostkę
  • 
10 dkg sera żółtego (najlepiej ementalera)
  • 1 puszka kukurydzy

  • 1 awokado 

dressing
  • 
3 łyżki oliwy

  • 1 łyżka octu winnego
  • 
½ łyżeczki musztardy Dijon
  • 
¼ łyżeczki soli


Jak zwykle najpierw dressing. Na szczęście wykonanie go to sama przyjemność, bo rozmieszanie soli z musztardą, oliwą i octem zajmuje dosłownie minutę. Najczęściej wykorzystuję do tego szczelnie zakręcony słoik, którym energicznie potrząsam.

Myję, suszę i rwę na kawałki liście sałaty. Wkładam do miski. 



Kroję półcentymetrowy plaster szynki w kostkę, ser ścieram na grubej tarce i razem z odcedzoną kukurydzą wrzucam do miski z sałatą. Awokado myję, przekrawam na pół i wyjmuję pestkę. Powinno być na tyle dojrzałe i miękkie, bym mogła wyjąć łyżką połówki owocu z łupiny. Kroję w kostkę, skrapiam sokiem z cytryny i dokładam do reszty składników.

Polewam sałatkę dressingiem i od razu próbuję czy dobrze wyszła.
Mmm…
Nawet lepiej niż dobrze!

Życzę wszystkim zdrowych i pysznych świąt!
Anna Lewandowska
www.dwiechochelki.pl
pstryku-pstryk.blogspot.com
Przeczytaj więcej na temat Wielkanocy

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 5,00 z 5. Głosów: 1
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.
reklama