reklama

Wielkanocne słodkości

Święta Wielkanocne to nie tylko duchowe przeżycie, chwile wytchnienia i spotkania w rodzinnym gronie.

To także festiwal kulinarnych rozkoszy. Kiedy mamy już za sobą degustację jaj w różnych kombinacjach sosów, mięsa i żurki, przychodzi czas na słodkie towarzystwo wielkanocnych piękności.

Na stół wjeżdżają pulchne, lukrowane  baby, strojne mazurki; klasyczne, babcine makowce, do których tęsknimy cały rok i puszyste mamine serniki, których nie da się porównać z niczym. Imprezę uświetniają swą obecnością eleganckie warkocze, bogate wewnętrznie keksy, dostojne paschy oraz niezwykle trendy cukiernicze nowalijki jak choćby snikersy. Tak, tak - święta wielkanocne to niezwykły czas …

Wielkanocny makowiec

ciasto: 1 kg mąki, 35 dag cukru, 8 żółtek, 10 dag drożdży, 0,5 litra ciepłego mleka, 1 margaryna, sok z 1 cytryny, szczypta soli
masa: 0,5 kg maku, 25 dag cukru, 4 łyżki miodu, 10 dag masła, cukier waniliowy, 10 dag rodzynek, 10 dag orzechów włoskich, 4 białka

Zrób rozczyn z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki, odrobiny ciepłego mleka i szczypty soli - dobrze wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Utrzyj żółtka z pozostałym cukrem, dodaj do nich rosnący rozczyn, resztę mleka i mąki - i wyrabiaj ciasto. Pod koniec dodaj sok z cytryny i roztopioną margarynę -  wyrabiaj dotąd, aż ciasto będzie samo odchodzić od ręki. Odstaw do wyrośnięcia.

Mak ugotuj, odcedź i zmiel. Gotuj na małym ogniu, a kiedy będzie ciepły - dodaj cukier, miód, roztopiony tłuszcz i bakalie. Gotuj mieszając do chwili, aż tłuszcz się roztopi. Odstaw do wystygnięcia, a potem dodaj białka.

Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części, każdy kawałek rozwałkuj na szerokość blaszki. Na 3/4 powierzchni powstałego prostokąta rozsmaruj białko i ułóż niezbyt grubą warstwę masy makowej. Ciasto zawijaj w rulon, zakończ zwijanie na kawałku ciasta bez maku. Zawiń je w papier do pieczenia i połóż na blaszce. Blaszki postaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piecz w 200 stopniach około 1 godziny.

sernik na Wielkanoc

 

ciasto: 0,5 kg maki, kostka margaryny, 3/4 szklanki cukru, 2 jajka
masa: 1 kg twarogu, 1 litr mleka, 2 budynie waniliowe, 4 jajka, 1 1/2 szklanki cukru, bakalie

Z przesianej mąki, cukru, margaryny i jajek zagnieć ciasto. Włóż je, zawinięte w woreczek foliowy, na godzinę do lodówki. Ser przepuść 2 razy przez maszynkę, bardzo dokładnie wymieszaj go z mlekiem, budyniami i żółtkami. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z resztą. Dodaj bakalie. Ciasto rozłóż na prostokątnej blaszce i wylej na nie dość płynną masę serową. Całość piecz 1 – 1,5 godziny w 180°C.

mazurek śliwkowo-bezowy

ciasto: 1/2 kg maki, kostka margaryny, 3/4 szklanki cukru, 2 jajka
masa: dżem śliwkowy, 5 białek, niepełna szklanka cukru, cukier waniliowy, 10 dag orzechów włoskich

Z przesianej mąki, cukru, margaryny i jajek zagnieć ciasto. Włóż je zawinięte w woreczek foliowy na godzinę do lodówki. Potem upiecz je – będzie to spód mazurka - aż nabierze złotej barwy w temperaturze 200°C.

Jeszcze ciepły placek posmaruj dżemem śliwkowym. Z białek ubij pianę, dodaj do niej cukier i cukier waniliowy, ubijaj jeszcze chwilę. Rozłóż pianę na dżemie, posyp posiekanymi włoskimi orzechami i wstaw do piekarnika nagrzanego do 100°C – na tyle, by piana lekko się zrumieniła.

mazurek orzechowy

ciasto: 30 dag mąki, 10 dag cukru, 12,5 dag masła, 1 całe jajko, rozpuszczone i wymieszane razem:1 łyżka miodu, 1 łyżeczka sody, 1 łyżka mleka, szczypta soli, aromat waniliowy

Masa: 20 dag łuskanych orzechów włoskich, 10 dag cukru, 12 dag masła, 2 łyżki miodu

Wszystkie składniki na ciasto zagnieć i włóż zawinięte w folię do lodówki na godzinę.

Na patelni rozpuść cukier, masło i miód, mieszaj, aż cukier zupełnie się rozpłynie, dodaj posiekane orzechy, smaż 5 minut cały czas mieszając.

Rozwałkuj ciasto, ułóż w formie wyłożonej papierem do pieczenia, rozłóż na nie przysmażone orzechy, wyrównaj powierzchnię i piecz 10 minut w piekarniku w temperaturze 225 stopni.

mazurek czekoladowy

Ciasto: 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka śmietany, 25 dag masła, 3 żółtka, 8 łyżek cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa: 1 i 1/2 szklanka mleka w proszku, 1/2 szklanka cukru, 1/2 szklanka mleka, 12 dag masła, 3 łyżki czekolady w proszku, bułka tarta i tłuszcz do formy

Połącz masło, śmietanę cukier i żółtka. Stopniowo do masy dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagnieć ciasto. Wstaw do lodówki pół godziny.

Masło, cukier, mleko i czekoladę zagotuj i odstaw do schłodzenia. Dodaj przesiane przez sito mleko w proszku i całość bardzo dokładnie wymieszaj. Rozwałkuj ciasto na grubość 2 cm, ułóż na wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką blaszce, z ciasta uformuj brzegi. Piecz je 20 minut w temperaturze 180 st. C. Masę czekoladową wyłóż na ostudzone ciasto. Koniecznie udekoruj je.

mazurek z polewą krówką

Ciasto: 25 dag masła, 3 szklanki mąki; 1,5 szklanki cukru pudru, 3 żółtka, 1 cukier waniliowy

Polewa: 30dag krówek, kostka masła

Zagnieć ciasto i wstaw na pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkuj je, wyłóż na prostokątną blaszkę, zrób ozdobne boki, które nie pozwolą wypłynąć polewie. Piecz około 20 min w temperaturze 180 stopni.

Masło rozpuść, dodaj pokruszone krówki. Gotuj na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy – mieszaj, od czasu do czasu zdejmij i zamieszaj mikserem. Polej ciasto gotową masą i nie zapomnij o ozdobieniu mazurka – migdałami czy orzechami.

pascha wielkanocna

1 kg tłustego twarogu, 10 dag masła, 1/2 szklanki śmietanki kremówki, 6 żółtek, 40 dag cukru pudru, cukier waniliowy, 30 dag bakalii

Namocz, osączy i posiekaj bakalie. Ser zmiel. Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę. Masło rozetrzyj, dodawaj ser, żółtka z cukrem, śmietanę, cukier waniliowy. Dodaj bakalie, wymieszaj. Na rondlu połóż sito, wyłóż je czystą, podwójnie złożoną gazą - napełnij masą i mocno zwiąż końce gazy, przykryj mniejszym talerzykiem i obciąż. Po 3 godzinach babkę delikatnie wyjmij i wyłóż, możesz ją przybrać bakaliami. Przechowuj w lodówce.

warkocz wielkanocny

 

50 dag mąki, 5 dag margaryny. 2 jaja, 250 ml mleka, 5 dag drożdży, 4 dag cukru, cukier waniliowy, skórka cytryny, sól

Z połowy szklanki mleka, drożdży i łyżeczki cukru sporządź rozczyn. Mąkę przesiej do miski, zrób dołek, wlej rozczyn, posyp mąką i pozostaw w ciepłym miejscu. W rondelku rozpuść, a potem ostudź margarynę. Do wyrośniętego rozczynu dodaj jajo, resztę cukru, cukier waniliowy, skórkę z cytryny, mleko i margarynę. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki. Następnie przykryj je wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na trzy części. Uformuj z nich długie wałki i zapleć warkocz. Na blasze posmarowanej tłuszczem ułóż koliście warkocz i zlep jego końce. Odstaw do wyrośnięcia. Posmaruj ciasto rozbitym jajem i piecz około 30 minut w 190 stopniach.

keks z bakaliami

5 jajek, 2 płaskie szklanki mąki, 1 kostka masła, 1 szklanka cukru, 1 torebka cukru waniliowego, 30 dag bakalii, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, kilka kropli olejku rumowego, sól, cukier puder do posypania

Bakalie pokrój. Miękkie masło przełóż do miseczki, dodaj szczyptę soli, wsyp cukier oraz cukier waniliowy. Ucieraj mikserem kilka minut, potem wbijaj po jednym jajku, dodaj olejek rumowy. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia – dodaj wraz z bakaliami do masy. Włóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około godziny w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto posyp cukrem pudrem.

szybki snikers - ciasto

 

Ciasto: 3 szklanki mąki, 15 dag margaryny, 2 jaja, pół szklanki cukru, 2 łyżeczki sody, 2 łyżki miodu,
masa: pół litra śmietany 30%, 250 ml 36%, 3 łyżeczki żelatyny, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczka cukru

Zagnieć ciasto, podziel je na 2 części i piecz je kwadrans.

Ubij śmietanę, żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody wlej do ubitej śmietany, przełóż nią placki.

Wierzch ciasta polej najprostszą polewą: mlekiem skondensowanym słodzonym (gotowanym w puszce co najmniej 1,5 godziny) lub masa krówkową (rozpuść masło, dodaj 30 dag krówek – gotuj na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy) i posyp orzechami.

baba wielkanocna

3 szklanki mąki, 15 dag masła, 8 łyżek cukru, 5 żółtek, 10 dag drożdży,1,5 szklanki mleka, zapach rumowy,
tłuszcz do formy, 3 łyżki rodzynek, 3 łyżki migdałów, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, sok z 2 cytryn,  4 łyżki cukru

Przygotuj rozczyn: pokrusz drożdże, rozetrzyj z łyżką cukru, łyżką ciepłego mleka i łyżką mąki. Pozostaw w ciepłym miejscu na pół godziny. Zagotuj resztę mleka, zalej nim 1/2 szklanki mąki - energicznie rozetrzyj. Po wystygnięciu dodaj po łyżce do rozczynu, wymieszaj, pozostaw do wyrośnięcia.

Żółtka utrzyj z cukrem. Resztę mąki, żółtka z cukrem, mąkę z rozczynem wymieszaj, powoli dodaj rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiaj, aż zacznie odchodzić od ręki.

Dodaj aromat i rodzynki oraz migdały oprószone mąką ziemniaczaną. Włóż do formy do 1/2 jej wysokości, pozostaw do wyrośnięcia. Piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Po ostygnięciu polej lukrem (cukier i sok z cytryny wlej do rondelka, podgrzewaj ciągle mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści, a całość zacznie gęstnieć i robić się biała)

babka wielkanocna dla dorosłych

Ciasto: 50 dag mąki, 3/4 szklanki mleka, 7 dag drożdży, pół szklanki cukru, 5 żółtek, 2 całe jaja, pół kostki masła, pół szklanki rodzynków, 50g rumu

Glazura: 2 tabliczki białej czekolady, kilka kropel aromatu rumowego, łyżka rumu, łyżka masła, cukier waniliowy, łyżka soku z cytryny,  skórka otartej z pomarańczy,

Drożdże rozkrusz, wymieszaj z łyżką cukru, łyżką mąki i trzema łyżkami mleka, odstaw do wyrośnięcia. Rodzynki polej wrzątkiem, odsącz, zalać rumem i odstaw. Żółtka i całe jaja utrzyj z cukrem. Do przesianej mąki wlej rozczyn drożdżowy, utarte jaja i resztę mleka. Wymieszaj i dodaj stopiony tłuszcz, cukier waniliowy, rodzynki wyjęte z rumu i oprószone mąką oraz rum. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż zacznie odstawać od ręki. Przełóż je do dużej formy i odstaw w ciepłe miejsce, by wyrosło. Piecz 50 minut w 190 stopniach.

***
Piekąc ciasto nie zapomnij udekorowaniu go – pod ręką miej gotowy lukier, polewę i ozdoby (w sklepach można kupić jadalne kwiatki, motylki, biedronki – czego dusza zapragnie) lub wykorzystaj orzechy, wiórki kokosowe, czekoladę czy migdały – i na upieczonych ciastach komponuj swoje własne, fantazyjne dekoracje.

Powodzenia!
mzb

Przeczytaj więcej na temat Wielkanocy

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 0,00 z 5. Głosów: 0
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.
reklama