reklama

Wielkanocny obiad

Nasi pradziadowie, zasiadając do wielkanocnego śniadania, rozpoczynali świąteczny, kulinarny maraton.

Zastawiając stoły mięsiwem, kołaczami, jajami i ćwikłami tworzyli tradycję, w myśl której konsumowali „śniadanie z obiadem za jednym zasiadem”.

My na szczęście odeszliśmy od staropolskich obyczajów i choć nadal, niczym zmęczeni postnym jadłem przodkowie, oddajemy się świątecznemu obżarstwu, to w przeciwieństwie do nich - czasem wstajemy od stołu, a i nasze obiadowe menu nie jest złożone z tego, co zostało z niedzielnego śniadania.

Fantazyjny i nowoczesny obiad wielkanocny

Dzisiejszy obiad wielkanocny to przede wszystkim znakomita okazja, by kulinarnie pofantazjować i zaskoczyć efektownymi potrawami zarówno siebie, jak i gości. To dni, kiedy za sprawą pomysłowości gospodyni zwykły kurczak czy oklepana karkówka wyglądają ponętnie, a warzywa układają się w oryginalnie skomponowane bukiety.

Kaczka w sosie ananasowym z sałatką bułgarską? Karkówka w cieście francuskim z pikantną sałatką czosnkową? Kurczak z serem pleśniowym i surówka z selera? Brzmi nieźle? Przekonaj się, że równie dobrze smakuje, a przygotowanie owych specjałów nie jest ani skomplikowane, ani szczególnie pracochłonne.

kaczka w sosie ananasowym

Kaczka, 40 dag mielonej cielęciny, 2 tosty pszenne, 1/4 szklanki mleka, cebula, jajko, puszka ananasa, 4 łyżki oleju, pęczek dymki, szklanka bulionu drobiowego, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki sosu sojowego, łyżka soku z cytryny, łyżeczka startej skórki z cytryny, przyprawa uniwersalna lub sól, pieprz; zioła prowansalskie

Do miski włóż tosty, zalej je mlekiem – dodaj posiekaną cebulę, cielęcinę i jajo. Wszystko przypraw, dodaj skórkę cytryny i wymieszaj. Tak przygotowanym farszem nadziej kaczkę, zszyj ją i włóż do - piecz 2,5 godziny w temperaturze 180şt. C. Na 20 minut przed końcem pieczenia dodaj pokrojone kawałki ananasa, wlej sok z cytryny, bulion drobiowy i sos sojowy. Upieczoną kaczkę wyjmij z brytfanny, przetrzyj sos, dodaj dymkę i zagęść mąką ziemniaczaną.

karkówka w cieście francuskim

1.5 kg karkówki, 40 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, 40 dag ciasta francuskiego, 2 cebule, 2 jajka, 2 ząbki czosnku, natka pietruszki, sól, pieprz, majeranek, 2 łyżki oleju

Karkówkę oczyść, umyć i osącz. Rozetrzyj czosnek, dodaj majeranek, sól, pieprz – natrzyj nimi karkówkę i zostaw na godzinę w chłodnym miejscu. Na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę, dodaj mielone mięso, smaż 5 min. Ostudź mięso, dopraw i wymieszaj z surowym jajkiem i posiekaną natką pietruszki. Karkówkę ułóż na natłuszczonej blasze, posmaruj olejem i piecz w 190°C przez 45 min. Upieczone, wystudzone mięso połóż na płacie ciasta francuskiego, obłóż je mielonym mięsem i dokładnie zawiń, zlepiając boki. Posmaruj rozmąconym jajkiem, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz, aż się zarumieni ciasto. Przed podaniem pieczeń pokrój w plastry.

gęś pieczona

Gęś, 0,5 kg kapusty kiszonej, kostka rosołowa, grzyby, śliwki suszone, rodzynki, majeranek

Obgotuj kapustę kiszoną w kostce rosołowej, dodaj grzyby, śliwki suszone i rodzynki. Odsącz ją, ułóż na blasze, a na niej połóż osypaną majerankiem, posoloną gęś. Piecz ją w 180-190 stopniach tyle godzin, ile waży kaczka.

indyk nadziewany owocami

indyk (około 3kg), 4 łyżki oleju, 3 łyżki masła, 1/2 szklanki wytrawnego białego wina, 1/2 szklanki półwytrawnego białego wina, 50 dag twardych kwaśnych jabłek, 40 dag suszonych śliwek bez pestek, łyżka skórki otartej z pomarańczy, sól, pieprz

Śliwki namocz (około 12 godzin) w wodzie z dodatkiem skórki z pomarańczy. Indyka natrzyj olejem z solą i pieprzem, włóż do niego śliwki i ćwiartki obranych jabłek. Polej indyka półwytrawnym winem, owiń go w natłuszczoną folię aluminiową. Włóż go do rynienki, a do niej wlej pół szklanki wody i wstaw do zimnego piekarnika. Powoli podgrzewaj, co jakiś czas wlewaj przez otwory w folii po 2 łyżki białego wytrawnego wina. Piecz 3 godziny, na 30 minut przed końcem pieczenia rozwiń folię, polej indyka stopionym masłem.

schab w ziołach

1.5 kg schabu, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki musztardy, łyżka tymianku, łyżka majeranku, łyżka oregano, łyżka oleju, przyprawa uniwersalna lub sól, pieprz

Umyty, osuszony schab natrzyj przyprawą uniwersalną i odstaw na godzinę do lodówki. Tymianek, majeranek i oregano połącz z musztardą, pieprzem i roztartym czosnkiem. Dokładnie wymieszaj pastę, wysmaruj nią mięso i ułóż na blasze wysmarowanej tłuszczem. Piecz około 1,5 godziny w temperaturze 180 st C, od czasu do czasu polewając mięso sosem.

kurczak z serem pleśniowym

1 duży filet z kurczaka, papryka czerwona, 2 pomidory, 5 dag suszonych grzybów, ok. 70 g sera pleśniowego, śmietana, tłuszcz do wysmarowania blaszki, sól, pieprz

Pokrój: filet - w paski, paprykę - w paski, pomidory w ćwiartki, ugotowane grzyby w kostkę, ser – rozkrusz. Wszystko wymieszaj, dopraw i zalej śmietaną. Włóż do blachy lub naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz około 1,5 godziny.

pieczeń wołowa

2,5 kg mięsa wołowego, 15 dag wędzonego boczku, kilka ząbków czosnku
marynata: szklanka czerwonego wytrawnego wina, marchew, pietruszka, cebula, kawałek selera, zioła (prowansalskie lub wg uznania), sól, pieprz

Włoszczyznę gotuj do miękkości w wodzie z dodatkiem przypraw i ziół, do przestudzonego wywaru wlej wino, wymieszaj. Tak przygotowaną marynatą zalej oczyszczoną i pozbawioną żyłek wołowinę, odstaw na 4 dni, co 12 godzin ją przewracając. Przed pieczeniem naszpikuj mięso pokrojoną w słupki słoniną i czosnkiem, po czym piecz je w naczyniu żaroodpornym do 2 godzin w temperaturze 190 stopni, w czasie pieczenia polewaj marynatą.

***

pikantna sałatka czosnkowa

Puszka kukurydzy, słoik pieczarek marynowanych, czerwona fasola w sosie pomidorowym, 3 - 4 ząbki czosnku, majonez

Pieczarki pokrój w kostkę, odcedź fasolę i kukurydzę. Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i majonez.

sałatka grecka

świeży ogórek, 3 pomidory, cebula, zielona papryka, 6 łyżek oliwy, 2 łyżki octu winnego, 1/2 łyżeczki soli, pieprz, czarne oliwki, ser feta

Warzywa umyj i osusz. Ogórka, pomidory, cebulę, paprykę i ser pokrój w kostkę. Ocet wymieszaj z solą i pieprzem, dodaj oliwę. Znów wymieszaj. Warzywa ułóż w salaterce, posyp oliwkami i serem. Zalej sosem i wymieszaj przed podaniem.

sałatka bułgarska

4 duże pomidory, mała cebula, ogórek, 5 surowych papryk, 4 łyżki oleju, łyżka octu, 2 szklanki startego sera feta, ostra papryczka, natka pietruszki, sól

Pokrój pomidory i obranego ogórka w kostkę. Dodaj pokrojoną w cienkie plastry paprykę i drobno pokrojoną cebulę. Posól, wymieszaj, skrop olejem i octem. Sałatkę posyp starta fetą, udekoruj papryczką i natką pietruszki.

sałatka z porów

1 por, 1 jabłko, 2 jajka, puszka kukurydzy, kawałek żółtego sera, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz

Pokrój w kostkę: ugotowane na twardo jaja, obrane jabłko i ser. Pora pokrój w półplasterki, wymieszaj wszystko, dosyp kukurydzę. Dopraw solą i pieprzem, dodaj majonez.

surówka z selera

seler, duże jabłko, sok z cytryny, 10 włoskich orzechów, 200 ml naturalnego jogurtu

seler obierz i zetrzyj na tarce, skrop sokiem z cytryny. Zetrzyj jabłko i wymieszaj z posiekanymi orzechami i
jogurtem. Wszystko wymieszaj i dopraw do smaku.

sałatka paprykowo-porowa

4 papryki, 3 pory, 1/3 szklanki majonezu, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka śmietany, sól, pieprz, cukier, natka pietruszki

Oczyszczoną paprykę pokrój w cienkie paseczki, pory - w cienkie talarki. Wymieszaj. Majonez zmieszaj ze śmietaną, dodaj musztardę, przypraw. Zalej warzywa i całość wymieszaj.

***

Nie zapomnij, by potrawy – zarówno mięsa jak i sałatki – podać w pięknej oprawie. Wystarczy liść sałaty, gałązka pietruszki czy kilka oliwek ułożonych na świątecznym półmisku, by wielkanocny stół stał się jeszcze piękniejszy.

Smacznego!
mzb

Przeczytaj więcej na temat Wielkanocy

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 4,80 z 5. Głosów: 5
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.
reklama