reklama

Chcesz, żeby dziecko lubiło warzywa? Jedz je, gdy karmisz piersią. Badania

Jeśli chcesz, żeby twoje dziecko chętnie jadło warzywa, wprowadź je do swojej diety, kiedy karmisz malucha piersią - przekonują naukowcy i wyniki badania opublikowanego na łamach "American Journal of Clinical Nutrition".

Spożywanie warzyw przez mamę, która karmi malucha piersią ma duży wpływ na to, czy dziecko będzie je chętnie jadło w późniejszym czasie, czy też nie. Dlaczego? Kiedy przyszła mama sięga po warzywa, ich smak przenika do wód płodowych, a po porodzie do mleka, którym karmiony jest niemowlak. Tym sposobem dziecko poznaje smak warzyw i uczy się go maksymalnie wcześnie, a w rezultacie chętniej je zjada jako starszak.

Doświadczenia sensoryczne każdego dziecka są wyjątkowe, a smak pierwszego jedzenia, począwszy od życia płodowego, zależy od tego, co je mama - powiedziała Julie Mennella, biopsycholog w Monell Chemical Senses Centre w Filadelfii, która prowadziła badania.

Na czym polegało badanie?

W badaniach wzięło udział 97 kobiet karmiących piersią – podzielono je na 5 grup. Trzy z nich - przez miesiąc - tuż przed karmieniem piły pół szklanki soku z marchwi, selera, buraka lub wielu warzyw.

Pierwsza grupa rozpoczęła badanie, gdy dzieci miały 2 tygodnie, druga - gdy dzieci skończyły miesiąc, a trzecia - gdy dzieci skończyły 2 miesiące. Czwarta grupa kobiet piła sok warzywny przez 3 miesiące od momentu, gdy dzieci skończyły dwa tygodnie. Piąta grupa nie piła soku wcale.

W późniejszym czasie do jadłospisu maluchów wprowadzano miksowane warzywa – i owe posiłki nagrywano. Mamy podawały dzieciom dania zawierające marchewkę lub brokuły oraz takie, które nie zawierały warzyw. Naukowcy analizowali reakcję dzieci.

Okazało się, że maluchy, które znały smak marchwi z mleka matki, preferowały posiłki o tymże smaku (wolały marchew niż brokuły czy inne warzywa). Jedynie 8 proc. maluchów odrzucało wszystkie proponowane posiłki.

Dzieci, które miały kontakt ze smakiem marchewki od 2. tygodnia życia, jadły więcej pokarmu o tym smaku. Robiły to chętniej niż te, których mamy nie piły wcześniej soku.

Dieta karmiącej mamy to inwestycja

Autorzy badania alarmują: co czwarte amerykańskie dziecko nie spożywa nawet jednego warzywa dziennie i - podobnie jak wielu dorosłych - częściej wybiera słodko-słone przekąski i słodkie napoje, które przyczyniają się do otyłości i chorób przewlekłych. Dlatego zdrowe nawyki żywieniowe należy zaszczepiać jak najwcześniej.

Dzieci uczą się poprzez powtarzającą się ekspozycję. Ważny jest także czas. Pierwsze tygodnie życia to najlepszy czas zarówno dla dziecka, jak i matki do wypracowania zdrowych nawyków żywieniowych - komentuje dr Mennella.

Choć pierwsze tygodnie życia są najlepszym czasem, aby rozwinąć upodobanie do zdrowej żywności, nigdy nie jest za późno, by zacząć dostrzegać i otwierać się na nowe smaki. Choć 8 na 10 matek biorących udział w badaniu nadal nie spożywało zalecanych ilości warzyw po jego zakończeniu, wiele z nich polubiło nowe smaki. Prawdopodobne tym samym jest, że dalej będą serwować zdrową żywność. To ważne, ponieważ często zdarza się, że kiedy mama zmieni swoją dietę, zmieni ją cała rodzina. Według naukowców preferencje żywieniowe dzieci są silnie uzależnione od tego, co ich rodzice jedzą. Naszą rolą jest zatem bycie dobrym wzorem do naśladowania.

Badanie zostało opublikowane w lipcowym numerze American Journal of Clinical Nutrition.

Źródło
 

reklama