reklama

Dlaczego orzeszki ziemne warto podawać niemowlętom?

Najnowsze badania dowodzą, że dzieci, które we wczesnym okresie życia jedzą orzeszki ziemne później znacznie rzadziej  alergizują się na nie.  Amerykańska Akademia Pediatrii wycofała się z zaleceń, by dzieciom poniżej trzeciego roku życia nie podawać produktów zawierających fistaszki

Wyniki badań zostały zaprezentowane poniedziałek na dorocznym spotkaniu American Academy of Allergy, Asthma and Immunology i opublikowane w Internecie przez New England Journal of Medicine.

Okazało się, że małe dzieci, które nie jadły fistaszków przez pierwsze pięć lat życia, aż siedem razy częściej dostawały alergii, niż te maluchy, które spożywały orzeszki co najmniej trzy razy w tygodniu.

Wydaje się to być potwierdzeniem badań z 2008 roku, kiedy porównano dzieci pochodzenia żydowskiego zamieszkujące Wielką Brytanię i Izrael. Dzieci mieszkające w Izraelu już od siódmego miesiąca dostawały pokarmy zwierające orzeszki ziemne, mali Brytyjczycy dopiero w drugim roku życia. Pomimo podobieństwa genetycznego mali Brytyjczycy byli nawet 10-krotnie bardziej narażeni na alergie.

Jak twierdzi dr Anthony Fauci, dyrektor Narodowego Instytutu Alergii i Chorób Zakaźnych w USA, wyniki tych badań mogą zmienić nasze nastawienie do zapobiegania alergiom pokarmowym.

Potwierdzają również hipotezę , że wzrost alergii oraz chorób autoimmunologicznych może mieć związek ze zbyt sterylnym środowiskiem - np. używaniem mydła antybakteryjnego czy silnych środków dezynfekujących. W takim otoczeniu organizm dziecka jest pozbawiony możliwości budowania odporności na zarazki oraz różne substancje. Rezultatem tego jest zmniejszona tolerancja i więcej alergii.

Obecnie ok. 3% dzieci w krajach rozwiniętych cierpi z powodu alergii na orzeszki ziemne. Liczba uczulonych w USA w ciągu ostatnich 20 lat potroiła się. Choć znacznie częściej występują alergie na jajka czy mleko, to jednak właśnie uczulenie na orzeszki ziemne może być szczególnie groźne i bardzo często trwa przez całe życie.

W czasie eksperymentu zaobserwowano również pięć rodzajów skutków ubocznych - infekcje górnych dróg oddechowych, zakażenia wirusowe skóry, pokrzywkę, zapalenie żołądka i jelit oraz zapalenie spojówek. Wystąpiły one częściej wśród dzieci jedzących orzeszki ziemne, jednak ich przebieg miał charakter łagodny lub umiarkowany.

Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci rekomenduje:

Brakuje jednoznacznych danych, czy opóźnione wprowadzanie pokarmów potencjalnie uczulających rzeczywiście trwale zapobiega niepożądanym reakcjom na białka pokarmowe. (..) W chwili obecnej nie ma dowodów naukowych uzasadniających eliminację lub opóźnione wprowadzenie pokarmów potencjalnie alergizujących (w krajach rozwiniętych należą do nich:mleko krowie, jaja, orzeszki ziemne, inne orzechy, ryby i owoce morza) zarówno u dzieci zdrowych, jaki z rodzin obciążonych ryzykiem wystąpienia choroby alergicznej. Pokarmy potencjalnie alergizujące najlepiej wprowadzać po raz pierwszy w domu.


Amerykańska Akademia Pediatrii już wycofała swoje poparcie dla unikania orzeszków ziemnych. Stwierdzono też podobne wyniki dotyczące alergii na jajka i mleko krowie.  Wiele pytań jednak nadal pozostaje, m.in. ile białka z orzechów dzieci powinny jeść, aby zmniejszyć ryzyko alergii? Czy efekt ochronny mija, jeśli dzieci przestaną jeść orzeszki?

Przede wszystkim jeżeli niemowlę  lub dziecko ma alergię pokarmową lub cierpi na AZS przed podaniem orzeszków ziemnych skonsultuj się z lekarzem! Niemowlętom i maluszkom nie podajemy orzeszków w całości, bo grozi to zadławieniem.