reklama

Jajka i orzechy w diecie niemowląt zmniejszają ryzyko alergii. Badania

Najnowsze badania wskazują, że niemowlaki, które poznają smak jajek czy orzechów około 4 miesiąca życia wykazują mniejszą podatność na wystąpienie u nich alergii właśnie na te produkty.


Jeśli chodzi o jajka, podanie dziecku pierwszej porcji między czwartym, a szóstym miesiącem życia, powoduje iż szanse na alergię spadają od 46%. Z kolei, poczęstowanie niemowlaka w wieku od 4 do 11 miesięcy orzechami jest powiązane 71% spadkiem ryzyka alergii właśnie na nie. 


Te odkrycia wskazują, iż u większości dzieci jajka i orzechy powinny zostać wprowadzone do diety na wczesnym etapie życia dziecka. Niewielu lekarzy jednak to zaleca.

- powiedział autor badań Dr. Robert Boyle, pediatra zajmujący się badaniem alergii.

Co mówi 70 lat badań?

Żeby sprawdzić jaki wpływ ma moment, w którym zaczniemy podawać dzieciom potencjalnie alergizujące produkty na późniejsze alergie, Boyle wraz z innymi naukowcami zebrał dane ze 146 innych badań które ukazały się na przestrzeni 70 lat. 


5,4% populacji jest uczulona na jajka, ale wczesne wprowadzenie ich do diety dziecka pozwala uniknąć 24 przypadków alergii na każdy 1000 osób. Z kolei 2,5% populacji ma alergię na orzechy, a podanie ich w pierwszych miesiącach życia redukuje alergię u 17 osób na każdy 1000.

Badania nie pokazały  ile i jak często powinniśmy podawać dzieciom jajka i orzechy. Oczywiście należy pamiętać, że czteromiesięczne niemowlę zakrztusi się całym orzechem, dlatego powinno je dostawać w formie masła orzechowego. 


Badacze sprawdzili również, czy wczesne podanie dziecku glutenu, białka z pszenicy, żyta, jęczmienia może spowodować wzrost zachorowania na celiakię, jednak w tym przypadku czas, w którym zdecydujemy się wprowadzić dziecku gluten do diety nie wypływa na to czy celiakia rozwinie się u niego czy nie.


Wczesne wprowadzenie żywności, którą uznaje się za potencjalnie uczulającą nie jest jednak panaceum na alergie.

Wciąż, większość rodziców nie odczuwa potrzeby konsultowania się z lekarzem przed wprowadzeniem potencjalnych alergenów do diety dziecka i rzeczywiście większość dzieci nie jest zagrożona alergiami pokarmowymi, dlatego też nie potrzebują one żadnej szczególnej kontroli lekarza przed wprowadzeniem każdego produktu do ich diety.


Jednak sytuacja dzieci, które są bardziej narażone na alergie wygląda zupełnie inaczej. Rodzice tych dzieci powinni skonsultować się z alergologiem przed podaniem dziecku jedzenia, które może wywołać silną reakcję alergiczną.

Alergie pokarmowe mogą doprowadzić przecież do sytuacji, które bezpośrednio zagrażają życiu i są bardzo niebezpieczne mówi  - Dr. Sara Hong, alergolog z Ohio.

Dodatkowo jednak stwierdza, że wyniki badań i nowe wskazania dotyczące żywienia niemowląt  mogą pomóc w wytworzeniu tolerancji na alergeny u części dzieci, które, gdyby nie podano im tych produktów, byłyby na nie uczulone w późniejszym życiu.
Nika Stawicka

źródło