reklama

Jedzenie łososia podczas ciąży zmniejsza ryzyko astmy u dziecka

Badania dowodzą, że dzieci urodzone przez matki, które w czasie ciąży jadały łososia, są mniej narażone na astmę niż maluchy, których mamy owych ryb nie jadły.

Wyniki powyższych badań, które prowadził profesor Philip Calder z University of Southampton, zostały przedstawione na kongresie Biologii Doświadczalnej w San Diego.

Na czym polegały badania?

Badaniami objęto dwie grupy kobiet – uczestniczki jednej grupy spożywały łososia dwa razy w tygodniu od 19. tygodnia ciąży, członkinie drugiej – nie. Następnie, kiedy ich dzieci skończyły 6 miesięcy, przeprowadzono testy alergiczne. Powtórzono je, gdy dzieci miały 2,5 roku. Porównano wyniki.

O ile po 6 miesiącach życia dzieci nie odnotowano między grupami znaczących różnic, o tyle kiedy skończyły 2,5 roku - już tak. Naukowcy doszli do wniosku, że dzieci matek, które w ciąży jadały łososia, były mniej narażone na pojawienie się astmy.

To juz kolejne z cyklu badań przeprowadzonych przez profesora Caldera, które dowodzą, że pewne kwasy tłuszczowe (lub ich brak) uczestniczą w powstawaniu wielu chorób, począwszy od alergii, przez miażdżycę tętnic, po stany zapalne, takie jak choroba Leśniowskiego-Crohna. Krótko mówiąc badania dowodzą związku między odżywianiem a odpornością, a to ważny krok w kierunku stworzenia diety wspierającej układ immunologiczny.

„Nasze nowe odkrycia dowodzą, że wczesne  interwencje żywieniowe, już na etapie ciąży, mogą mieć długotrwałe skutki dla zdrowia" – powiedział Philip Calder.

Źródło: University of Southampton