Świetna wiadomość dla wszystkich ciężarnych: codzienne jedzenie 30 g ciemnej czekolady pozytywnie wpływa na wzrost i rozwój płodu. Tak wynika z badania przedstawionego sympozjum w Atlantcie.*
Istnieje wiele korzyści, które mogą być związane z umiarkowanym spożyciem ciemnej czekolady, w tych badaniach główna rola przypadła flawonolom, o których wiadomo, że zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i obniżenia poziomu cholesterolu. Wcześniejsze badania sugerowały, że jedzenie gorzkiej w czasie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego.
Tym razem przebadano 129 przyszłych mam między 11-14 tygodniem ciąży. Ciężarne zostały losowo przydzielone do dwóch grup. W każdej, przez 12 tygodni kobiety dostawały 30 g. czekolady o niskiej lub wysokiej zawartości flawonolu.
Naukowcy zaobserwowali u obydwu grup znaczącą poprawę przepływu krwi w tętnicy macicznej, co sugeruje, że czekolada może pozytywnie wpłynąć w na wzrost i rozwój płodu.
Tak więc kobiety ciężarne biegiem marsz po czekoladę, a planujące ciążę - macie jeszcze jeden dobry powód:)
*2016 Pregnancy Meeting of the Society for Maternal-Fetal Medicine in Atlanta, GA.
źródło