reklama

Kwasy Omega 3 i ich wpływ na rozwój

Badacze chcieli sprawdzić, w jakim stopniu pokarm dostarczany dziecku warunkuje jego rozwój intelektualny w przyszłości.W tym celu stworzono „profile” kwasów tłuszczowych zawartych w kobiecym mleku, charakterystyczne dla danego kraju. Przeanalizowano także, jak w każdym z tych 28 państw dzieci radziły sobie z testami wiedzy.

Okazało się, że średnia wysokość stężenia kwasów Omega 3 (DHA) w mleku matki jest najmocniej oddziałującym czynnikiem, który wpływa na to, jak dobrze dzieci poradziły sobie z rozwiązaniem zadań. Z kolei zawartość kwasów Omega 6 (obecnych głównie w tłuszczach roślinnych – np. oleju słonecznikowym czy sojowym) może być przyczyną gorszych wyników. Zauważono, że w krajach, w których spożycie kwasów z tej drugiej grupy jest wysokie, dobroczynny wpływ DHA wydaje się być mniejszy.

Naukowcy wzięli również pod uwagę czynniki socjoekonomiczne, takie jak średni dochód czy wysokość wydatków na edukację dziecka. Jak twierdzi profesor Gaulin, autor badania, każdy z tych czynników pozwala wyjaśnić niektóre różnice w wynikach testów w poszczególnych krajach. Jednak średnia zawartość kwasów tłuszczowych w kobiecym mleku jest lepszym wskaźnikiem dla stopnia rozwoju zdolności kognitywnych u dzieci, niż konwencjonalne czynniki jak np. zamożność.

Z przeprowadzonych badań wynika, że dzieci funkcjonują najlepiej, kiedy obydwa czynniki – dobrobyt oraz właściwa dieta idą ze sobą w parze. - Jeśli jednak mógłbyś wybrać tylko jedno, ważniejsze od korzystnych warunków ekonomicznych jest właściwe odżywianie, podsumowuje profesor Gaulin. Tak, jak samochód paliwo, nasz mózg codziennie spala kwasy Omega 3. Dlatego tak bardzo ważne jest, aby dbać o ich codzienne uzupełnianie dzięki odpowiednio skomponowanej diecie.