reklama

Makarony nie tuczą i wręcz pomagają zeszczupleć. News dnia

Hurra! Makarony nie tuczą a w dodatku mogą  zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia otyłości, odkryli włoscy naukowcy z Istituto Neurologico Mediterraneo. Badania przeprowadzono u ponad  23.000 dorosłych

George Pounis, główny autor badania powiedział: 

"Widzieliśmy, że spożycie makaronu, w przeciwieństwie do tego, co wiele osób myśli, nie wiąże się ze zwiększeniem masy ciała, wręcz przeciwnie. Nasze dane pokazują, że spożycie makaronu przyczynia się do prawidłowego wskaźnika masy ciała, szczuplejszej talii i lepszego stosunku obwodu bioder do obwodu tali.”

Dobra wiadomość jest taka, że makaron może rzeczywiście pomóc zeszczupleć i powinien być traktowany na równych prawach, co pozostałe składniki zdrowej diety śródziemnomorskiej bogatej w warzywa, owoce, ryby, oliwę z oliwek, pomidory, czosnek, warzywa strączkowe i produkty pełnoziarniste.

Badacz Licia Iacoviello powiedział:

“Potocznie makaron jest często uważany za niepożądany, jeśli chcesz schudnąć. A niektórzy ludzie całkowicie usuwają go ze swoich posiłków. W świetle badań, można powiedzieć, że nie jest to prawidłowe działanie”

Naukowcy podkreślają, że najważniejsze żeby nie demonizować węglowodanów,  ponieważ dane jasno pokazują, że spożywanie żywności bogatej w węglowodany, takie jak makaron nie musi mieć negatywnego wpływu na masę ciała.

Teraz trochę gorsze informacje.

Tak, porcja ma znaczenie. Tak, to z czym podajesz makaron również. Jeżeli będzie pływał w zawiesistym mięsnym lub gęstym śmietanowym sosie to efekty mogą być zgoła odwrotne do oczekiwanych.

Źródło:Journal Nutrition & Diabetes