Nowe badania sugerują, że kobiety, które przed ciążą jedzą dużo ziemniaków mogą mieć zwiększone ryzyko cukrzycy ciążowej. Jeśli jednak do diety wprowadzą więcej roślin strączkowych lub produktów pełnoziarnistych ryzyko spada.
W badaniu wzięło udział ponad 15.000 kobiet. Podczas 10 lat obserwacji uczestniczki prowadziły dzienniczek diety. W tym czasie 854 przyszłe mamy zachorowały na cukrzycę ciążową.
Po uwzględnieniu czynników, takich jak wiek i status społeczny, naukowcy odkryli, że kobiety, które spożywały więcej ziemniaków przed ciążą miały wyższe ryzyko rozwoju cukrzycy ciążowej. Jednak, jeśli zamieniły dwie cotygodniowe porcje ziemniaków na porcje roślin strączkowych lub produktów pełnoziarnistych ryzyko rozwoju choroby zmniejszyło się o 9% do 12%. Dla odmiany u kobiety, które spożywały co najmniej pięć porcji ziemniaków tygodniowo - niebezpieczeństwo wzrastało dwukrotnie.
Ziemniaki mają wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że powodują skoki cukru we krwi. Dla odmiany wiele warzyw i produktów pełnoziarnistych ma niski indeks glikemiczny, więc naukowcy uważają, że zamiana ziemniaków na inne warzywa może zmniejszyć ryzyko choroby. Jednocześnie podkreślają, że ziemniaki są pełne składników odżywczych, witamin i minerałów, ale zbyt często jemy je w postaci frytek lub chipsów.
W Polsce cukrzyca występuje u 4% kobiet w okresie ciąży. Objawia się wysokim poziomem glukozy we krwi. Niestety u prawie połowy kobiet, które cierpiały na tę dolegliwość w ciąży podczas kolejnych miesięcy lub lat po porodzie rozwija się cukrzyca typu 2. Tym bardziej warto zadbać o profilaktykę.
Badanie zostało opublikowane w British Medical Journal.
reklama
Planujesz ciążę? Ogranicz w diecie ziemniaki. Badania
