Czy w ciąży mogę jeść pikantne potrawy?

Czy w ciąży mogę jeść pikantne potrawy?

reklama

Czy prawdą jest, że wielbicielki ostrego jedzenia w ciąży powinny z niego zrezygnować? Nie do końca.

Ostre jedzenie w ciąży a bezpieczeństwo płodu

Jeśli chodzi o bezpieczeństwo nienarodzonego dziecka, specjaliści nie widzą powodów do niepokoju. Ostre jedzenie w ciąży nie jest szkodliwe dla rozwoju płodu (co więcej niektórzy są zdania, że dzięki temu dzieci rozwijają zmysł smaku!)

Mit, że jedzenie pikantnych potraw (np. tych, w których wyraźnie czuć papryczkę chili) może być niebezpieczne dla utrzymania ciąży (zagrożenie przedwczesnym porodem) wziął się stąd, że ostra papryka stymuluje przewód pokarmowy, wywołując skurcz jelit. Jednak ​skurcze jelit nie są tym samym co skurcze macicy, hipotezę więc odrzucono. Prawda jest taka, że ostre jedzenie nie szkodzi dziecku, nie powoduje skurczy macicy i nie ma nic wspólnego z przedwczesnym porodem. 

Ostre jedzenie w ciąży a zdrowie i komfort ciężarnej

Jeśli zaś chodzi o zdrowie i komfort kobiety w ciąży, sprawa nie jest oczywista. O ile niektóre panie nie będą odczuwać żadnych dolegliwości i sensacji żołądkowo-jelitowych, o tyle innym – po spożyciu wyrazistych potraw - mogą towarzyszyć dolegliwości takie jak:

Jeśli więc masz ochotę na ostre potrawy podczas ciąży, wiedz, że nie jesteś sama. Sięgaj po nie, tylko staraj się jednorazowo zjadać niewielkie ilości, żeby móc kontrolować, jak wpływają na twoje samopoczucie.

reklama

Jak stosować pikantne przyprawy w ciąży?

Jeśli masz możliwość przygotowuj posiłki sama, bo dzięki temu doprawisz je tak, jak masz ochotę. W ciągu dnia staraj się zjeść tylko jedno pikantne danie, żebyś w razie czego mogła zaobserwować jak na ciebie wpłynęło. Jeśli kochasz kuchnię tajską i meksykańską, to wiedz, że używane w niej ostra papryka, jalapeño, płatki chili i ostre oregano są łagodniejsze niż zielone chili i czerwone chili stosowane w kuchni indyjskiej. 

Mieszanka curry

to wymieszane cebula, czosnek, papryka chili i innych przypraw. Używany głównie w kuchni indyjskiej, jest bezpieczny do spożycia podczas ciąży, ale zbyt duża ilosć może spowodować ból brzucha lub zgagę

reklama

Sos Piri-piri

to mieszanka cebuli, czosnku, pomidora, cytryny, przypraw, a kluczowym składnikiem jest super-ostre afrykańskie chili.

Pieprz

jedzony w dużych ilościach, może powodować zwiększoną wydzielanie żółci, co z kolei może prowadzić do zapalenia trzustki.

reklama

Imbir

który wiele przyszlych mam uważa za remedium przeciw mdłościom,  w nadmiarze może powodować podrażnienie żołądka, wysypki i powstawanie gazów.

Curry i kimchi

zawierają dużo soli, więc moga prowadzic do obrzęków.

Ocena: 3.95 z 5. Ocen: 30

Kliknij, żeby dodać swój głos

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: