Jakie owoce szczególnie warto jeść w ciąży?

Zobacz jakie owoce są dla Ciebie zdrowe i o czym warto pamiętać

Jakie owoce szczególnie warto jeść w ciąży?

Kobiety w ciąży, w trosce o swoje zdrowie i prawidłowy rozwój maluszka, powinny dbać o swoją dietę i pamiętać, by codziennie spożywać optymalną ilość owoców. Dlaczego to takie ważne? Jakie owoce szczególnie warto jeść w ciąży? Podpowiemy.

Dlaczego owoce są ważne podczas ciąży?

Owoce są szalenie ważne w codziennej diecie, ponieważ dostarczają organizmowi wielu witamin, minerałów i błonnika, łagodzą różne dolegliwości oraz działają prozdrowotnie – tak na mamę, jak i dziecko.

Owoce zawierają wiele witamin i minerałów

Owoce zawierają wiele witamin i minerałów, które są szczególnie ważne z punktu widzenia zdrowia mamy i malucha. Są to między innymi:

  • kwas foliowy - pomaga w tworzeniu czerwonych krwinek i zmniejsza ryzyko rozszczepu kręgosłupa, wad cewy nerwowej i bezsenności u niemowląt. Kwas foliowy w pierwszym trymestrze zmniejsza ryzyko pojawienia się wad wrodzonych.
  • witamina C - pomaga w regeneracji tkanek, leczy rany i skaleczenia, utrzymuje zdrowie zębów i dziąseł. Jest niezbędna dla odporności.
  • potas - reguluje ciśnienie krwi, pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Potas i magnez pomagają złagodzić mdłości i skurcze nóg, które podczas ciąży często są spowodowane niskim poziomem tych pierwiastków. Z kolei wysoka zawartość potasu i niska sodu pozwalają na utrzymanie prawidłowego nawodnienia organizmu i zapobiega powstawaniu obrzęków
  • błonnik pokarmowy – wspiera prawidłową pracę jelit, wspomaga trawienie, zapobiega zaparciom i powstawaniu hemoroidów.
  • wapń - przyczynia się do rozwoju kości i zębów u maluchów.

Owoce chronią przed chorobami i łagodzą ciążowe dolegliwości

Jedzenie owoców łagodzi wiele ciążowych dolegliwości, takich jak poranne mdłości, zgaga, obrzęki, omdlenia czy skurcze nóg. Chronią też przed powikłaniami związanymi z ciążą.

Nie sposób nie docenić ich właściwości prozdrowotnych – zawarte w nich składniki odżywcze chronią serce, regulują ciśnienie krwi, wzmacniają system odpornościowy, zapobiegają uszkodzeniom cewy nerwowej u dziecka i pojawieniu się wielu chorób u mamy (np. chorób układu moczowego czy krwionośnego, niektórych nowotworów).

reklama

Owoce dostarczają naturalnych witamin, które biorą udział w procesach antyoksydacyjnych, przez co chronią komórki organizmu przed niepożądanymi zmianami.

Jakie owoce szczególnie warto jeść w ciąży?

Wszystkie owoce są zdrowe, ale niektóre są szczególnie pożądane w diecie ciężarnych, ponieważ zawierają składniki, które mają szczególnie korzystne działanie na organizm mamy i malucha.

Warto pamiętać, że najlepsze są owoce sezonowe, ponieważ mają najwyższą wartość odżywczą oraz lokalne, gdyż są szybciej przyswajane niż uprawiane w innych regionach świata (i ludzie, i flora, są poddawani działaniu takich samych warunków klimatycznych).

Owoce, obok warzyw, są głównym źródłem niezbędnych składników odżywczych, jednocześnie większość z nich ma niską zawartość sodu czy tłuszczu. Są więc nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Nie należy jednak przesadzać z ich ilością, ponieważ owoce zawierają cukry proste, a co za tym idzie - często bezlitosne ilości kalorii.Najbardziej kaloryczne owoce to: daktyle, awokado, banany, winogrona, mango, czereśnie i gruszki.

reklama

Ile owoców dziennie powinnaś jeść w ciąży?

Specjaliści zalecają, by w codziennej diecie ciężarnej znalazło się około 300 g owoców w 1. trymestrze ciąży i 400 g w 2. i 3. trymestrze ciąży, w 3–5 porcjach dziennie. Niestety do powyższych zaleceń stosuje się nie więcej niż połowa przyszłych mam. A to przecież proste - jedna porcja owoców to średni owoc, szklanka pokrojonego owocu lub ¾ szklanki soku.

Pomysł na lekki posiłek - dodaj trochę świeżych lub suszonych owoców do płatków śniadaniowych, owsianki lub jaglanki. Doskonale sprawdzą się jabłka (także starte), banany, suszone śliwki, daktyle czy rodzynki. Dodawaj owoce do jogurtu naturalnego. Rób mleczno-owocowe koktajle. Piecz jabłka - posyp je lekko cukrem i cynamonem.

Zobacz, jakie owoce warto szczególnie spożywać w ciąży:

Awokado

Awokado jest liderem, jeśli chodzi o zawartość kwasu foliowego. To bogate źródło witamin C, B, K, błonnika, choliny, magnezu czy potasu. To także jedyny owoc bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Jest dobrym źródłem białka roślinnego.

Banany

Banany zawierają kwas foliowy, witaminę C, B6, potas i magnez. Kwas foliowy zapobiega uszkodzeniom cewy nerwowej u maluchów. Witamina B6 pomaga regulować poziom sodu i kontrolować nudności oraz wymioty. Magnez pomaga przywrócić prawidłową równowagę płynów. Potas chroni przed powikłaniami związanymi z ciążą.

Najlepiej spożywać jednego banana dziennie, przynajmniej podczas 1. trymestru.

Jabłka

Jabłka są bogate w witaminy, przeciwutleniacze, witaminy z grupy B i C. Detoksykują ciało z ołowiu i rtęci, wzmacniają odporność. Jabłka są bogate w nierozpuszczalne włókna i wspomagają trawienie, poprawiają metabolizm i zmniejszają zaburzenia jelitowe. Pektyny regulują perystaltykę jelit, zmniejszają wchłanianie cholesterolu, przeciwdziałają zaparciom.

Warto zjeść co najmniej jedno surowe jabłko dziennie.

Arbuz

Arbuz gasi pragnienie, jest bogatym źródłem ważnych składników odżywczych, w tym witaminy A, C, B6, magnezu i potasu. Łagodzi mdłości i poranne nudności w 1. semestrze, a w 3. - łagodzi zgagę i skurcze mięśni, obrzęk rąk i stóp; utrzymuje dobre nawodnienie ciała.

Gruszki

Gruszki zawierają duże ilości kwasu foliowego, który odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu uszkodzeniom cewy nerwowej u niemowląt. Są dobrym źródłem błonnika, który zwalcza zaparcia oraz potasu, który stymuluje regenerację komórek, a także wspomaga pracę serca zarówno przyszłej mamy, jak i dziecka. Są źródłem fosforu, wapnia, magnezu, żelaza, a także witamin: A, B, C.

Wiśnie

Wiśnie są doskonałym źródłem witaminy C, doskonale wspierającej odporność. Jedzenie wiśni pomaga również w skutecznym ukrwieniu łożyska i dziecka. Poza tym wiśnie zawierają melatoninę, silny hormon antyoksydacyjny, który nie tylko wpływa na sen, ale i pomaga w stymulowaniu wzrostu komórek, podczas gdy brzuch rozciąga się w czasie ciąży.

Granaty

Granaty zawierają duże ilości energii, wapnia, kwasu foliowego, żelaza, białka i innych składników odżywczych. Zawartość błonnika pomaga złagodzić ból związany z zaparciami. Jest to jeden z najlepszych naturalnych sposobów na problemy z niedoborem żelaza. Witamina K odgrywa istotną rolę w wzmacnianiu kości przyszłą matkę i dziecka.

Picie soku granatu z umiarem pomaga zmniejszyć ryzyko uszkodzenia łożyska.

Cytryny

Sok z cytryny utrzymuje pożądany poziom nawodnienia, działa moczopędnie, korzystnie wpływa na funkcjonowanie nerek i zapobiega infekcjom układu moczowo-płciowego u kobiet w ciąży. Zwalcza poranne mdłości i wypłukuje toksyny z systemu. Cytryny są bogate w witaminę C, która stymuluje układ trawienny i leczy zaparcia, a także zapobiega infekcjom i poprawia naturalny mechanizm obronny organizmu.

Kiwi

Kiwi to owoce o dużej wartości odżywczej, które pozytywnie wpływają na układ oddechowy. Jeśli jesz je codziennie, stajesz się mniej podatna na kaszel czy przeziębienie. To jedno z najbogatszych źródeł witaminy E i C (jeden duży owoc pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C). Kiwi jest też bogatym źródłem kwasu foliowego, potasu oraz pektyn. Pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, przeciwdziała zaparciom, ma właściwości moczopędne, łagodzi obrzęki. Zmniejsza krzepliwość krwi, ze względu na bogatą zawartość fosforu.

reklama

Zakazane owoce w ciąży?

Czy istnieją zakazane owoce w ciąży? Okazuje się, że tak. Choć owoce są zdrowe, nie wszystkie możesz w ciąży jeść do woli, bez ograniczeń. Dlaczego? Zarówno dlatego, że zawierają spore ilości węglowodanów, jak i z uwagi na ich działanie alergizujące. Uważaj na truskawki, winogrona i cytusy.

Winogrona

Winogrona zawierają wiele składników odżywczych, takich jak witaminy (głównie z grupy B), kwasy organiczne, pektyny, kwasy foliowe i inne, które pomagają w zmianach biologicznych podczas ciąży. Zawierają również błonnik i antyoksydanty, w tym flawonol, linalol, antocyjany, garbnik i geraniol, które zwiększają odporność i zapobiegają infekcjom. Z kolei polifenole w winogronach wzmacniają funkcjonowanie serca. Flawonoidy dbają o prawidłowe ukrwienie łożyska.

Nie przesadzaj z iloscią zjadanych winogron, ponieważ zawierają one spore ilości węglowodanów.

Truskawki

Truskawki są bogatym źródłem witaminy C, która wzmacnia system odpornościowy i normalizuje ciśnienie krwi, a także beta-karotenu i antocyjanów. Bogaty w mangan i potas buduje i wzmacnia kości rosnącego płodu. Zawartość kwasu foliowego pomaga w minimalizowaniu ryzyka wad cewy nerwowej. Świetnie wpływają na odporność, siły witalne i samopoczucie.

Pamiętaj, że truskawki, podobnie jak cytrusy mają silne działanie alergizujące, dlatego ilości zjadanych truskawek należy kontrolować i ograniczać.

Pomarańcze

Pomarańcze są bogate w witaminę C, która pomaga w trawieniu, zapobiega uszkodzeniom komórek i pomaga krwi absorbować żelazo. Potas pomaga zapobiegać wysokiemu ciśnieniu krwi podczas ciąży. Kwas foliowy zmniejsza ryzyko uszkodzenia mózgu i rdzenia kręgowego u niemowląt.Pomarańcze mają silne działanie alergizujące.

Grejpfrut

Grejpfrut zawiera sporo błonnika, dlatego jest skutecznym środkiem przeczyszczającym, łagodzi ruchy jelit podczas ciąży. Odpowiednia dawka witaminy C chroni przed infekcjami, zmniejsza zatrzymywanie wody, a także utrzymuje elastyczność skóry. Spożywanie owoców przed pójściem spać pomaga zrelaksować się i dobrze przespać noc. Może zmniejszyć ryzyko nudności i wymiotów, co jest częstym problemem we wczesnej ciąży. Mają silne działanie alergizujące, dlatego nie przesadzaj z ilością zjadanych grejpfrutów.

wsparcie merytoryczne

Ocena: z 5. Ocen:

Ten tekst nie ma jeszcze oceny. Dodaj swoją!

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: