Brokuły w ciąży. 10 powodów, by je jeść

Brokuły w ciąży. 10 powodów, by je jeść

Dieta w ciąży powinna być urozmaicona, bogata w składniki odżywcze, witaminy i minerały. Bez nich maluszek nie mógłby zdrowo rosnąć i prawidłowo się rozwijać. To dlatego do jadłospisu należy włączać produkty uważane za zdrowe - są nimi na przykład brokuły. Czy wiesz, w jakich ilościach i w jakiej postaci je jeść, no i dlaczego warto? Poznaj kilka faktów i 10 powodów, dla których powinnaś polubić brokuły w ciąży.

Czy wiesz, dlaczego brokuły są zdrowe?

Brokuły, inaczej zielone kalafiory lub kapusta szparagowa, są zaliczane do najzdrowszych warzyw na świecie. Są bogate w składniki odżywcze, witaminy (A, C, K, B6) i minerały, a także błonnik i przeciwutleniacze. Zawierają również kwas foliowy, żelazo, wapń i magnez, które są szalenie ważne dla prawidłowego rozwoju dziecka.

Czy spożywanie brokułów w ciąży jest bezpieczne?

Brokuły są zdrowe, ale nie należy przesadzać z ich ilością w codziennym menu. Bezpiecznie jest je spożywać w umiarkowanych ilościach. Co to znaczy?

Przyjmując, że jedna porcja to pół szklanki gotowanego, pokrojonego warzywa, każdego dnia powinnaś jeść od trzech do pięciu porcji brokułów.

Brokuły zawierają różne silne związki, które u alergików mogą powodować wysypki.

Jak jeść brokuły?

Brokuły można jeść na wiele sposobów i warto z tego korzystać, by się nie znudziły.

Najbardziej wartościowe będą brokuły surowe (np. dodane do sałatki czy chrupane z dipem), gotowane na parze lub blanszowane (jako samodzielne danie na podwieczorek lub dodatek do drugiego dania obiadowego), ale warto je jeść także gotowane czy pieczone (np. w zupie czy zapiekance, w sosie beszamelowym).

Pamiętaj, by - zwłaszcza przed zjedzeniem brokułów na surowo - dokładnie je umyć.

Badania dowodzą, że skarbnicą składników odżywczych są także kiełki brokułów: chronią układ krążenia, wzmacniają naturalną obronę organizmu przed stresem oksydacyjnym, który może powodować nadciśnienie i stany zapalne. Kiełki brokułów spożywane w ciąży poprawiają nie tylko stan zdrowia matki, ale także dziecka.

Brokuły warto jeść z czosnkiem, imbirem, koprem lub kminkiem, by złagodzić ich działanie gazotwórcze.

Czy wiesz, jakie brokuły wybierać?

Brokuł powinien mieć świeżą, zwartą i ciemnozieloną główkę, a także sztywne łodygi (nie puste).

Unikaj główek w kolorze żółtym, a także tych, które maja wysuszone bądź zwiędłe różyczki.

reklama

Dlaczego warto jeść brokuły w ciąży?

Brokuły warto włączyć do codziennej diety w ciąży – dla zdrowia mamy i malucha. Dlaczego?

Brokuły zapobiegają zaparciom

Zaparcia są częstym problemem kobiet w ciąży. Zmiany hormonalne i metaboliczne, a także przyjmowane suplementy żelaza wpływają na częstotliwość wypróżnień.

Ponieważ brokuły są bogate w błonnik, zapobiegają zaparciom.

Brokuły przeciwdziałają anemii

Twoje zapotrzebowanie na żelazo wzrasta w czasie ciąży, a jego niedobór może powodować anemię. Ponieważ brokuły są źródłem żelaza i kwasu foliowego, pomagają zapobiegać anemii.

Czy wiesz, że niedobór żelaza może przyczynić się do przedwczesnego porodu, a w przyszłości do problemów z rozwojem intelektualnym i układem immunologicznym dziecka?

Brokuły regulują poziom cukru we krwi

Cukrzyca ciążowa występuje wtedy, gdy organizm nie wytwarza wystarczającej ilości insuliny, aby rozłożyć cukry, które spożywasz. Brokuły mogą pomóc w regulacji poziomu cukru w​e krwi.

Brokuły wspierają odporność

Silny, prawidłowo funkcjonujący układ odpornościowy w ciąży pomaga uniknąć infekcji. Składniki beta-karotenu i selenu w brokułach zwiększają odporność.

reklama

Brokuły wzmacniają kości

W czasie ciąży jesteś podatna na zaburzenia związane z kośćmi, pojawia się osteoporoza czy próchnica zębów.

Brokuły zawierają wszystkie niezbędne składniki odżywcze, ważne dla zdrowych i mocnych kości (w tym wapń, magnez, fosfor, cynk, miedź). Szczególnie cenny jest wapń, który odpowiada także za prawidłowy rozwój serca, układu nerwowego oraz mięśni, a także miedź, ze względu na tarczycę.

Czy wiesz, że niedobór wapnia w ciąży, który jest podstawowym budulcem szkieletu oraz zębów, może sprawić, że dziecko urodzi się słabsze?

Brokuły chronią skórę

Ponieważ brokuły zawierają witaminy A, E, B i K, są doskonałe dla skóry. Włączenie ich do diety może rozjaśnić skórę i chronić ją przed szkodliwym promieniowaniem UV.

Brokuły zapobiegają dolegliwościom skórnym.

Brokuły dbają o zdrowe oczy

Beta-karoten obecny w brokułach nie tylko wzmacnia odporność, ale także poprawia wzrok, zapobiega kurzej ślepocie. Na oczy świetnie też działa zawarta w brokułach witamina A i C. Dzięki temu, że brokuły zawierają także luteinę, zeaksantynę i witaminę B2, korzystnie wpływają na zdrowie i funkcjonowanie wzroku.

Brokuły zapobiegają nowotworom

Brokuły zawierają duże ilości związków fitochemicznych, które są znane ze swoich właściwości przeciwnowotworowych. Dieta bogata w brokuły pomoże i tobie, i dziecku, cieszyć się zdrowiem.

Zawarty w brokułach sulforafan, silny przeciwutleniacz, wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn, a jego obecność obniża ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych płuc. Sulforafan blokuje powstawanie nowotworowych mutacji DNA oraz ułatwia likwidację komórek powstającego nowotworu.

Ale uwaga! Z badań wynika, że brokuły swe właściwości antyrakowe zachowują wyłącznie wówczas, gdy są blanszowane w max. temperaturze 76 st. C.

Dobrym pomysłem jest przyrządzanie brokułu na parze przez max. 4 minuty.

Ponieważ gotowanie warzyw niszczy myrozynazę - enzym, który niezbędny do produkcji sulforafanu, zarówno blanszowane w wysokiej temperaturze, jak i mrożone przemysłowo warzywa (uprzednio blanszowane) nie mają właściwości antyrakowych.

Działanie antyrakowe wzmacnia także łączenie brokułów z pomidorami, rzodkiewką czy rukolą, czyli produktami zawierającymi aktywną mirozynazę.

Brokuły zapobiegają wadom wrodzonym

Włączenie do diety brokułów dostarcza składników odżywczych, niezbędnych dla rosnącego dziecka, a tym samym zapobiega wadom wrodzonym.

Brak składników odżywczych w diecie matki może prowadzić do wad wrodzonych u niemowląt.

Brokuły to doskonałe źródło kwasu foliowego, który chroni przed powstawaniem wad ośrodkowego układu nerwowego, zapobiega wadom rozwojowym, zmniejsza ryzyko wystąpienia wad serca i układu moczowego. Jego niedobór może spowodować wodogłowie lub wadę cewy nerwowej.

reklama

Brokuły wspierają zdrowy rozwój płodu

Brokuły zawierają wiele witamin, takich jak:

  • A (odpowiadającą za prawidłowy rozwój wzroku u płodu, wzrost kości oraz zalążków zębów),
  • B (jej niedobór może być skutkiem niedokrwistości u dziecka),
  • C (wzmacnia odporność),
  • beta-karoten (wzmacnia układ immunologiczny),
  • kwas foliowy,
  • wapń, żelazo, magnez czy miedź, które są niezbędne do zdrowego rozwoju płodu.

Poznaj nasze przepisy z brokułem w roli głównej:

Kremowa zupa brokułowa
Quiche z brokułami
Penne z brokułami
Brokuły zapiekane w sosie serowym
Zupa brokułowa dla alergików

Ocena: z 5. Ocen:

Ten tekst nie ma jeszcze oceny. Dodaj swoją!

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: