reklama
Czy kobieta w ciąży może pić herbatę?

Czy kobieta w ciąży może pić herbatę?

Wydawać by się mogło, że ograniczenia dotyczące spożywania używek przez kobiety w ciąży dotyczą wyłącznie kawy i alkoholu. Tymczasem okazuje się, że ostrożność i zasada umiaru dotyczą także herbat - te nie są szkodliwe tylko wówczas, gdy spożywane są odpowiednie jej gatunki, w rozsądnych ilościach.

Do niedawna najbardziej popularna była herbata czarna. Dziś nie mniej chętnie sięgamy po herbatę zieloną, rooibos, białą, PU-ERH czy Yerba Mate, a także herbaty ziołowe. Każda z odmian nie tylko inaczej smakuje i prezentuje się w filiżance, ale ma też inne właściwości.

Jaką herbatę można pić w ciąży?

Herbata czarna – w niewielkich ilościach pobudza, poprawiają koncentrację i zmniejszają senność, ale nadużyta zapiera, osłabia pamięć, wprowadza w stan niepokoju. Generalnie nie jest polecana kobietom w ciąży, ze względu na zawartą w nich teinę, kofeinę i szczawiany. Teina (wraz z kofeiną) podnosi ciśnienie krwi, hamuje powstawanie nowych komórek nerwowych w układzie limbicznym oraz osłabiają proces przyswajania żelaza. Z kolei szczawiany mają działanie antyodżywcze, mogą też - przy nadmiernym spożyciu - prowadzić do uszkodzenia nerek.

Herbata zielona – hamuje rozwój bakterii odpowiedzialnych za próchnicę zębów, zawiera taniny, które poprawiają koncentrację i zmniejszają senność oraz przeciwutleniacze, które chronią komórki przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Dopuszczalne są dwie filiżanki dziennie - jej nadmiar może już nie być bezpieczny dla rozwoju płodu.

Rooibos, zwany herbatą czerwoną (choć czerwonokrzew nie jest spokrewniony z krzewem herbacianym) - wspomaga procesy trawienne, pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Obniża poziom cholesterolu we krwi, jest źródłem fluoru, łagodzi mdłości, zaparcia, osłabia napięcie. Nie zawiera garbników i kofeiny, ma niewiele tanin, za to obfituje w przeciwutleniacze i żelazo. Uznaje się ją za bezpieczną dla dzieci, jest zalecana kobietom w ciąży. Niemniej po pierwsze – najlepiej zachować umiar, a po drugie – trzeba zwrócić uwagę, czy nie występują (pod postacią mieszanki) obok niej zioła, które mogą być szkodliwe dla kobiet w ciąży.

Herbata biała – zawiera polifenole, które zapobiegają i wspierają leczenie takich chorób układu krążenia czy układu nerwowego, duże ilości witaminy C. Ma właściwości antyoksydacyjne i antymutagenne (zmniejsza ryzyko powstawania zmian nowotworowych w komórkach). Ponieważ zawiera kofeinę, kobietom w ciąży w jej używaniu zaleca się ostrożność.

Herbaty ziołowe
- uzyskiwane z owoców, nasion, ziół, kwiatów i korzeni. Nieprawdą jest, że picie ich – niezależnie od składu i ilości - niesie ze sobą wyłącznie korzyści dla zdrowia. Wprawdzie herbaty ziołowe nie zawierają kofeiny, ale niektóre rośliny mogą być dla kobiet w ciąży po prostu szkodliwe. Ponieważ nie istnieją dane, które jednoznacznie określiłyby wpływ poszczególnych ziół i roślin na rozwijający się płód, także w wypadku tego typu herbat zaleca się ostrość. Lepiej wyeliminować z diety herbaty przypadkowe i wybierać te skomponowane dla kobiet w ciąży - one zawierają zioła, które nie tylko są bezpieczne, ale pozwalają uzupełnić zapasy witamin i składników mineralnych, a także łagodzą typowe - dla okresu ciąży - dolegliwości.
mzb

polecamy też - Dieta w ciąży

reklama

Niezbędniki w dziale ciąża