Czy kobieta w ciąży może pić herbatę?

Czy kobieta w ciąży może pić herbatę?

Wydawać by się mogło, że ograniczenia dotyczące spożywania używek przez kobiety w ciąży dotyczą wyłącznie kawy i alkoholu. A przecież również herbata w tym najczęście pita przez Polaków czarna herbata, zawiera związki, które mogą okazac się szkodliwe. Czy w ciąży można pić herbatę? I po jaką warto siegnąć?

Jakie ilości kofeiny zawierają herbaty?

Herbaty ziołowe zawierają około 0,4 miligrama teiny na filiżankę, natomiast czarna herbata, czy zielona zawierają pomiędzy 40 a 50 miligramami na filiżankę. Tak więc wypicie, np. pięciu filiżanek w ciągu dnia dostarcza do organizmu sporej dawki teiny, której nadmiar może być niekorzystny dla przyszłej mamy.  

Najwięcej teiny zawiera biała herbata, potem zielona, a czarna herbata około 2,5%. Mniej znajdziecie w czerwonej.

Do niedawna najbardziej popularna była herbata czarna. Dziś nie mniej chętnie sięgamy po herbatę zieloną, rooibos, białą, PU-ERH czy Yerba Mate, a także herbaty ziołowe. Każda z odmian nie tylko inaczej smakuje i prezentuje się w filiżance, ale ma też inne właściwości. Kobieta w ciąży może pić herbatę, ale warto sięgać po taką, która będzie dobra zarówno dla przyszłej mamy, jak i dla maluszka.

Jaką herbatę można pić w ciąży?

Jaką herbatę pić w ciąży? Picie herbaty generalnie uważane jest za zdrowe. Istnieje ich wiele rodzajów, a każdy z nich ma szczególne właściwości, których nie posiadają inne. Czarna herbata, podobnie jak yerba mate mają za zadanie głównie nas pobudzać. Zielona herbata działa antyrakowo i odmładzająco, a czerwona herbata wspomaga metabolizm i służy odchudzaniu. Czy zatem można pić herbatę w ciąży? A jeśli tak, to jaki jej rodzaj?

reklama

Czarna herbata w ciąży - czy powinno się ją pić?

W niewielkich ilościach czarna herbata pobudza, poprawia koncentrację i zmniejsza senność, ale nadużyta herbata zapiera, osłabia pamięć, wprowadza w stan niepokoju. Generalnie czarna herbata w ciąży nie jest polecana, ze względu na zawartą w niej teinę i szczawiany. Teina podnosi ciśnienie krwi, hamuje powstawanie nowych komórek nerwowych w układzie limbicznym oraz osłabia proces przyswajania żelaza. Z kolei szczawiany mają działanie antyodżywcze, mogą też - przy nadmiernym spożyciu - prowadzić do uszkodzenia nerek. Z tych właśnie powodów czarna herbata w ciąży nie jest polecana. 

Zielona herbata w ciąży - dozwolona, ale w niewielkich ilościach

Zielona herbata hamuje rozwój bakterii odpowiedzialnych za próchnicę zębów, zawiera taniny, które poprawiają koncentrację i zmniejszają senność oraz przeciwutleniacze, które chronią komórki przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Dopuszczalne są dwie filiżanki dziennie - jej nadmiar może być niebezpieczny dla rozwoju płodu.

reklama

Czerwona herbata w ciąży - pij, ale uważaj

Rooibos, zwany herbatą czerwoną (choć czerwonokrzew nie jest spokrewniony z krzewem herbacianym) - wspomaga procesy trawienne, pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Obniża poziom cholesterolu we krwi, jest źródłem fluoru, łagodzi mdłości, zaparcia, osłabia napięcie. Nie zawiera garbników i kofeiny, ma niewiele tanin, za to obfituje w przeciwutleniacze i żelazo.

Uznaje się ją za bezpieczną dla dzieci, jest zalecana kobietom w ciąży. Niemniej po pierwsze – najlepiej zachować umiar, a po drugie – trzeba zwrócić uwagę, czy nie występują (pod postacią mieszanki) obok niej zioła, które mogą być szkodliwe dla kobiet w ciąży.

Biała herbata w ciąży - zalecana jest ostrożność

Herbata biała zawiera polifenole, które zapobiegają i wspierają leczenie takich chorób układu krążenia czy układu nerwowego, duże ilości witaminy C. Ma właściwości antyoksydacyjne i antymutagenne (zmniejsza ryzyko powstawania zmian nowotworowych w komórkach). Ponieważ zawiera największą ilość kofeiny, więc kobietom w ciąży  zaleca się ostrożność.

reklama


Herbaty ziołowe w ciąży - uważaj na skład


Herbaty ziołowe uzyskiwane z owoców, nasion, ziół, kwiatów i korzeni. Nieprawdą jest, że picie ich – niezależnie od składu i ilości - niesie ze sobą wyłącznie korzyści dla zdrowia. Wprawdzie herbaty ziołowe nie zawierają teiny, ale niektóre rośliny mogą być dla kobiet w ciąży po prostu szkodliwe. Ponieważ nie istnieją dane, które jednoznacznie określiłyby wpływ poszczególnych ziół i roślin na rozwijający się płód, także w wypadku tego typu herbat zaleca się ostrożność.

Lepiej wyeliminować z diety herbaty przypadkowe i wybierać te skomponowane dla kobiet w ciąży - one zawierają zioła, które nie tylko są bezpieczne, ale pozwalają uzupełnić zapasy witamin i składników mineralnych, a także łagodzą typowe - dla okresu ciąży - dolegliwości.

Jak zmniejszyć ilość teiny w ulubionej herbacie?

Jeśli masz ulubioną herbatę, np. uwielbiasz czarną herbatę i nie chcesz z niej zrezygnować, a jesteś w ciąży mamy dla ciebie rozwiązanie.  Im dłużej parzysz herbatę, tym mniej będzie w niej kofeiny.  Dlatego zalej torebkę lub liście gorącą wodą przez 30 sekund.  Napar z pierwszego parzenia wylej i powtórnie zalej herbatę wodą. Większość teiny zostanie usunięta.
mzb

 

Ocena: z 5. Ocen:

Ten tekst nie ma jeszcze oceny. Dodaj swoją!

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: