Daktyle – dlaczego warto jeść je w ciąży

Daktyle – dlaczego warto jeść je w ciąży

Daktyle, słodkie owoce o mięsisto-mazistej konsystencji, są nie tylko smaczne, zdrowe i pożywne, ale i wskazane kobietom znajdującym się na finiszu ciąży. Czy wiesz, jakie korzyści daje spożywanie daktyli i dlaczego warto jeść je w ciąży?

Daktyle, nazywane "chlebem życia", to owoce daktylowca, które uprawia się głównie w południowo-zachodniej Azji, północnej Afryce i na południu USA. W Polsce najczęściej jadamy owoce suszone.

Daktyle, bez względu na odmianę i formę (suszone i świeże), są bogate w:

  • błonnik,
  • witaminy (zwłaszcza w witaminę B3, A, B1, C, B2),
  • związki mineralne (wapń, żelazo, magnez, potas),
  • przeciwutleniacze,
  • salicylany.

Daktyle – właściwości i działanie

Daktyle mają bardzo szerokie działanie. I tak:

  • ponieważ zawierają błonnik, przyspieszają perystaltykę jelit, mają właściwości przeczyszczające – tym samym zapobiegają zaparciom,
  • dodają energii, gdyż zawierają cukry proste, będące jej źródłem. Sprawiają, że brzuch jest pełny, ciało pełne wigoru, jednocześnie pomagając utrzymać zdrową wagę,
  • obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają powstawaniu miażdżycy, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, zawału serca czy udaru mózgu.
  • z uwagi na to, że mają w sobie wiele potasu, utrzymują prawidłowe ciśnienie krwi i chronią przed nadciśnieniem tętniczym, utrzymują równowagę wodno-solną, zapobiegają skurczom mięśni. Niedobór potasu może prowadzić do problemów związanych z nerkami,
  • pomagają w zapobieganiu wadom wrodzonym – daktyle są dobrym źródłem kwasu foliowego,
  • ponieważ daktyle zawierają salicylany, działają jak aspiryna. Mają właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe,
  • zapobiegają niedokrwistości, ponieważ dostarczają żelaza, które wpływa na dobrostan, wspiera odporność,
  • dzięki dużej zawartości antyoksydantów wzmacniają odporność organizmu,
  • daktyle są źródłem magnezu, który wspiera tworzenie zębów i kości u dziecka, reguluje poziom cukru we krwi i ciśnienie krwi. Niedobór magnezu może wywołać nieprawidłowości wątroby i nerek,
  • dostarczają witaminy K dziecku. Jeśli matka spożywa daktyle, przekazuje je dziecku, karmiąc je piersią. Witamina K pomaga w krzepnięciu i rozwoju kości.

reklama

Daktyle to naturalny sposób indukcji porodu

Herbatka z liści malin, mycie podłóg, seks, ale i olej z wiesiołka czy olej rycynowy – mamy, które chcą przyspieszyć poród sięgają po różne metody, które obiecują szybkie rozwiązanie. Tymczasem udowodniono, że naturalnym sposobem indukcji porodu jest także jedzenie daktyli.

Naukowcy z Jordan University of Science and Technology odkryli związek pomiędzy jedzeniem daktyli a sprawnym przebiegiem porodu. Badania wykazały, że przyszłe mamy, które od 36. tygodnia codziennie jadły po 6 daktyli miały:

  • większe rozwarcie szyjki macicy niż pozostałe ciężarne mające skurcze,
  • krótsze porody (niemal dwukrotnie!),
  • rzadziej potrzebowały indukcji (96% kobiet urodziło naturalnie, bez potrzeby indukcji),
  • rzadziej miały komplikacje po porodzie.

Spożywanie daktyli w ostatnim miesiącu ciąży pozytywnie wpływa na poród - może go przyspieszy i skrócić. W jaki sposób?

Daktyle stymulują skurcze macicy, przez co skracają poród.

Zwiększają efekt działania oksytocyny (skurcz macicy), minimalizując konieczność jej użycia.

Nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w daktylach dostarczają energii i produkują prostaglandyny niezbędne do porodu.

Również obecna w daktylach serotonina, wapń i garbnik pomagają w skurczu mięśni macicy.

Codziennie, na cztery tygodnie przed planowanym terminem porodu, warto jeść 6 daktyli dziennie.

reklama

Jak jeść daktyle w ciąży?

Daktyle można spożywać na wiele sposobów, jako:

  • smoothie: wystarczy zmiksować daktyle z jogurtem,
  • pożywne drugie śniadanie: dodaj daktyle do kuskusu lub kaszy jaglanej, doprawionej miodem,
  • słodki syrop: zblenduj daktyle i mleko. Syropem skrop lody, gofry czy płatki owsiane,
  • kompot: z daktyli można ugotować kompot,
  • słodzik: daktyle są świetnym zamiennikiem cukru w ​​mleku lub sokach,
  • przekąska: jako zamiennik czekoladek i innych słodkości,
  • ciasteczka i batoniki: możesz je dodawać do własnoręcznie robionych, domowych i zdrowych batoników,
  • dodatek do mięsa.

Czy spożywanie daktyli podczas ciąży jest bezpieczne?

Jedzenie daktyli w ciąży jest nie tylko bezpieczne, ale i korzystne, tak dla mamy, jak i dziecka. Jest tylko jeden warunek – należy je spożywać z umiarem, zwłaszcza jeśli pojawiły się problemy ze stężeniem cukru we krwi i ryzyko cukrzycy ciążowej.

Daktyle, zwłaszcza suszone, są bardzo słodkie, dlatego wpływają na szybki wzrost poziomu cukru we krwi. To dlatego, jeśli występują w diecie w nadmiarze, mogą powodować:

  • tycie,
  • zwiększony poziom cukru we krwi,
  • ryzyko wystąpienia cukrzycy ciążowej,
  • próchnicę zębów w przypadku nieprawidłowej higieny jamy ustnej.

Suszone daktyle w nadmiarze mogą zaszkodzić, ponieważ zawierają konserwanty, takie jak benzoesan sodu (E 211), kwas benzoesowy (E 210), sorbinian potasu (E 202) i sorbinian sodu (E 201). To dlatego nie tylko nie należy przesadzać z ilością jedzonych owoców, ale i kupować te, które pochodzą z ekologicznych źródeł.

Wsparcie merytoryczne

Ocena: z 5. Ocen:

Ten tekst nie ma jeszcze oceny. Dodaj swoją!

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: