Tygodniowy jadłospis na 8 miesiąc ciąży

Tygodniowy jadłospis na 8 miesiąc ciąży

Tygodniowy jadłospis na 8 miesiąc ciąży ma za zadanie wsparcie zmęczonego organizmu. To ważne, ponieważ przez ostatnich kilka miesięcy wykonywał on podwójną pracę. Aby oszczędzić sobie nieprzyjemnych dolegliwości, powinnaś też pamiętać o dostarczeniu mu odpowiedniej ilości płynów.

Jedną z najważniejszych funkcji, jaką woda pełni w organizmie, jest pomaganie nerkom w usuwaniu zbędnych produktów przemiany materii. Gdyby te przestały sprawnie usuwać metabolity, groziłoby to zanieczyszczeniem wód płodowych i zatruciem dziecka, co niestety czasami się zdarza. Aby tego uniknąć należy dużo pić. To dlatego tygodniowy jadłospis na 8 miesiąc ciąży powinien także uwzględniać około 8 szklanek wody mineralnej dziennie, co daje mniej więcej 2 litry płynów dziennie. Woda jest też oczywiście w zupach i soczystych warzywach i owocach. 

Ważne, aby nie pić naraz dużych ilości wody, ponieważ tylko picie częste, małymi łyczkami, daje efekt w postaci nawodnienia komórki, a nie tylko usunięcia wody z organizmu. Paradoksalnie bowiem woda pomaga również likwidować obrzęki, na które cierpi większość mam w ostatnim trymestrze ciąży. Przeczytaj, jak sobie radzić z różnymi dolegliwościami w ciąży.

Wybierając wodę zwróć uwagę, aby była nisko sodowa. Nadmiar sodu w diecie sprzyja obrzękom, które są konsekwencją nagromadzenia płynów w tkankach. Dlatego mamy, które mają problem z obrzękami,  powinny ograniczać produkty bogate w sód, a zwłaszcza:

  • nie powinny używać kostek rosołowych, produktów typu instant
  • solonych śledzi oraz wędzonych ryb
  • jeść produktów kiszonych
  • muszą również ograniczyć wyroby mięsne bogate w sód, takie jak: pasztety, parówki, niskiej jakości wędliny, które są ulepszane konserwantami zawierającymi sód
  • nie powinny dosalać produktów.

Tygodniowy jadłospis na 8. miesiąc ciąży. Zapotrzebowanie kaloryczne 2400 kcal

Poniedziałek. Na obiad proponuję: Pierś kurczaka na szpinaku

PosiłekPrzepis
ŚniadaniePancake z owocami. Herbata owocowa. Pancake z owocami.: 1,5 szklanki mąki, 3 łyżeczki cukru, łyżeczka soli, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, 1,5 szklanki mleka, łyżeczka esencji waniliowej, masło do smażenia. Wymieszać w misce suche składniki, w drugiej misce ubić jajka z mlekiem i esencją waniliową, w trakcie ubijania dodać zawartość pierwszej miski. Do masy dodać borówki amerykańskie. Smażyć na rozgrzanej patelni na maśle.
Drugie
śniadanie
Pieczywo z pestkami dyni (3 standardowe kromki, 120g) z pastą zrobioną z chudego twarogu (20g) i wędzonej makreli (40g) z dodatkiem przypraw i jogurtu naturalnego. Sok owocowy szklanka.
ObiadPrzykładowe zupy do wyboru:
Zupy krem z: marchwi, dyni, cukinii, selera, pietruszki, kalafiora, brokułów, zupa jarzynowa, pomidorowa, szpinakowa, barszcz (bez fasoli).
Należy spożywać zupy na wywarach warzywnych z dodatkiem ryżu/ kaszy/makaronu w ilości 25g lub ziemniaka w ilości 100g)

Pierś kurczaka na szpinaku.
Szpinak baby(200g) wyłożyć na talerz, wkroić pomidora, 1/4 cebuli, wrzucić garść orzechów. Podlać oliwką i sosem balsamicznym. Wycisnąć malutki ząbek czosnku.

Na 1 łyżeczce oliwy  podsmażyć 200g filetu z kurczaka. Położyć na szpinaku. Ugotować (100g) makaronu.
Do picia kompot.
KolacjaPłatki kukurydziane (30g) z jogurtem naturalnym (200ml). Pieczywo pełnoziarniste cienko posmarowane masłem (80g) z chudym twarożkiem ziarnistym (60g). Dowolny napój.
PrzekąskiOwoce 400 g (np. jabłko, gruszka, banan, granat, pomarańcza, grejpfrut lub 2 mandarynki, 8-10 winogron).
Dowolne warzywa, jeśli cierpisz na zgagę unikaj cebuli, czosnku, pora, dużej ilości pomidorów i ostrych przypraw.
Mleko 2% tłuszczu lub napoje mleczne: jogurty, maślanki, kefiry 350ml.

Wtorek. Na obiad proponuję: Filet z mintaja w panierce z płatków owsianych

PosiłekPrzepis
Śniadanie Jajecznica z 2 jaj z pomidorami. Herbata owocowa.
Drugie
śniadanie
Pieczywo (3 standardowe kromki, 120g) z serkiem wiejskim (60g), wymieszanym ze szczypiorkiem. Sok warzywny szklanka.
ObiadPrzykładowe zupy do wyboru:
Zupy krem z: marchwi, dyni, cukinii, selera, pietruszki, kalafiora, brokułów, zupa jarzynowa, pomidorowa, szpinakowa, barszcz (bez fasoli).
Należy spożywać zupy na wywarach warzywnych z dodatkiem ryżu/ kaszy/makaronu w ilości 25g lub ziemniaka w ilości 100g)

Filet z mintaja w panierce z płatków owsianych
ok 150-200g filetu z mintaja na porcję obsypane solą i pieprzem, obtocz płatkami owsianymi, ziołami. Grilluj lub piecz w folii około 20-25 min.Ziemniaki gotowane (300g), warzywa z wody. Woda mineralna.
KolacjaBułka grahamka (1 duża, 120g)  z kiełbasą drobiową (60g) i surówką z cykorii, papryki czerwonej, kukurydzy z puszki, soku z cytryny, natki pietruszki i oleju rzepakowego. Dowolny napój.
PrzekąskiOwoce 150g (np. jabłko, gruszka, banan, granat, pomarańcza, grejpfrut lub 2 mandarynki, 8-10 winogron). Jeśli odczuwasz mdłości wybieraj banany a między posiłkami pogryzaj migdały.

Dowolne warzywa szczególnie ważne w tym okresie są: sałata, kapusta włoska, brokuły, brukselka.

Mleko 2% tłuszczu lub napoje mleczne: jogurty, maślanki, kefiry 350ml

Środa. Na obiad proponuję: Ryż z serem i truskawkami

PosiłekPrzepis
ŚniadaniePieczywo razowe (3 standardowe kromki, 120g) z pastą z kurczaka, papryka czerwona, herbata owocowa.
Drugie
śniadanie
Sałatka śledziowa
ziemniak gotowany (100g), śledzia (20g), jajko na twardo (1/2 sztuki), kukurydza konserwowa (30g), ogórek zielonego, cebuli. Całość pokroić. Dodać łyżeczkę soku z cytryny, oliwy, majonezu, jogurtu i popieprzyć. Wymieszać. Sok owocowy szklanka.
 
ObiadPrzykładowe zupy do wyboru:
Zupy krem z: marchwi, dyni, cukinii, selera, pietruszki, kalafiora, brokułów, zupa jarzynowa, pomidorowa, szpinakowa, barszcz (bez fasoli).
Należy spożywać zupy na wywarach warzywnych z dodatkiem ryżu/ kaszy/makaronu w ilości 25g lub ziemniaka w ilości 100g)

Ryż z serem i truskawkami
Ryż (100g) z serem białym (200g) i truskawkami posypany cukrem (2 łyżeczki) z cynamonem . Woda mineralna.
KolacjaChleb słonecznikowy (3 standardowe kromki, 120 g) cienko posmarowany masłem z twarogiem (60g) i dżemem niskosłodzonym (2 łyżeczki). Dowolne warzywa. Dowolny napój.
 
PrzekąskiOwoce 150g (np. jabłko, gruszka, banan, granat, pomarańcza, grejpfrut lub 2 mandarynki, 8-10 winogron). Jeśli odczuwasz mdłości wybieraj banany a między posiłkami pogryzaj migdały.

Dowolne warzywa szczególnie ważne w tym okresie są: sałata, kapusta włoska, brokuły, brukselka.

Mleko 2% tłuszczu lub napoje mleczne: jogurty, maślanki, kefiry 350ml

Czwartek. Na obiad proponuję: Wieprzowina w jabłkach

PosiłekPrzepis
ŚniadaniePłatki na mleku (płatki owsiane 35g, 2łyżki). Mleko 250 ml. Chleb z ziarnami słonecznika (50g) cienko posmarowany masłem z szynką (40g) i dowolnymi warzywami. Herbata owocowa.
Drugie
śniadanie
Pumpernikiel (3 standardowe kromki, 120g) z polędwicą sopocką (60g) i papryką. Sok owocowy.
ObiadPrzykładowe zupy do wyboru:
Zupy krem z: marchwi, dyni, cukinii, selera, pietruszki, kalafiora, brokułów, zupa jarzynowa, pomidorowa, szpinakowa, barszcz (bez fasoli).
Należy spożywać zupy na wywarach warzywnych z dodatkiem ryżu/ kaszy/makaronu w ilości 25g lub ziemniaka w ilości 100g)

Wieprzowina w jabłkach (przepis na 4 osoby)
500 g pokrojonego w kostkę mięsa wieprzowego, 1 cebula pokrojona w plasterki, 1 kwaśne jabłko, obrane i pokrojone, 1 puszka krojonych pomidorów, 1 łyżka octu balsamicznego, 1/2 szklanki bulionu z kurczaka lub wody, 1 gałązka szałwii
 
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C. Tymczasem  rozgrzać odrobinę oleju na patelni. Dodać pokrojone w kostkę kawałki wieprzowiny i zarumienić na dużym ogniu. Wyjmij i odłóż do naczynia żaroodpornego, a na patelnię wrzuć pokrojoną cebulę i, kiedy zacznie mięknąć dodaj plasterki jabłka i gotuj kilka minut. Przełóż rzeczy z patelni do naczynia z wieprzowiną.

Wymieszać na patelni pomidory, ocet balsamiczny i bulion. Doprowadzić do wrzenia. Dodaj szałwię. Przełóż do naczynia, wsadx do piekarnika i piecz przez 1 godzinę lub do czasu mięso będzie miękkie.
KolacjaChleb razowy (3 standardowe kromki, 120 g) cienko posmarowany masłem z chudą szynką (40g) i ogórkiem kiszonym.
PrzekąskiOwoce  400 g (np. jabłko, gruszka, banan, granat, pomarańcza, grejpfrut lub 2 mandarynki, 8-10 winogron).
Dowolne warzywa, jeśli cierpisz na zgagę unikaj cebuli, czosnku, pora, dużej ilości pomidorów i ostrych przypraw
Mleko 2%  tłuszczu lub napoje mleczne: jogurty, maślanki, kefiry 350ml. Nie przekraczaj zalecanej dziennej ilości.

Piątek. Na obiad proponuję: Lazanię z cukinią

PosiłekPrzepis
ŚniadaniePierś z kurczaka, 3 łyżki majonezu, łyżka posiekanej cebuli dymki, odrobina oleju. Filet z łososia usmażyć, gdy wystygnie zmiksować z cebulką i majonezem. Zjeść z dowolnymi warzywami.
Drugie
śniadanie
Grzanka z serem i jajkiem, sok owocowy szklanka, kromki pełnoziarnistego pieczywa tostowego (120g), jajko, ser żółty, 3 pomidorki koktajlowe. Ugotowane jajko rozgnieść widelcem pomieszać z utartym żółtym serem w ilości 1:1, nałożyć składniki na 1 kanapkę i przyłożyć drugą. Zapiekać w tosterze lub na suchej patelni. Zjeść z pomidorkami.
ObiadPrzykładowe zupy do wyboru:
Zupy krem z: marchwi, dyni, cukinii, selera, pietruszki, kalafiora, brokułów, zupa jarzynowa, pomidorowa, szpinakowa, barszcz (bez fasoli).
Należy spożywać zupy na wywarach warzywnych z dodatkiem ryżu/ kaszy/makaronu w ilości 25g lub ziemniaka w ilości 100g)

Lazania z cukinią
200 g. płatów lazanii (najlepiej świeżej) makaronu lasagne, jeśli nie najpierw podgotuj ja w wodzie., 500 g. sera mozzarella , 70 g  startego parmezanu, 2  surowe średnie cukinie w plasterkach. 500 ml. sosu pomidorowego, sól, 2 łyżeczki bazylii, oregano, tymianku, 1 średnia cebula,  1 ząbek czosnku, pieprz.

Rozgrzej piekarnik do 200 °C.  Do naczynia żaroodpornego nalej trochę oliwy z oliwek. Pokrój mozzarellę w kostkę.  W misce wymieszaj  garść mozzarelli i 1 łyżkę Parmezanu. Odstaw.
Połącz sos pomidorowy z ziołami, posiekaną cebulą i resztą sera. Rozprowadzić cienką warstwę sosu na  dnie naczynia do pieczenia. Połóż warstwę makaronu, na nią  znów warstwę sosu, na którym rozłóż równomiernie cukinię. Nakładaj naprzemiennie. Na górze powinien znaleźć się płat makaronu. Polej go warstwą sosu i posyp resztą sera. `
 Zakryj folią aluminiową. Piecz przez 30-40 minut. Możesz zjeść 1/6 zapiekanki.
KolacjaChleb orkiszowy (3 standardowe kromki, 120 g), sałatka z soczewicy. Dowolny napój. Sałatka z soczewicy: pół szklanki grubej zielonej soczewicy, 2 cebule, 2 buraki upieczone do miękkości, 4 gałązki lubczyku, garść łuskanych pestek dyni, oscypek krojony w plastry, olej z pestek dyni lub oliwa z oliwek, ocet winny, sól , pieprz, cukier. Pestki dyni wsypać na gorącą, suchą patelnię i uprażyć pod przykryciem. Soczewicę ugotować w nieosolonej wodzie na pół twardo, odcedzić.
 
PrzekąskiOwoce 150g (np. jabłko, gruszka, banan, granat, pomarańcza, grejpfrut lub 2 mandarynki, 8-10 winogron). Jeśli odczuwasz mdłości wybieraj banany a między posiłkami pogryzaj migdały.

Dowolne warzywa szczególnie ważne w tym okresie są: sałata, kapusta włoska, brokuły, brukselka.

Mleko 2% tłuszczu lub napoje mleczne: jogurty, maślanki, kefiry 350ml

Niedziela. Na obiad proponuję: Szaszłyk z jagnięciny

PosiłekPrzepis
ŚniadaniePłatki na mleku (płatki owsiane 35g, 2łyżki). Mleko 250 ml. Chleb z ziarnami słonecznika (50g) cienko posmarowany masłem z szynką (40g) i dowolnymi warzywami. Herbata owocowa.
Drugie
śniadanie
Pumpernikiel (3 standardowe kromki, 120g) z polędwicą sopocką (60g) i papryką. Sok owocowy.
ObiadPrzykładowe zupy do wyboru:
Zupy krem z: marchwi, dyni, cukinii, selera, pietruszki, kalafiora, brokułów, zupa jarzynowa, pomidorowa, szpinakowa, barszcz (bez fasoli).
Należy spożywać zupy na wywarach warzywnych z dodatkiem ryżu/ kaszy/makaronu w ilości 25g lub ziemniaka w ilości 100g)

Szaszłyk z jagnięciny Woda mineralna.
(ewentualnie można zastąpić innym mięsem)
2 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 szklanki bulionu z kurczaka, 1/4 szklanki soku pomarańczowego, sok z cytryny, 1 łyżeczka posiekanego czosnku, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki rozmarynu,  1/8 łyżeczki pieprzu czarnego i chilli, 

1 kg. chudej jagnięciny pokroić w kostkę, małe pomidorki (licz po 4 na 1 szaszłyk), pieczarki, cebula pokrojona w łódeczki,

Połącz olej, bulion, sok pomarańczowy, sok z cytryny, czosnek, sól, rozmaryn, i pieprz. Zalej jagnięcinę, pomidory, pieczarki, cebulę i marynuj je w lodówce kilka godzin lub całą noc. Przygotuj szaszłyki.  Włóż do  piekarnika rozgrzanego na 180 C i piecz przez 20 minut,  obracając co 5 minut. Sprawdź czy mięso jest miękkie.
8 porcji. Serwuj z pitą lub z ryżem. W towarzystwie sałaty .
KolacjaChleb razowy (3 standardowe kromki, 120 g) cienko posmarowany masłem z chudą szynką (40g) i ogórkiem kiszonym.
PrzekąskiOwoce 150g (np. jabłko, gruszka, banan, granat, pomarańcza, grejpfrut lub 2 mandarynki, 8-10 winogron). Jeśli odczuwasz mdłości wybieraj banany a między posiłkami pogryzaj migdały.

Dowolne warzywa szczególnie ważne w tym okresie są: sałata, kapusta włoska, brokuły, brukselka.

Mleko 2% tłuszczu lub napoje mleczne: jogurty, maślanki, kefiry 350ml

Ocena: z 5. Ocen:

Ten tekst nie ma jeszcze oceny. Dodaj swoją!

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: