reklama
Miesiąc piąty. Wapń dla niezbędny dla zdrowia

Miesiąc piąty. Wapń dla niezbędny dla zdrowia

W ciąży wzrasta zapotrzebowanie na wapń - potrzebuje go kształtujący się układ kostny dziecka. Jeśli w tym czasie w Twojej diecie zabraknie tego pierwiastka, organizm sięgnie po zapasy z kości.

W drugim trymestrze ciąży zapotrzebowanie na wapń wynosi 1200 mg na dobę, co istotne 50% tej wartości powinno pochodzić z przetworów mlecznych (przy niskim spożyciu tej grupy produktów realizacja normy jest niemalże niemożliwa). Produkty mleczne są najlepszym źródłem wapnia -  zawierają tłuszcz, wpływający na przyswajalność wapnia oraz witaminę D, także stymulującą jego wchłanianie.

Aby dostarczyć 1200 mg wapnia powinnaś zjeść: 3-4 porcje mleka i produktów mlecznych - porcją jest szklanka mleka, szklanka kefiru, maślanki, 125 g jogurtu, 2 plastry sera żółtego

Jeśli nie lubisz mleka, śmiało możesz je zastąpić kefirem, maślanką czy jogurtem. Nie powinnaś jednak rezygnować w ogóle z przetworów mlecznych, sugerując się, że wapń znajduje się również w produktach roślinnych. To prawda, jednak jest on gorzej przyswajalny, ze względu na związki, które ograniczają jego wchłanianie. Patrz tabela poniżej.

Zawartości wapnia (mg) w 100g produktu:

NabiałWarzywa Inne
Mleko 110-120 mg
Jogurt 130-170 mg
Kefir 103 mg 
Maślanka 107 mg
Ser żółty 390-1380 mg    
brokuły 48 mg    
brukselka 57 mg     
kapusta  46-77 mg     
fasola 163 mg     
soja  240 mg
Sardynki w oleju  330 mg  
Migdały 239 mg      
Lody 125-155 mg   
Nasiona słonecznika 131 mg  

Pamiętaj - odpowiednia ilość wapnia w diecie ciężarnej to dar dla dziecka - niektóre badania donoszą, że mleko mam, które jedzą mniej niż zalecana ilość produktów mlecznych, jest uboższe w wapń oraz inwestycja w swoje zdrowie - nadmierna utrata tego pierwiastka z organizmu grozi odwapnieniem kości, a więc osteoporozą. Agnieszka Kozioł-Kozakowska

Centrum Edukacji i Poradnictwa Żywieniowego Nutri Center

reklama