reklama
Grypa żołądkowa w ciąży

Grypa żołądkowa w ciąży

Grypa żołądkowa jest chorobą, która dotyka wielu osób. W przypadku kobiet w ciąży, oprócz męczących dolegliwości, pojawiają się pytania: czy grypa żołądkowa jest niebezpieczna dla dziecka? Jak ją rozpoznać oraz jak leczyć? Kiedy iść do lekarza?

Grypa żołądkowa tak naprawdę nie ma nic wspólnego z grypą. Jest to ostre schorzenie przewodu pokarmowego. Za jej pojawienie się najczęściej odpowiada wirus. Atakuje on układ pokarmowy i powoduje dyskomfort oraz obrzęk dróg pokarmowych, co może być niebezpieczne, jeśli objawy te zostaną zlekceważone.

Grypa żołądkowa może być również spowodowana przez leki czy zepsute bądź zanieczyszczone jedzenie.

Objawy grypy żołądkowej

Objawy grypy żołądkowej, zwłaszcza w pierwszym trymestrze ciąży, łatwo pomylić z typowymi dolegliwościami ciąży, takimi jak nudności czy wymioty. Wątpliwości rozwiewają towarzyszące im inne symptopy: biegunka, gorączka, ból brzucha, rozbicie i zmęczenie.

Grypa żołądkowa w ciąży – czy jest niebezpieczna dla dziecka?

Grypa żołądkowa, choć męcząca i dokuczliwa dla mamy, nie ma tak naprawdę wpływu na dziecko, ale wyłącznie wówczas, gdy dolegliwości ograniczają się do układu pokarmowego.

Większe ryzyko stanowi wysoka gorączka i możliwe komplikacje, takie jak choćby odwodnienie, które nie jest obojętne dla płodu, ponieważ może doprowadzić do odwodnienia dziecka. To dlatego choroby nie wolno bagatelizować - trzeba być czujnym i skupić się na łagodzeniu towarzyszących jej objawów.

Leczenie grypy żołądkowej w ciąży

Nie ma leku na grypę żołądkową, na szczęście w większości przypadków choroba przechodzi sama -  ustępuje po kilku dniach. Z powodzeniem można jednak łagodzić dolegliwości.

Ponieważ zarówno gorączka, jak i możliwe odwodnienie są niebezpieczne dla dziecka, trzeba pamiętać o zbijaniu gorączki o przyjmowaniu płynów.

Jeśli masz kłopot z jedzeniem, możesz przejść na kilkugodzinną głodówkę, ale uwaga! - nie możesz zapomnieć o piciu niewielkich ilości płynów. Do jedzenia wrócisz po złagodzeniu objawów, gdy poczujesz się lepiej.

Pamiętaj jednak, by podczas grypy żołądkowej twoja dieta była lekkostrawna, a dania nie miały wyrazistego smaku (aromaty mogą być trudne do zniesienia). Co zatem jeść? Pieczywo, banany, jabłka, gotowany ryż oraz rosół. Nie jedz nabiału. Pij wodę. Unikaj soków owocowych, które zakwaszają żołądek, napojów gazowanych, kawy i gorących napojów. Jak najwięcej odpoczywaj.

Kiedy z grypą do lekarza?

Grypa żołądkowa w ciąży może mieć różny przebieg. Bywa, że wystarczy pamiętać o lekkostrawnej diecie, nawadnianiu organizmu i odpoczynku, by szybko dojść do siebie. Niestety zdarzyć się może, że choroba będzie wymagała kontaktu z lekarzem, a w skrajnych przypadkach hospitalizacji (często konieczne jest uzupełnienie niedobór płynów dożylnie).

Kiedy iść z grypą żołądkową do lekarza?

  • jeżeli biegunka lub wymioty mają ciężką postać,
  • pojawiają się wymioty z krwią,
  • kał zawiera duże ilości śluzu,
  • odczuwasz dezorientację,
  • gdy wystąpiły zawroty głowy lub też omdlenia,
  • wymioty są uporczywe i trwają ponad dwa dni,
  • gdy objawy wskazujące na inną chorobę,
  • jeżeli objawy są intensywne, a gdy grypa nie ustępuje,
  • jeżeli nie jesteś w stanie zatrzymać w organizmie żadnej ilości płynów dłużej niż dobę,
  • w przypadku wysokiej gorączki (powyżej 38,5 stopni Celsjusza), którą trudno zbić.

Pamiętaj, że grypa żołądkowa w ciąży może być niebezpieczna. W jakichkolwiek wątpliwości warto udać się do lekarza.

Jak zapobiegać grypie żołądkowej?

Grypa żołądkowa jest chorobą bardzo zakaźną, dlatego zapobieganie jej bardzo trudne.

Do zakażenia może dojść wszędzie tam, gdzie są ludzie, a choroba szerzy się błyskawicznie - drogą kropelkową, podczas bezpośredniego kontaktu z chorą osobą, ale także jej wydzieliną czy przedmiotem, którego dotykała.

Najlepszą metodą uniknięcia zarażenia jest częste i dokładne mycie rąk (po przyjściu do domu obowiązkowo!). Nie należy także dzielić się napojami i sztućcami z osobą chorą, a także unikać skupisk ludzi.

 

 

reklama