Jod w ciąży

Jod w ciąży

Jod jest mikroelementem, który ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, ma ogromne znaczenie dla prawidłowego przebiegu ciąży i rozwoju dziecka. Dostarczamy go w codziennej diecie.

Najważniejsze informacje o jodzie

  • To podstawowy składnik hormonów tarczycy (tyroksyny i trojjodotyroniny), jest niezbędny do jej prawidłowego funkcjonowania.
  • To silny przeciwutleniacz – pełni funkcje ochronnie w procesach zapalnych, działa przeciwnowotworowo.
  • Wpływa na zdrowie: podnosi odporność, zwiększa witalność, zapobiega depresjom i przewlekłemu zmęczeniu.
  • Reguluje poziom cholesterolu, wpływa na pracę serca i układu nerwowego.
  • Odpowiada za spalanie z tłuszczu, reguluje przemiany energetyczne.
  • Wpływa na urodę: chroni przed przyśpieszonym starzeniem, wpływa na kondycję skóry (chroni ją przed wysuszeniem), włosów, zębów i paznokci.
  • Jest niezbędny do pracy i rozwoju mózgu, wpływa na poziom inteligencji.
  • Warunkuje płodność, jest jednym z 5 suplementów, które powinny przyjmować ciężarne, ponieważ jod warunkuje prawidłowy przebieg ciąży. Reguluje on metabolizm dziecka, wpływa na jego prawidłowy wzrost, pracę układu mięśniowego i układu krążenia. Zapobiega poronieniom i powstawaniu wad wrodzonych.

Skąd czerpać jod?

Jod należy do pierwiastków mało rozpowszechnionych w przyrodzie, jego większe ilości występują w wodzie morskiej i solankach, a także w wielu codziennych produktach spożywczych, które  pochodzą z terenów, gdzie jod występuje w glebie i w wodzie (najbogatsze są gleby i wody okolic nadmorskich, najmniej - podgórskich).

Dla większości z nas głównym źródłem jodu jest sól kuchenna (jej jodowanie rozpoczęto w 1997 roku). Niestety jod podczas gotowania się ulatnia. Dodatkowo specjaliści alarmują, by ograniczać podaż soli, która zwiększa ryzyko nadciśnienia i miażdżycy.

reklama

Inne źródła jodu

  • wody mineralne wzbogacone jodem, które cechuje bardzo dobra przyswajalność,
  • ryby i owoce morza, głównie: dorsz, mintaj, halibut, łosoś wędzony,
  • nabiał: kefir, maślanka, mleko,  ser – biały i żółty,
  • ryż brązowy, chleb żytni razowy, owies,
  • wino – białe i czerwone,
  • owoce: czereśnie, truskawki, melony,
  • warzywa: pomidory, fasola, czosnek, sałata, cebula, szpinak.

Czy wiesz, że niektóre produkty mogą wpływać na utratę jodu i hamują przyswajanie jodu przez tarczycę? Są to między innymi: kabaczki, soja, rzepa, kalafior, brzoskwinie, gruszki, brukselka czy orzeszki ziemne.

Dawkowanie jodu

Dobowe zapotrzebowanie na jod jest bardzo małe, wynosi ok. 150-200 mikrogramów dziennie (w ciągu całego życia potrzeba zatem zaledwie kilka gramów jod). W czasie ciąży i karmienia piersią dawka powinna ona wzrosnąć do 250 mikrogramów. Tymczasem z badań wynika, że najczęściej dostarczamy organizmowi mniej niż połowę niezbędnej dziennej dawki.  

reklama

Niedobór jodu

Zbyt mała ilość jodu w codziennej diecie może mieć poważne konsekwencje. Są to na przykład:

  • zaparcia, przybieranie na wadze,
  • ślepota,
  • depresja, brak chęci do życia,
  • bezpłodność, impotencja, spadek libido a co za tym idzie trudności z zajściem w ciążę
  • anemia, zmęczenie,
  • suchość skóry, wypadanie włosów,
  • powiększenie tarczycy - pojawiają się wole,
  • osłabienia odporności,
  • uczucie zimna,
  • bezsenność,
  • zmniejszona odporności na stres,
  • spadek sprawności intelektualnej,
  • podwyższenia poziomu cholesterolu,
  • u dzieci zaburzenia wzrostu i rozwoju fizycznego,
  • niedoczynność tarczycy (a nawet związane z nią poważne zaburzenia rozwojowe),
  • w ciąży: niedorozwój płodu, karłowatość i kretynizm dziecka.

Nadmiar jodu

Ryzyko przedawkowania jest rzadkie, niemniej się zdarza. Nie ma zgodności co do tego, przekroczenie jakiej ilości jest przedawkowaniem. Niektórzy mówią o dawce 20., inni o 30-krotnej.

Objawami przedawkowania są:

  • metaliczny smak w ustach,
  • zmienność nastrojów,
  • utrata wagi,
  • podrażnienie żołądka a nawet wrzody w jamie ustnej,
  • wytrzeszcz oczu,
  • zmiany trądzikowe na skórze,
  • nerwowość, pobudzenie, lęki,
  • zwiększona wrażliwość na dotyk,
  • spuchnięcie języka i nadmiar śliny,
  • biegunka, wymioty,
  • bóle głowy.

Konsekwencjami przedawkowania mogą być zaburzenia hormonalne, upośledzenie funkcji tarczycy oraz wzrost ryzyka pojawienia się chorób autoimmunologicznych - nadczynności tarczycy, choroby Hashimoto.

Ocena: z 5. Ocen:

Ten tekst nie ma jeszcze oceny. Dodaj swoją!

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: