reklama
Dieta wspierające odporność dziecka

Dieta wspierająca odporność dziecka

Gdy układ odpornościowy dziecka jest silny, będzie skutecznie bronić małego człowieka przed atakiem drobnoustrojów i chorobami. Gdy organizm jest niedożywiony, brakuje mu składników odżywczych i mineralnych, obrona szwankuje - łatwo przedostają się do niego bakterie czy wirusy, tworząc ogniska zapalne i wywołując infekcje.

Dlatego tak ważne jest, by codzienna dieta dziecka była nie tylko urozmaicona, ale i zbilansowana.

Jak powinna wyglądać dobrze zbilansowana dieta?

Prawidłowo zbilansowana dieta to taka, która zapewnia dziecku wszystkie niezbędne składniki potrzebne do jego rozwoju. Ważna jest ich ilość (nie za mało i nie za dużo) oraz ich jakość. W Polsce obowiązują Zalecenia Ekspertów dotyczące właściwego żywienia dzieci oraz dodatkowego podawania witamin i innych składników odżywczych.

Czego w diecie jest za mało?

Najczęściej w diecie dzieci za mało jest: pełnowartościowego białka, tłuszczów nienasyconych, witamin i składników mineralnych (D3, A i C, witamin z grupy B, żelaza i kwasu foliowego).

Co zatem powinna zawierać dobrze zbilansowana dieta?

  • chude mięso, drób (źródło białka, cynku i żelaza),
  • kasze, szczególnie jaglana (źródło cynku),
  • ciemne makarony i brązowy ryż (źródło cynku),
  • pieczywo pełnoziarniste (źródło błonnika, witamin, żelaza, magnezu, cynku, wapnia czy fosforu).
  • jajka (źródło białka, kwasy Omega),
  • nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy Omega-3. Można znaleźć m.in. w tłustych rybach morskich.

Wybierając ryby dla dziecka należy zwracać szczególną uwagę na źródło pochodzenia. Jak informuje Państwowy Zakład Higieny wskutek zanieczyszczenia środowiska niektóre gatunki ryb mogą zawierać podwyższone poziomy dioksan oraz polichlorowanych bifenyli. Związki te mogą stanowić zagrożenie szczególnie dla kobiet ciężarnych i dzieci.

Dostarczanie kwasów tłuszczowych Omega-3, zwłaszcza DHA jest bardzo ważne szczególnie dla prawidłowego rozwoju niemowląt i dzieci.

Na co stawiać?

  • nabiał – (źródło białka), szczególnie te, które zawierają probiotyki (jogurt, kefir) - wspierają odporność,
  • owoce, głównie: czarne porzeczki, cytrusy, banany, jabłka i gruszki (źródło witamin i minerałów),
  • warzywa, głównie: papryka, szpinak, marchew, czosnek, cebula, buraki ćwikłowe, pomidory i wszystkie strączkowe, a także kiszona kapusta i kiszone ogórki (źródło witamin, przeciwutleniacze czy żelaza),
  • orzechy, migdały, pestki dyni, słonecznika (źródło np. cynku, witaminy z grupy B)
  • miód (naturalny antybiotyk).

Ważne jest, by dziecko wypijało odpowiednią ilość płynów, najlepiej niegazowanej wody. Dobrze nawilżone błony śluzowe nie są tak gościnne dla bakterii czy wirusów. Warto sięgać też po soki i syropy: z dzikiej róży, maliny czy aronii.

Nierzadko jednak racjonalna dieta nie wystarcza – niechęć dziecka do jedzenia, infekcje czy okres intensywnego wzrostu powodują, że może wystąpić niedobór witamin i mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. W takich sytuacjach bardzo ważna jest suplementacja – warto podawać preparaty, które zawierają witaminy, zwłaszcza witaminę D oraz DHA (kwas dokozaheksaenowy z grupy Omega-3). Są to składniki odżywcze, których skuteczność w odporności potwierdzają badania naukowe, a których brakuje nawet w dobrze zbilansowanej diecie. Dbając o ich właściwe podawanie, wzmocnisz nie tylko odporność dziecka, lecz także mózg, wzrok oraz kości.

Uważasz, że ten tekst jest wart przeczytania? Poleć go znajomym:

Oceń:

Wysyłam Twój głos!
Ocena: 4,50 z 5. Głosów: 4
Kliknij w gwiazdki, żeby dodać swój głos.

Powiązane strony

reklama