reklama
Kolorowe zupki :-)

Kolorowe zupki :-)

Do ugotowania kolorowej zupki dla dziecka można oczywiście użyć innych warzyw, niż podane tutaj, ale najlepiej byłoby, gdyby wszystkie były w określonym kolorze:)

Warzywa mogą być świeże albo mrożone. Koniecznie należy pamiętać o dodaniu tłuszczu - może to być oliwa z oliwek, oliwa z pestek winogron, ostu lub masło (należy je dodać raczej pod koniec gotowania). Do gotowania warzyw strączkowych można dodać glon kombu (do kupienia w sklepie ze zdrową żywnością). Pamiętajmy także, by zdjąć szumowiny z powierzchni zupki.

W zależności od wieku dziecka, zupkę miksujemy lub rozdrabniamy widelcem.
Smacznego!

Zupka biała

1/3 szklanki ciecierzycy namoczyć wieczorem dnia poprzedniego, rano odlać wodę, w świeżej wodzie gotować do miękkości (około 45 minut), dodać obraną, umytą, pokrojoną (lub startą na tarce) 1 pietruszkę, 1 ziemniaka, kawałek kalafiora, 1 łyżkę oliwy - wszystko razem ugotować. Można zabielić śmietaną lub jogurtem.

Zupka żółta

Groch namoczyć i ugotować (jak wyżej), dodać pokrojoną w kostkę połówkę żółtej papryki (można ją wcześniej podgotować i pozbawić skórki) oraz łyżkę oliwy (lub masła), po jakimś czasie dodać kaszę kukurydzianą (nie błyskawiczną!) i gotować do miękkości. Zmiksować lub rozdrobnić.
Na koniec dodać ugotowane żółtko jajka, przetarte przez sitko.

Zupka pomarańczowa

Ugotować czerwoną soczewicę (około 10 minut) i obraną, startą lub pokrojoną marchewkę. W połowie gotowania dodać kawałek obranej ze skórki dyni oraz łyżkę oliwy. Z połówki pomarańczy wycisnąć sok (z dużą ilością miąższu) i ostrożnie, żeby zupa nie była zbyt kwaśna, go dodawać.

Zupka czerwona

Ugotować marchewkę i czerwoną soczewicę (jak wyżej), dodać około pół czerwonej papryki (obranej ze skórki) i jednego pomidora (też bez skórki). Gotować wszystko do miękkości z łyżką oliwy.

Zupka bordowa

Ugotować białą fasolkę (i tak zmieni kolor ;-) z 1 pokrojonym drobno burakiem, 1/2 szklanki ryżu i łyżką oliwy. Na końcu dodać 1 dojrzałe jabłko (obrane ze skórki) i ugotować do miękkości.

Zupka granatowo-fioletowa

Ciemnofioletową fasolę namoczyć i ugotować z łyżką oliwy niemal do miękkości. Pod koniec gotowania wrzucić czarne jagody, aronię, czarne porzeczki (można skorzystać z mieszanki - mrożonki).

Zupka zielona

Ugotować bób (lub zielony groszek czy zieloną soczewicę) niemal do miękkości, dodać cukinię (ewentualnie kabaczek), kawałek brokuła, kilka liści szpinaku, łyżkę oliwy. Gotować do miękkości.

Joasia Górnisiewicz

reklama