Maluszki i puszki, czyli czy małe dzieci mogą jeść żywność konserwowaną

Maluszki i puszki, czyli czy małe dzieci mogą jeść żywność konserwowaną

Żywienie dziecko powinno być zbilansowane, dopasowane do jego potrzeb rozwojowych, a przede wszytki składające się z różnorodnych produktów.

Czy w żywieniu małego dziecka można wykorzystać produkty z puszki, czy są dla nich bezpieczne? Mamy często obawiają się tej kategorii żywności ponieważ potoczna nazwa konserwy często kojarzona jest z konserwantami. Ile w tym prawdy? Niewiele.

Konserwy czy puszki to  hermetyczne opakowania, dzięki którym zamknięte w nich pokarmy  są dłużej przydatne do spożycia.  Ich długa data ważności nie wynika z zastosowania konserwantów a określonych sposobów technologicznych takich jak sterylizacja i pasteryzacja.

reklama

STERYLIZACJA - polega na ogrzewaniu produktu w temperaturze przekraczającej 100 stopni C. Jej podstawowym celem jest zniszczenie form wegetatywnych oraz przetrwalnikowych bakterii. Dąży się do wyeliminowania żywych mikroorganizmów chorobotwórczych i takich, które mają zdolność do rozwijania się w konserwie.

PASTERYZACJA - polega na ogrzewaniu produktu w temperaturze nie przekraczającej 100 stopni C, najczęściej w pasteryzatorze z wrzącą wodą. Tą metodą utrwala się np. szynki w puszkach, polędwicę. Czas procedury zależy od zawartości opakowania. Pasteryzacja nie niszczy przetrwalników bakterii, lecz jedynie zwalcza formy wegetatywne, z wyjątkiem ciepłoopornych.
Asortyment produktów z puszki jest szeroki. Na pewno śmiało możesz podawać dziecku warzywa z puszki takie jak groszek, kukurydzę, pomidory również owoce pamiętaj jednak, że te często są w słodkim syropie, który będzie źródłem dodatkowego cukru.

Możesz również podać maluchowi od czasu do czasu rybę z puszki. Raczej unikaj tuńczyka, który jest rybą drapieżną, długo żyjącą i asymilującą wiele zanieczyszczeń. Wybierz lepiej śledzia czy szprotki ale w sosie własnym lub w oleju unikaj ryb w innych sosach, bo w nich mogą znajdować się niewskazane dla dzieci dodatki.

W całej gamie produktów konserwowych znajdą się również takie, których w żywieniu dzieci powinnaś unikać. Należą do nich gotowe dania z puszki, przeważnie bardzo tłuste, przygotowane najczęściej z mięsa i podrobów kiepskiej jakości, nie nadają się dla dzieci.

reklama

Dla dzieci nie nadają się również produkty marynowane bez względu czy będą one opakowane w puszkę czy słoik.

dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska
Nutri Center

Ocena: Jeszcze nie ma ocen...

Kliknij, żeby dodać swój głos

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją:

Zobacz także

Prawdy i mity o żywieniu dzieci

Prawdy i mity o żywieniu dzieci

W natłoku informacji o prawidłowym żywieniu dzieci trudno się odnaleźć, ponieważ z wiedzą naukową...   Więcej

Kilka powodów, dla których warto polubic jajka

Kilka powodów, dla których warto polubic jajka

Jaja przez wiele lat zdobyły złą reputację jako produkty niekorzystne dla zdrowia ze względu na dużą...   Więcej

Gdzie szukać probiotyków

Gdzie szukać probiotyków

Probiotyki to bakterie, które występują naturalnie w przewodzie pokarmowym człowieka, tworząc w nim...   Więcej

Zdrowy posiłek roczniaka i starszaka

Zdrowy posiłek roczniaka i starszaka

Gdy maluch kończy rok, większość mam rezygnuje z kupowania gotowych posiłków na rzecz tych...   Więcej

A ja rosnę zdrowo!

A ja rosnę zdrowo!

Aby dziecko rosło zdrowo, potrzebuje kilku ważnych składników. Tylko czy wiesz których - no i po co? Wap...   Więcej

Jak wybrać świeże i zdrowe owoce

Jak wybrać świeże i zdrowe owoce

Kupując produkty spożywcze dla dzieci, zazwyczaj długo zastanawiamy się nad wyborem.  Z opakowanymi...   Więcej

reklama

Niezbędniki w dziale dzieci 1-2