reklama
Pomidorowa? Inaczej! Tak, aby było samo najlepsze takie, że Łooo!
materiał partnera (*)

Pomidorowa? Inaczej! Tak, aby było samo najlepsze takie, że Łooo!

Lubimy zupy i lubimy pomidory. A jeśli zupa i pomidory, to tylko pomidorowa! Nie ma chyba osoby, która jej nie próbowała, a zapewne większość do niej często wraca. Ale jaka jest ta prawdziwa, smaczna pomidorowa? Z przecieru, o smaku pomidorów w szczycie sezonu? A może kremowa z pomidorów w puszce lub aksamitnie gęsta z passaty?

Sprawdź dlaczego warto raz w tygodniu zjeść pomidorową i jak przygotować tę zupę, aby była pełna doskonałego aromatu i głębokiego, wyrazistego smaku.

Przede wszystkim odpowiedzmy na pytanie: dlaczego pomidory są tak wyjątkowe? Może dlatego, że większość z nas je lubi. Niewiele jest warzyw cieszących się tak dużą i niesłabnącą popularnością. Nie ma chyba też warzywa wykorzystywanego na tak wiele sposobów. Do tego pomidory to doskonałe źródło wielu cennych składników niezbędnych w codziennym funkcjonowaniu. Najbardziej kojarzonym z pomidorami pierwiastkiem jest potas.

W 100 g jest go aż 237 mg. Jednak te letnie warzywa zawierają znacznie więcej wartościowych składników: fosfor, magnez, witaminę C, B6, E, K, kwas foliowy, beta-karoten, błonnik oraz likopen. Likopen to bardzo ważny składnik pomidorów wspierający funkcjonowanie organizmu. Co ciekawe, aby likopen stał się lepiej przyswajalny dla naszych organizmów, powinien zostać poddany obróbce cieplnej. W związku z tym zupa pomidorowa to świetny pomysł na wykorzystanie tego potencjału pomidorów.

A co takiego ma w sobie pomidorowa, że tak chętnie po nią sięgamy? Podobno ktoś kiedyś powiedział, że dobra potrawa ma w sobie optymalne proporcje smaków kwaśnego, słonego i słodkiego. Taka właśnie jest pomidorowa. Ma w sobie również smak lata i smak dzieciństwa. Już sam jej wygląd wzmaga apetyt. To miłość na całe życie. Towarzyszy nam od najmłodszych lat i chyba nikt nigdy nie zawiódł się na jej smaku. Do tego naprawdę ciężko się nią znudzić. Gotują ją zarówno początkujący amatorzy, doświadczeni domowi kucharze, jak i znani szefowie kuchni. Pomidorową jemy w zaciszu własnego domu, w stołówkach, eleganckich restauracjach i barach.

To bardzo uniwersalna zupa i chociaż zazwyczaj mamy w głowie gotowy na nią przepis, warto sięgnąć po doświadczenia innych szefów kuchni. Ilu kucharzy, tyle przepisów na pomidorową. Począwszy od najprostszych, tych opartych o rosół, poprzez bardziej wyrafinowane, z wyjątkowymi dodatkami, a kończąc na kremach z pomidorów. Z ryżem, czy z makaronem, a może z lanymi kluskami? Pomidorowa świetnie smakuje w każdej postaci. Mając wybór przetworów pomidorowych, możemy ją jeść o każdej porze roku. W każdym przypadku przypomni nam smaki, kolory i zapachy lata. Jest dobrym i wartościowym posiłkiem dla dzieci i dorosłych, również dla starszych osób.

Zatem jak bardzo różnorodna może być pomidorowa?

Zacznijmy od tradycyjnej zupy. Zabielana, czy bardziej klarowna? Z warzywami, a może z innymi ciekawymi dodatkami?

Jedno jest pewne, przecier pomidorowy Łowicza to samo najlepsze do zupy pomidorowej. Gęsty i intensywnie pomidorowy, tylko z najlepszych pomidorów. W pełni naturalny, bez konserwantów i innych sztucznych dodatków, zapewni tej zupie niepowtarzalny smak i aromat. Podstawa tej tradycyjnej odsłony pomidorowej to dobrej jakości woda, na której gotujemy wywar. Do tego przecier pomidorowy Łowicz, dodatki, szczypta wyobraźni. I zupa gotowa! Tak smaczna, że Łooo!

Jeśli mamy ochotę na coś bardziej pożywnego, sięgnijmy po passatę z Łowicza. Nadaje ona zupie aksamitnej gęstości. Wzbogacona o dowolne dodatki zaspokoi głód i najbardziej wymagające podniebienia.

Warto dodać do niej świeże warzywa i zioła. Na koniec łyżka gęstej śmietany. Tutaj wyobraźnia nie zna granic. Taka zupa to wyjątkowo aromatyczne danie! Tak smaczne, że Łooo!

A może wykwintna i elegancka pomidorowa w wydaniu zupy krem? Krojone pomidory Łowicza to inspirujące do dalszych eksperymentów kulinarnych rozwiązanie. Czy ma być łagodna, czy lepsza będzie ostra, wybór należy do gotującego. Może wpadniemy na pomysł niekonwencjonalnego dodatku? Ważne jest to, by pachniała i smakowała letnimi pomidorami. Dlatego warto zrobić ją z pomidorów Łowicz w puszce, w kawałkach lub całych, bez skórek. Zanurzone w naturalnym soku pomidorowym będą niezastąpione w przygotowaniu kremowej zupy pomidorowej. Takiej, że Łooo!

Zaprośmy znajomych, rodziców, dzieci i zdecydujmy razem, jak spędzić pomidorowe popołudnie. W końcu pomidory to najlepszy smak i aromat oraz świetna zabawa. Tak się teraz robi samo najlepsze! Takie, że Łooo!

A jaki jest Twój pomysł na pomidorową? Podziel się nim z nami i wygraj atrakcyjne nagrody!

reklama