Twoje dziecko ma zaparcia? Sprawdź, czy w jego diecie są produkty z tej listy

Twoje dziecko ma zaparcia? Sprawdź, czy w jego diecie są produkty z tej listy

reklama

Twoje dziecko ma zaparcia? Nic dziwnego - z ich powodu cierpi naprawdę wiele dzieci. Specjaliści twierdzą, że to jedna z najczęstszych dolegliwości przewodu pokarmowego występujących w populacji wieku rozwojowego. Twoje dziecko ma zaparcia? Sprawdź, czy w jego diecie są produkty z poniższej listy. Zobacz, dlaczego to takie ważne.

U dzieci i młodzieży zaparcie stolca ma głównie charakter czynnościowy. Ponieważ główną przyczynądolegliwości jest nieodpowiednia dieta oraz brak ruchu, najczęściej wystarczą zmiany w tym zakresie, by problem zaparć zniknął. Działania są ważne, ponieważ nieleczone lub niewłaściwie leczone zaparcia nie tylko uprzykrzają życie, ale i mogą niekorzystnie wpływać na rozwój psychofizyczny młodych ludzi.

By uwolnić dziecko od koszmaru zaparć często wystarczy zmiana diety. Co robić? Czymś ją urozmaicić bądź przeciwnie – wyeliminować bądź ograniczyć jakiś składnik. Czy wiesz, jakich produktów unikać w diecie dziecka, a jakie wprowadzić, by pokonać zaparcia? Jeśli twoje dziecko ma zaparcia, koniecznie sprawdź, czy w jego diecie są produkty z

Produkty wskazane i przeciwwskazane w zaparciu u dzieci i młodzieży

Pieczywo

Produkty zalecane: pieczywo czerstwe, razowe, żytnie, pełnoziarniste, graham, pieczywo chrupkie, pieczywo z dodatkiem otrąb, pumpernikiel

Produkty niewskazane: pieczywo cukiernicze, rogale, pieczywo świeże, jasne, pszenne bułki

Mąka

Produkty zalecane: mąka z niskiego – żytnia i razowa

Produkty niewskazane: mąka z wysokiego przemiału — pszenna, kukurydziana, ziemniaczana

Kasze, makarony

Produkty zalecane: kasze gruboziarniste (gryczana, jaglana, jęczmienna, pęczak), ryż brązowy, otręby, płatki jęczmienne, owsiane, makarony z mąki razowej.

Produkty niewskazane: kasze drobne (manna, krakowska, kukurydziana, jęczmienna, perłowa), ryż biały, makaron z mąki pszennej

reklama

Mięso, wędliny

Produkty zalecane: chude mięsa (gotowane, duszone lub smażone bez tłuszczu) — wołowina, cielęcina, królik, chudy drób (indyk, kurczak), chuda szynka (wołowa, drobiowa)i polędwica

Produkty niewskazane: tłuste (smażone na oleju, margarynach twardych), mięsa (wieprzowe, wołowe, baranina, gęś, kaczka), tłuste wędliny (baleron, boczek, pasztety, tłuste kiełbasy)

Jaja

Produkty zalecane: gotowane na miękko, na parze

Produkty niewskazane: smażone na tłuszczu

Ryby

Produkty zalecane: gotowany dorsz, sandacz, szczupak, leszcz

Produkty niewskazane: węgorz, ryby smażone

Mleko i przetwory mleczne

Produkty zalecane: chude mleko (0–2% tłuszczu), kefiry, jogurty z odtłuszczonego mleka, chudy ser twarogowy

Produkty niewskazane: tłuste mleko (> 2%), kefiry i jogurty mleczne, z tłustego mleka, śmietany, sery typu „fromage”, sery topione, śmietanka kremowa

reklama

Owoce

Produkty zalecane: wszystkie gatunki, szczególnie te zawierające drobne pestki (agrest, winogrona, kiwi, poziomki, truskawki, świeże czarne jagody), owoce suszone, nisko słodzone dżemy

Produkty niewskazane: wysoko słodzone dżemy, konfitury

Warzywa

Produkty zalecane: wszystkie warzywa, w postaci surówek lub gotowane (brokuły, buraki, pomidor, papryka, szpinak, sałata, pietruszka), dynia, surowa marchew

Produkty niewskazane: warzywa smażone (frytki), wzdymające (groch, fasola, bób, kapusta, cebula, kalafior, świeży ogórek), gotowana marchew

Cukier, miód

Produkty zalecane: galaretki przygotowane z owoców, musy, pestki słonecznika, dyni, orzechy laskowe, pistacjowe, migdały, miód (w ograniczonych ilościach)

Produkty niewskazane: czekolada, kakao, torty, kremy, lody tradycyjne, kisiele, ciastka, cukier (biały, brunatny, owocowy, gronowy, słodowy)

Napoje

Produkty zalecane: napoje niegazowane, kompoty, soki (jabłkowy, winogronowy, gruszkowy), nektary owocowe, napary owocowe

Produkty niewskazane: bardzo słodkie napoje, wody gazowane, napoje czekoladowe, kawa prawdziwa, mocna herbata

reklama

Przyprawy

Produkty zalecane: wszystkie ziołowe przyprawy, głównie: koper, kminek, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, anyż, cynamon

Produkty niewskazane: duże ilości ostrych przypraw, ocet, musztarda, sól

Zaparcia u dzieci - o czym warto pamiętać?

Idealnie by było, gdyby dieta dziecka była nie tylko racjonalna, zróżnicowana i zbilansowana, ale również tzw. bogatoresztkowa, czyli obfitująca w błonnik.

Bardzo ważna jest odpowiednia ilość płynów, najlepiej wody (do prawidłowego działania w świetle przewodu pokarmowego błonnik potrzebuje wody). Wsparta zostanie perystaltyka jelit, a konsystencja stolca rozluźni się - wypróżnianie stanie się łatwiejsze i mniej bolesne.

Kolejnym ważnym elementem przeciwdziałania zaparciom jest eliminowanie i ograniczanie produktów niewskazanych oraz włączanie produktów zalecanych. Nie wolno zapominać o aktywności fizycznej oraz zdrowych nawykach.

 

 

Lista opracowana na podstawie www: journals.viamedica.pl

 

Ocena: Jeszcze nie ma ocen...

Kliknij, żeby dodać swój głos

Czy ta strona może się przydać komuś z Twoich znajomych? Poleć ją: