Jakich produktów unikać w diecie dziecka, a jakie wprowadzić, by unikać zaparć?

Jakich produktów unikać w diecie dziecka, a jakie wprowadzić, by unikać zaparć?

Czasem, by uwolnić dziecko od koszmaru zaparć, potrzebna jest zmiana diety. Wystarczy czymś ją urozmaicić bądź przeciwnie – wyeliminować bądź ograniczyć jakiś składnik. Czy wiesz, jakich produktów unikać w diecie dziecka, a jakie wprowadzić, by unikać zaparć?

Jakich produktów unikać w diecie dziecka, by unikać zaparć?

Jedną z najczęstszych przyczyn zaparć u dzieci jest jadłospis, w którym występuje za dużo tłuszczów, słodyczy, białej mąki. To dlatego tak ważne też, by z diety dziecka pewne produkty ograniczyć, a inne wyeliminować.

Jakich produktów unikać w diecie dziecka, by unikać zaparć? Co ograniczyć bądź wyeliminować?

  • białe pieczywo (postaw na to z pełnego przemiału),
  • czekoladę, kakao, słodycze (zamień na orzechy, migdały czy owoce, także suszone),
  • ryż i kleik ryżowy (zdecydowanie lepszy będzie ryż brązowy), a także kaszę mannę,
  • słodkie napoje (nie ma to jak woda!),
  • biały makaron (lepszy jest ciemny, z mąki z pełnego przemiału),
  • smażone i przetworzone potrawy,
  • tłusty nabiał: masło, olej, śmietanę,
  • tłuste mięsa i wędliny,
  • warzywa wzdymające np. kapustę, fasolę i cebulę.
  • suszone czarne jagody, banany,
  • fast-foody,
  • chipsy.

Jakie produkty wprowadzić do diety dziecka, by unikać zaparć?

Najlepszą dietą dla malucha, który boryka się z problemem zaparć, jest dieta tzw. bogatoresztkowa. Charakteryzuje się tym, że obfituje w błonnik, nie może też w niej zabraknąć dużej ilości wody (by błonnik mógł działać skutecznie i w bezpieczny sposób „wymiatał” resztki z jelit). Dzięki takiej diecie wypróżnianie jest i łatwiejsze, i mniej bolesne.

Co powinna zawierać codzienny jadłospis dziecka?

  • pełnoziarniste makarony, pieczywo, płatki z pełnych ziaren zbóż, otręby,
  • ziarna: słonecznika, dyni, migdały i orzechy,
  • suszone owoce,
  • kasze gruboziarniste: gryczaną, jaglaną, pęczak,
  • maślankę, zsiadłe mleko, kefir, jogurty naturalne,
  • kompot śliwkowy i śliwki – najlepiej suszone,
  • kisiel i galaretki owocowe,
  • przecierowe soki warzywne lub warzywno-owocowe,
  • warzywa: brokuły, buraki, natka pietruszki, pomidory, rzodkiewka, kalarepa, szpinak, ziemniaki, rośliny strączkowe, ogórki, zielony groszek,
  • owoce: śliwki, figi, jabłka, rodzynki.

Dieta to tylko jeden ze sposobów zapobiegania zaparciom, ale i najlepsza metoda z radzeniem sobie, jeśli problem już się pojawi.

reklama