reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Gotujące czerwcówki

Na pierwszej stronie jest odnośnik do tego spisu treści więc się bez problemu znajdzie :-), ale dlaczego bez komentarzy?? zawsze można się dopytać szczegółów przepisu i zdać relacje co nam wyszło :-D
 
reklama
Lena- czy jest tu przepis na salatkę z makaronem ryżowym i tą z zupek chińskich????????????? Nie moge znalezc a napaliłam się ze jutro zrobię na męża urodzinki..
 
SAŁATKA CHIŃSKA
  • 1 łagodna zupka chińska
  • 1 ostra zupka chińska
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • kapusta pekińska
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka kukurydzy
  • słoik papryki konserwowej (600 ml)
  • 3 jajka
  • majonez
  • sól
  • pieprz

Zupki przyrządzić wg przepisu na opakowaniu, jedynie zalać je mniejszą ilością wody. Ostudzić. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć na oleju, pod koniec smażenia dodać przyprawy i ostudzić. Kapustę pekińską drobno posiekać (można nie dawać jej całej). Fasolę i kukurydzę osączyć z zalewy. Czerwoną paprykę pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki razem połączyć. Dodać majonez, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
 
SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM
  • Makaron ryżowy
  • Szynka ok 30 dag
  • Ogórek zielony 1 duży
  • czosnek zalezy czy ma być fest czosnkowa ok 5 zabków
  • koperek
  • moze byc tez jajko:)

Makaron ryzowy ugotowac. Pozostałe składniki pokroić w kosteczke, czosnek przecisnąć przez praskę wszystko wymieszac z majonezem do smaku:)Oczywiście pieprz i sól:)
 
Wklejam przepisy na zupkę chińską i pierożki won ton , by nie zgubić:)

podstawowy przepis na rosołek chiński

1,5 litra bulionu drobiowego
2-3 papryczki chili drobno pokrojone w kosteczkę
5-7 cm korzeń imbiru pokrojony w cieniutkie plasterki
1-2 - posiekane trawy cytrynowe( mozna posiekać lub wrzucić w całości i przed podaniem wyjąć.tylko środek żdzbła trawy się wrzuca do zupy , łatwo go znaleść bo jest miękki )
2-5 łyżek sosu sojowego (doprawiamy do smaku jak już zupka będzie gotowa)
garść posiekanej natki kolendry (przed samym podaniem zupy wrzucamy)

Łatwo przygotować ponieważ wrzucasz do bulionu imbir chili i trawę cytrynową
Aha zamiast trawy cytrynowej można dodać skórkę z połowy limonki startą , ona odda cytrynowy aromat:)
Zagotować należy składniki wyżej , doprawić do smaku sosami pogotować z 5 minutek potem można wrzucić makaron ryzowy , sojowy lub pierożki won ton i pogotowac kilka chwil (3 minuty do 4 ) na wolnym ogniu az zmięknie makaron.
Przed podaniem dodajemy dymkę i kolendrę i jemy

Można alternatywnie dodać do zupy mleczko lub smietanke kokosową -- pyycha ja uwielbiam z mlekiem kokosowym
i jak już zupka jest na talerzu skrapiam sobie odrobiną cytryny :)
 
reklama
Pierożki Chińskie won ton

Ciasto najlepiej zrobić z mąki ryżowej i wody ale jak nie masz nic sie nie stanie jak będzie to ciasto z pszennej i wody.
Ciast trzeba rozwałkować cieniej niż na nasze polskie pierogi:)
Z ciasta się wycina kwadraciki i zwija jak nasze tylko beZ falbanek:) i dużo mniejsze Wielkości naszych średnich uszek:)
Farsz
0.5 kg mieska mielonego najlepiej wołowego
4-5cm imbir
2 ząbki czosnku
3 łyzki sosu sojowego
sól(ewentualnie)
i albo pieprz albo coś ostrego:)
Imbir zetrzeć na tarce z grubymi oczkami , czosnek przepuścić przez praskę do czosnku
Wszystko sru fru wymieszać. Ponadziewać i gotować 5-8 minut(w zależności od wielkości)

I teraz tak mozna zrobić z mieskiem , można zrobić z krewetkami posiekanymi , można zrobić z mięsem zmiksowanym z fileta kurczaka.
Do farszu kurczaka i krewetek fajnie jest dodać natkę kolęndy i odrobinkę soku z cytryny pyycha:)
Można do farszu dodać pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę , pokrojone drobno i podsmażone pieczarki , pokrojoną w paski i na pół marcheweczkę. Wedle uznania
To są moje wariacje na temat pierozków:) Wspaniałe są gotowane na parze! i mój sos sojowy z imbirę i dymką do tego:)
 
Do góry