reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Znasz to? Dzień ledwo się zacznie, a Ty już masz na koncie przebieranie w półśnie, mycie części do laktatora i gorączkowe poszukiwania smoczka pod kanapą. Jeśli w tym chaosie marzysz choć o jednej rzeczy, która ułatwi Wam codzienność – weź udział w konkursie i wygraj urządzenia Baby Brezza, które naprawdę robią różnicę! Biorę udział w konkursie
reklama

Przepisy kulinarne czerwcówek

CIASTO BANANOWE

Ma dla Was szybki przepis na ciasto bananowe - świetne jak zostaną banany które są juz z plamkami- moje dzieciaki takich bananów już nie ruszą. Ciasto jest proste, mozna z niego upiec placek , a ja najczęściej piekę małe babeczki

1 margaryna
4 jaja
1, 5 szklanki cukru
2,5 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku
4 banany zmiksowane

wszystko połączyć i piec 1 godz 180st ( no chyba ze robicie babeczki to krócej)

SMACZNEGO
Moje dzieciaki
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
KULINARNY BLOG ZEBERKI
ORAZ
RACUCHY Z PIERSIĄ Z KURCZAKA
TORCIK CAPPUCINO
BULGARSKI CHLEBEK - SŁONECZNIK

mój kulinarny blog, który potwornie zaniedbałam...
i like cooking

Wklejam Wam link do fajnych racuszków z piersią kurczaka Racuchy z piersią kurczaka

Dla Larvuni torcik bez pieczenia - naprawdę polecam :) Torcik cappucino

I jeszcze jeden przepis dla tych, które lubią piec chlebki, bułeczki itp :)
Bułgarski chlebek - słonecznik
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
ZUPKA Z SOCZEWICĄ

Lubicie soczewicę?? Jest baaardzo zdrowa! Zawiera kwas foliowy, skrobia, wapń, fosfor oraz żelazo i wiele wiele witamin.
Oto przepis na zimową, rozgrzewającą, sycącą i zdrową zupkę.
Na patelni podsmażamy cebulę - wrzucamy do garnka i zalewamy to wodą. Dodajemy marchewkę, pietruszkę, kawałek selera- pokrojone w kostkę i czerwoną soczewicę (ja daję na oko, dziś dałam 3/4 paczki) To ma się gotować, dodajemy kostkę bulionową i przecier pomidorowy, albo pomidory w puszce (można też to i to). Na patelni podsmżamy kilka ząbków czosnku i wrzucamy do zupki wraz z przyprawami ( ja daję to co mam- majeranek, bazylię, oregano, natkę pietruszki i pieprz...). Dla tych co lubią ostre potrawy- chilli. Pycha, pycha, pycha!:)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
KOTLECIKI A'LA MCDONALD'S

Dziewczyny, jeśli Wasze dzieciaki lub Wy , Wasi mężowie lubicie kotleciki z mcdonald's, to mam dla Was przepis jak zrobić takie w domu. Moja babcia- przeciwniczka mcdonald's wymyśliła alternatywę dla swoich wnuków. Już od lat cała rodzina się zajada- i dzieci i dorośli. Moja mama serwuje to w każdą niedzielę i nikomu się nie nudzi:)

Pierś kurczaka kroimy na małe kawałki (wielkości kurczaczków z mcdonald's), wrzucamy do miski i zalewamy sosem sojowym (lepiej jasnym) i wciskamy czosnek do tego (my lubimy duużo)- mieszamy. Odstawiamy do lodówki na noc, lub chociaż na kilka godzin. Tuż przed smażeniem wsypujemy tam bułkę tartą i mieszamy- są już od razu obtoczone, nie trzeba każdego z osobna, więc oszczędzamy kupę czasu. Wrzucamy na patelnię i smażymy. My uwielbiamy z ziemniaczkami i surówką z pekińskiej:)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
NALEŚNIKI ZAPIEKANE

4 grubsze naleśniki

farsz:
15 dag pieczarek
1 cebula (nie miałam świeżej to dałam taką prażoną z Kamisa)
35 dag mięsa mielonego (ja dałam pół kg)
1 puszka pomidorów (dałam firmy Dawtona, pokrojone już)
1 puszka kukurydzy
sól, pieprz, papryka słodka

Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w krążki. Na patelni usmażyć mięso, dodać pieczarki i cebulę i smażyć kilka minut razem. Dodać kukurydzę i pomidory (razem z tym sosem z puszki). I gotować wszystko razem około 20 minut i dodać przyprawy.

Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą (górę i dół) i położyć po dwa naleśniki złożone na pół wypełnione farszem.

Sos:
1 cebula
2 łyżki masła
1/4 szklanki mleka + 1/4 szklanki rosołku z kostki
10 dag sera żółtego

Cebulkę zeszklić na maśle, poprószyć mąką i zasmażyć. Podlać rosołkiem i mlekiem. Gotować około 15 minut na małym ogniu stale mieszając. Na koniec zetrzeć żółty ser i dodać do sosu. Polać naleśniki. Jeśli zostanie ser, można posypać nim naleśniki.
Piec 15 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku do 200 stopni.

Dzisiaj zrobiłam farsz - pycha :) Co do sosu nie jestem przekonana, ale mąż mnie namawia, więc jak zrobię to zdam relację czy dobry :) No chyba, że któraś z Was mnie ubiegnie ;)

Smacznego :)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
PASZTECIKI Z MIĘSEM W CIEŚCIE KRUCHO-DROŻDŻOWYM

WRZUCAM przepis na paszteciki :) Paszteciki z mięsem w cieście krucho-drożdżowym - chleby i bułeczki - Pamiętnik smaków - bloog.pl

ja zrobiłam tak że wziełam kilogram karczku wieprzowego i 20 dag wołowego, do tego dużo marchewek, selera i pietruszki. Warzyw w sumie 1 kg. także bardzo dużo mi wyszło tego farszu - podzieliłam go i resztę zamroziłam :)

paszteciki są pyszne - w moim wykonaniu bardziej warzywne niż mięsne i bardzo szybko się je robi :)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
ULUBIONE SURÓWKI OBIADOWE AESTIMY

Moje ukochane surówki do obiadu to:
1. marchewka+jabłko, ja dodaję jeszcze pietruszkę i seler- zetrzeć i dodać jogurt naturalny, trochę soku z cytryny, soli i cukru
2. Kapusta czerwona- poszatkować, wrzucić na wrzącą osoloną wodę i gotować 5 mi., odcedzić, dodac troszkę octu jabłkowego, pieprzu, cukru
3. kapusta pekińska- pokroić w cienkie paseczki, zalać sosem winegret (woda+oliwa+musztarda+ duużo czosnku+ troszkę octu winnego - wymieszać)
czasami robię surówkę z kapusty pekińskiej, pomidorów i zalewam przyprawionym jogurtem naturalnym
4. oczywiście buraczki i kiszona kapusta- ze słoiczka od babci:)
Jak przypomnę sobie coś jeszcze, to napiszę- coś mnie pamięć ostatnio zawodzi... :) Ogólnie to często jemy do obiadu gotowane warzywa- np. brokuły
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
SURÓWKA OBIADOWA

sałata lodowa
rukolla
pamidory(najlepiej te koktajlowe)
ogorek swieży
papryka swieża
kukurydza
avokado
kiełki
cebula czerwona
itp.......
Wszystko to kroimy w roznego rodzaju kawałki, w zależnosci od gustu.Ważne w tej susówce jest to żeby nie była zrobiona dużo za wczesnie przed obiadem,musi na byc sucha.Dlatego np.ogórka dokładnie myjemy ale nie obieramy ze skóry.

Do tego w każdym polskim czy zagranicznym markecie można kupic dipy czy sosy gotowe czosnkowy czy slodki.
Można tez polac olejem z fetą.

Zaleta tej surowki jest to że nie musimy uzywac wszystkich jej składnikow,napisalam te ktore ja uzywam ktore lubie,ale można dołaączyc swoje propozycje.
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
ULUBIONE SURÓWKI OBIADOWE ZEBERKI

Moje ulubione:
1. marchewka + jabłko + por wymieszane z jogurtem i śmietaną, cukier + sól
2. kapusta pekińska + ananas/brzoskwinia + namoczone wcześniej rodzynki + majonez i bardzo dużo curry (czasami robię bez ananasa/brzoskwini)
3. kapusta pekińska + papryka + ogórek + pomidor (wiem, wiem połączenie ogóra i pomidora jest niedobre, ale lubię) + majonez i zioła (oregano, bazylia)
4. kapusta biała + jabłko + jogurt i majonez

Póki co więcej nie pamiętam...
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ NA SŁODKO

Ja mam nietypowy przepis na surówkę z kapusty pekińskiej na słodko, jak dotychczas, każdy kto u nas ją zasmakuje, prosi o przepis, więc dzielę się z Wami...


- kapusta pekińska
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka dżemu pomarańczowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy chrzanowej
- pomarańcza (mandarynki)

Kapustę poszatkować. Pomarańczę pokroić w kosteczkę. Majonez połączyć z jogurtem, dżemem i musztardą. Sos połączyć z kapustą i pomarańczą. Na prawdę polecam :)))
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Do góry