reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Smaki, smaczki, kulinaria

Właśnie zrobiłam sobie herbatke i patrzę że cukier sie skończył :sorry:gapa zapomniała kupić wczoraj znaczy się ja oczywiście. To wrzuciłam łyżke miodu i trochę cytryny hih ale dobre:-) Ameryki nie odkryłam pewnie bo słyszałam o takim słodzeniu miodem ale dla mnie to nowy smak pyyychotka.Chyba się przerzucę na tak rodzaj herbatki:-)
 
reklama
royanna tez mam dzis pomidorowa !!! :) smacznego :)

U mnie tez wlasnie pomidorowa sie gotuje:)

No to dzis pomidorowkowy dzien, hahahaha:-D:-D:-D
Smacznego dziewczyny:tak::-)

Właśnie zrobiłam sobie herbatke i patrzę że cukier sie skończył :sorry:gapa zapomniała kupić wczoraj znaczy się ja oczywiście. To wrzuciłam łyżke miodu i trochę cytryny hih ale dobre:-) Ameryki nie odkryłam pewnie bo słyszałam o takim słodzeniu miodem ale dla mnie to nowy smak pyyychotka.Chyba się przerzucę na tak rodzaj herbatki:-)
Ja od prawie 10 lat nie slodze cukrem, a jak mam ochote na slodka herbatke to tylko z miodzikiem, mniam, mniam:-)
 
ciasto
[FONT=&quot]- 25 dkg mąki[/FONT]
[FONT=&quot]- 10 dkg margaryny[/FONT]
[FONT=&quot]- 15 dkg cukru pudru[/FONT]
[FONT=&quot]- 1 łyżeczka miodu[/FONT]
[FONT=&quot]- 0,5 łyżeczki sody[/FONT]
[FONT=&quot]- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia[/FONT]
[FONT=&quot]- 1 jajko[/FONT]
Wszystkie składniki ciasta wymieszać, zagnieść, rozwałkować i rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W piekarniku nagrzanym do 180o upiec podpiek ok. 20 minut. Wystudzić.
Na to masa budyniowa
[FONT=&quot]Ugotować 2 budynie z 0.5 l mleka 2 łyżkami cukru + dodać galaretkę cytrynową suchą. Wystudzić Zmiksować masło i dodawać po łyżce ostudzonego budyniu[/FONT]
wyłożyc na ciasto
ułożyć warstwe herbatników
na to masę z mleka skondensowanego słodzonego, które trzeba gotować 3 godziny albo kupić o razu mase krówkową
na to herbatniki
i dalej masa z śmietanki 30 % (400-500ml) [FONT=&quot]i 2 torebek śnieżki Gelwe ubić i Dodać rozpuszczoną w 3 łyżkach wody 1 łyżkę żelatyny.[/FONT]
[FONT=&quot]wyłożyć na herbatniki[/FONT]
[FONT=&quot]i na wierzch startą gorzką czekoladę[/FONT]

[FONT=&quot]http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=64138&d=1[/FONT]
muszę spróbować.. brzmi smakowicie

a powiem wam że jak robiłyście te zapiekanki to namówiłam D żeby mmi zrobił...:-D zjadłam 3 wielkie bagietki:-p były same pieczarki ale taką miałam chęć że szkoda słów...
a u mnie dziś be obiadu.. ale jutro grochówka:-Dkupiłam polski groch :-)
 
Polecam Wam wyprobowany przepis na kurczaka ;]
--sklad:
- filety z kurczaka(ilosci nie podaje, bo to zalezy od "okolicznosci")
- suszone sliwki
- mleko do zamoczenia sliwek
- majonez(kilka lyzek)
- czosnek(1-3 zabkow, zalezy czy ktos lubi bardziej czy mniej ostre)
- sol i pieprz do smaku
- folia aluminiowa

Rozbijam lekko filety, obsypuje sola i pieprzem.
W miedzyczasie mocze sliwki suszone.
Z rozbitych filetow robie roladki, do srodka wkladajac sliwki.
Tak przygotowane owijam w "sreberka" i daje do piekarnika na 40 min w temp 180C.
W tym czasie robie sosik do nich.
Mieszam majonez z odrobina soli i pieprzu oraz z wycisnietym czosnkiem.
Wkladam go do lodowki, zanim miesko sie upiecze, to sosik sie "przegryzie".

Po upieczeniu miesko odwijam z folii alum i mozna od razu podac.
Sos jest nieco gesty, wiec trzeba nim posmarowac troszke po wierzchu roladek, nie za duzo, bo bedzie zbyt ostre, ale to juz kazda musi wyprobowac wg swojego smaku :)
Smacznego!

ps. prosze, nie przerazajcie sie polaczeniem sliwka+czosnek. To tylko moze tak "źle brzmiec" :-)
 
Ja zrobiłam na szybko coś takiego:

Ziemniaki pokroiłam na cwiartki, marchewke na plasterki i podgotowałam to z 15-20 min, wrzuciłam do naczynka zaroodpornego, do tego lekko podsmażone pieczarki i hop do piekarnika, oczywiscie przyprawiłam solą , pieprzem i koniecznie ziołami prowansalskimi.

Do tego kotlet z piersi tradycyjny w panierce na to zółty ser:-)
Koniecznie z sosikiem czosnkowym:-)
Mniam, mniam...zaraz pęknę:-D
 
Lotka81;4kurczaka ; pisze:
W miedzyczasie mocze sliwki suszone.

Lotka brzmi pysznie, uwielbiam i czosnek i śliwki. A jak długo trzeba moczyc te śliwki?

U mnie dziś naleśniki nadziewane boczkiem, cebulką i serem z sosem czosnkowym i zupka szpinakowa:cool2:
 
reklama
Lotka brzmi pysznie, uwielbiam i czosnek i śliwki. A jak długo trzeba moczyc te śliwki?

U mnie dziś naleśniki nadziewane boczkiem, cebulką i serem z sosem czosnkowym i zupka szpinakowa:cool2:
Mi to zazwyczaj zajmuje ok pol godziny. Tzn tak mniej wiecej to okreslam, bo ja zawsze wszystko robie "na oko" ;)
 
Do góry